Szájsebészet

/

A foghúzás menete és a fogeltávolítás utáni teendők

A fogeltávolítás előtt röntgen- vagy CT-felvétel készítése szükséges.

A foghúzás a fogak eltávolítása a fogmederből, leggyakrabban fogszuvasodás, parodontális betegségek vagy fogászati trauma miatt gyógyíthatatlanná vált fogak esetében. Milyen indokok szólhatnak még a fogeltávolítás mellett, hogyan zajlik a kezelés, illetve mi a teendő foghúzás után?

A fogeltávolítás lehetséges okai

A fogorvosok mindig igyekeznek megmenteni a természetes fogakat, néha azonban, ha a fog már súlyosan károsodott, szükségessé válhat az eltávolítása.

Fogorvosa javasolhatja a foghúzást, ha

 • a fogszuvasodás olyan nagy mértékben kárt tett a fogban, hogy funkciói már nem állíthatóak helyre fogtömés, fogbetét vagy fogkorona segítségével;
 • előrehaladott fogágybetegségben szenved;
 • gyulladt fogán nem kivitelezhető a gyökérkezelés, illetve ha a gyökérkezelés hatására sem gyógyul a fog;
 • diagnosztizált gócbetegség esetén;
 • a fog súlyos traumát szenvedett baleset vagy ütés következtében;
 • a foggyökér megrepedt, vagy eltört.

Fogszabályozás esetén is szükségessé válhat egy vagy két fog kihúzása, hogy a helyükre kerülő többi fognak helyet biztosítsunk, illetve ha egy beékelődött bölcsességfog nem tud előbújni és panaszokat okoz, akkor is fogeltávolítás javasolt.

A foghúzás menete és szájsebészeti módszerei

A fogeltávolítás történhet helyi érzéstelenítésben, illetve a beavatkozástól függően altatásban is.

 • Foghúzás érzéstelenítésben, fogó segítségével

Az érzéstelenítést követően az ínyt leválasztjuk az eltávolítandó fogról, majd egy, a fog alakjához illeszkedő fogó segítségével óvatosan kilazítjuk, kimozgatjuk, és a meglévő csontállomány maximális megőrzése mellett finoman kihúzzuk.

 • Fogeltávolítás érzéstelenítésben, sebészeti feltárásból

Ha a fogat fogóval vagy emelővel nem lehet kihúzni, vagy ha az eltávolítás szövődményeket okozna, akkor sebészi úton kell elvégezni a fogeltávolítást. Az érzéstelenítést követően bemetszést ejtünk az ínyen, majd a lebeny leválasztása után eltávolítjuk a fogmaradványokat, kitisztítjuk a sebet, amelyet végül varratokkal zárunk le.

 • Bölcsességfog sebészeti eltávolítása

A beékelődött bölcsességfogak sok problémát okozhatnak, és akár az egész fogsor egészségét befolyásolhatják. Eltávolításuk történhet egyszerű foghúzással, illetve bizonyos esetekben sebészi feltárással is a fog helyzetétől, előtörésének mértékétől, valamint az anatómiai viszonyoktól függően.

Gyakori kérdések a foghúzás kapcsán

Rendelőnkben, illetve online felületünkön sok kérdést kapunk a fogeltávolítást illetően.

 • Milyen érzés a foghúzás, mekkora fájdalommal jár?

Maga a foghúzás nem okoz fájdalmat, mivel érzéstelenítésben végezzük az eljárást, ám nyomó-húzó érzést tapasztalhat közben.

 • A foghúzás után bent maradt gyökérrel mi a teendő?

Ilyen esetekben röntgenfelvételt kell készíteni,  hogy megállapítsuk, ténylegesen található-e fogdarab a fogmederben.

 • A foghúzás után meddig fáj a seb?

A foghúzás utáni első 3 napban tapasztalható a legtöbb kellemetlenség. Ha nagy fájdalmakkal küzd egy héttel a beavatkozás után, feltétlenül keresse fel fogorvosát.

Fájdalommentes foghúzás otthon: soha ne próbáljuk házilag eltávolítani a fogunkat!

Foghúzás után: vérzéscsillapítás és evésre vonatkozó tanácsok

A foghúzást követően a következő tanácsok betartásával minimalizálhatja a kellemetlen érzést, csökkentheti a fertőzés kockázatát és gyorsíthatja a felépülést.

 • Szedje a felírt fájdalomcsillapítót a fogorvos által meghatározott módon.
 • Harapjon határozottan, de óvatosan a fogorvos által a sebre helyezett gézlapra, hogy csökkentse a vérzést, és lehetővé tegye a vérdugó kialakulását, amely segíti a sebgyógyulást és megóvja a fog üregét a fertőzésektől is. Cserélje a steril gézlapot 30 perc elteltével.
 • Pihenjen legalább 24 órán át a foghúzás után. A következő egy-két napban ne végezzen megerőltető tevékenységeket.
 • A foghúzás után 24 órán keresztül ne öblítsen erőteljesen, és ne szívogassa a fogát, hogy elkerülje a kihúzott fog helyén képződő vérdugó kiesését.
 • Ne dohányozzon, mert ez gátolhatja a gyógyulást.
 • A fogmosás továbbra is legyen alapos, hiszen így távolíthatja el a káros lepedéket a fogairól, de ügyeljen arra, hogy a foghúzás helyét ne érintse a fogkefével. Néhány nap elteltével már a fog helyét is megtisztíthatja nagyon óvatosan egy új, puha sörtéjű fogkefével.

Gyakori kérdés, hogy a foghúzás után mikor lehet enni. Miután elmúlt az érzéstelenítő hatása, szabad enni, de csak folyékony, puha élelmiszereket. Foghúzás után a tejtermékek, az alkohol, a kávé és a kemény élelmiszerek kerülendők.

Tipp: Szeretne többet tudni a fogeltávolítás utáni gyógyulási időszakról? Olvassa el Foghúzás után – a legfontosabb tanácsok egy helyen című cikkünket további hasznos tanácsokért.

Szájsebészet magánrendelés az Unikliniknél

Fogeltávolításra, foghúzásra, szájsebészeti ellátásra van szüksége? Keressen bennünket telefonon, vagy kérjen konzultációt bejelentkezési űrlapunkon, hogy a lehető legjobb és legprofibb kezelést nyújthassuk Önnek. Rendelőnkben az esztétikai fogászat keretében a mosolytervezéstől kezdve a fogkő-eltávolításig a legmodernebb kezelésekkel és eljárásokkal várjuk pácienseinket.