A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Bölcsességfog

Jó reggelt kívánok!
Az én kis rövid történetem az eltávolítással kapcsolatban, amely 1 hete történt, az erős injekciónak hála probléma mentesen, de az elkövetkezendő hét szörnyű fájdalma, napi 3x fájdalomcsillapító, enni nem tudok, alvásról nem is beszélek. Valami benne maradt, de az íny alatt,de érezhető ami hozzáér az arcomhoz is, szúr,be is van gyulladva rendesen körülötte minden és dagadt az arc.
Mi a teendő ilyenkor? Hozzáteszem 2 hetet vártam az időpontra majd még egy hét a leiírtakra. Szörnyű érzés.
Köszönöm ha ségít akár egy tanáccsal is.
Szép napot!

Csontritkulás

Tiszteltelem!
58 éves vagyok, sajnos a fogaim elég rosszak már, fogínysorvadasom is van. A bal hátsó, felső fogam a röntgen szerint beleér az arcüregembe. 2 évvel ezelőtt kihúzták a másik oldalon és ott nem vették észre , és műtétre is szükségem volt, hogy rendbe legyen. Másfél évbe telt mire azt mondhattam, hogy úgy-ahogy meggyógyult. Most kiderült, hogy csontritkulásom van és kellene szednem biszfoszfonát tartalmú gyógyszert. Nagyon nem szeretném szedni, mert félek a hosszútávú mellékhatásától. A véleményükre vagyok kíváncsi ,mert én hiába mondtam a reumatológusomnak, azt mondta, hogy egy évig próbáljuk ki. De ez nem egy évre szól, sajnos. Biztos, hogy nagyon sok foghúzás vár rám még, hiszen van még 17 fogam. Idén januárban húztak egyet, de már kezd fájni az egy másik is. Nagyon vigyázok pedig, odafigyelek a szájápolásra. Mit tanácsolnak?
Előre is köszönöm a választ.
Tisztelettel: Anikó

Ciszta

Tisztelt Uniklinik csapata!

Először is köszönöm mindannyiunk nevében, hogy ilyen segítőkészek, és tanácsokkal ellátnak minket, példaértékű!

Az én esetemben egy régóta húzódó cisztáról van szó, ami a felső jobb 2-es gyökérkezelt fogamnál alakul ki. Április elején kihúzta a fogorvosom a fogat, reméltem hogy ezzel megoldódik, kitisztul a ciszta helye. Most, 3 hónappal későbbi CT és röntgen felvételen is ugyanúgy látszik a sötét folt a fogam helyénél, illetve átnyúlva a szemfogam gyökércsúcsához is- ahogy eddig is. Kikértem egy – a környékünkön nagyon jó hírnevű – arc- és szájsebész véleményét, és azt mondta a doktor úr, hogy ez 1, másfél éven belül el fog tűnni, be fog csontosodni az a rész. Nekem mégis fura, hogy nem történt változás a húzás óta. Mi a véleményük erről, valóban rendben lehet így a ciszta (helye) ?

Köszönöm válaszukat előre is!
Üdvözlettel,
Nikolett

Foghíd,foghúzás

T.Cím!
Felső fogsorra teljes hidat javasolak (részleges fogágybetegség is van).Középső metszőfog és attól balra nyílt küret volt. Mivel vannak foghiányok és koronás fogak cseréje is szükséges lenne egyszerűbb lenne a teljes híd, de ehhez kb 5 jó fogat is csiszolni kellene.Egyenlőre nem tudom rászánni magam a jó fogak lecsiszolására (röntgen, CT felvételem van de nem tudom csatolni). Szeretném implantátummal vagy részleges híddal megoldani ha lehetne.
Kérdésem: előzetesen felső nagyőrlő gyökértömött fog húzást javasoltak szájsebésszel, mert közel van a gyökér az arcüreghez és később problémát okozhat-azt mondták.(gondolom a híd miatt ezt letudnák inkább)
Jelenleg semmi probléma vele és kétségeim merültek fel, hogy tényleg ki kellene-e ezt húzatnom?főleg, hogy teljes hidat sem szeretnék.
Már szerdára van időpontom.
Köszönöm ha válaszolnak!

