A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Foghúzás után

SzépNapot!
Tegnapi nap folyaman az arcom elkezdett dagadni, fajt a fogam. Elmentem az ugyeletre, kihúzattam a fogam. ( eleg nehezen tudtak kihuzni)
Ugyanolyan duzzadt az arcom.. sőt..
az lenne a kerdesem, hogy a gyulladt fog eltavolitasaval nem kellene a duzzanatnak is megszunnie? Ha igen az kb hany nap mire lemegy a duzzanat?

Koszonom elore is.

Foghúzás utàn…

Jó napot kívánok !

Tegnap voltam jobb oldali rágófog foghúzáson,mert nagyon szúvas volt és több darab hiányzott már belőle nem lehetett sajnos megmenti . (Magán orvosnál voltam)
A kérdésem látom a fogam helyét fehéres színű amit látok. Az természetes hogy látom? Az gondolom az állkapocs csontot ugye amiben volt a fogam? Tudom hülye kérdések,de eddig nekem csak bölcsesség fog húzásom volt. Ez a rágófog elégé megviselt természetesen majd ha lesz pénzem megcsináltatom.
Szóval ön szerint a csontot látom ami majd idővel begyógyul 2-3 hét ugye?

Köszönöm szépen előre is a válaszát !

Sipoly foghúzás után ott maradt

Jó napot kívánok!

Volt egy felső rágófogam, ami felett már tavaly július közepe óta ott volt egy sipoly, ami néha felduzzadt, majd kiürült. Panoráma röntgent is csináltak és gyulladás látszott a problémás fognál. Kaptam rá antibiotikumot. De attól sem múlt el. Ekkor a fogorvos gyökérkezelést javasolt, de az egyik csatornát nem sikerült megtalálni, így végül február közepén kihúzattam a szájsebészeten. Szépen meg is gyógyult a fogam helye, de a sipoly vagy valami kis varszerű valami még mindig ott van. Igaz nem gyűlik fel bele semmi és nem is fáj, ha megnyomom. De ott van. Édesapám szájrákban halt meg 6 éve, azért idegeskedem, hogy mi lehet ez a számban. Kell aggódnom emiatt vagy majd elmúlik magától, ha nincs ott a gyulladt fog már?

Válaszát előre is