Problémás bölcsességfog eltávolítása

Kedves UniKlinik!

A jobb alsó bölcsességfogam időről időre begyullad, azonban több röntgenről is megállapították már, hogy mindkét oldali közel fekszik az ideghez. Olvastam, hogy ilyen esetben súlyos következmények is lehetnek, ha ideget érnek a beavatkozás során.

Van olyan sebészeti mód, amivel ez a kockázat csökkenthető, és probléma nélkül eltávolítható a fog?

Köszönettel,
Gréti

Szájzár

Üdvözlöm!
Bölcsesség fogam begyulladt ezmiatt szájzáram lett, ami már egy hete tart. Szedem az antibiotikumot,a gyulladás és a fájdalom szűnik, viszont a szájzár N akar. Mit tudok tenni?

Nyelv zsibbadás

Tisztelt Dr. Úr!
Egy olyan problémával fordulnék Önhöz,hogy a nyelvem alatt lévő lila vénán/eren ha elfordítom a nyelvem valamelyik irányba ilyen lila göb szerű található rajta,nem minden alkalommal csak esetenként.
Kellemetlen érzés és nem tudom melyik szakághoz fordulhatnék ezzel a problémával?!
Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Van egy dudor az állkapcsom alatt

Jó napot. Egy olyan kérdéssel fordulnék önökhöz, hogy az állkapcsom alatt, a nyakamhoz közel van egy kisebb dudor. Nem fáj csak akkor, ha inzultálva van, megnyomom, stb.. Nehezen észre vehető de engem zavar, hogy mi lehet az. Az elmúlt 2 hétben vettem észre, a mérete nem változott azóta.
Köszönöm, ha foglalkoznak a kérdésemmel és válaszolnak rá.

válaszra reflektálok

A kérdésemben kikezelt tályogot állami intézményben kezelték ki, elég kevés felvilágosítással, ezért érdekelt volna más vélemény is.

Eltört sérült fog melett ínyen lévő dudor

Tisztelt Doktor úr / Doktornő
Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz, hogy van egy gyökérkezelt fogam ami letört sajnos egy ideje elhanyagoltam es melette egy dudor jelent meg az inyemen fáj is a fog. A fogbelseje szürkes fekete (kb 1 eve voltam fogorvosnal de csak fogkő leszedesen) Kérdésem arra irányulna mit lehet ezzel tenni? Mennyire veszélyes? Ön szerint ki lehet tisztitani és megmenteni a fogat? Nagyon félek a foghuzastol de lehet nincs mas megoldas. Válaszát előre is köszönöm.

implantátum gyulladás.

Tisztelt Uniklinik!

– A 2011. áprilisában a 44., 45. és 46. foghelyekre implantátum pótlás került. ( AlphaBio ). A múlt hónapban készült panoráma rtg. alapján a körzeti fogorvos jelezte, hogy a beültetés helyén tasak látható.
Egy fogászati weblapon olvastam, hogy a periimplantitis csontvesztést eredményez. Tökéletes megoldás sajnos nincs, a folyamat nem megállítható. Ha az implantátum érdesített menetes részébe megtelepedtek a baktériumok, onnan teljesen nem kipusztíthatóak. A csontpusztító folyamat ha beindult, folyamatosan halad tovább. Lassítani, éveket nyerni szájhigéniai, paradontológiai kezelésekkel, fokozott otthoni ápolással lehetséges. Biztos megoldásnak az implantátum eltávolítását tartja. Valóban így van ?!

2024. 06. 05.

Üdvözlettel: N. Ferenc

tömès

Kedves Rendelő,

A következő lenne a kèrdèsem. Egy felső fogamat ki kell húzni,a mellette lèvőt pedig tömni. A kèrdèsem az lenne,hogy be lehet tömni a fogam elsőnek majd egy másik alkalommal kihúzni a másikat? Vagy ha a jó fogamba belekerül a tömès,akkor a húzás soràn a gyökèrrel együtt a mellette lèvő már betömött fogamból a tömès kiesik?

Köszönöm szèpen a segítsèget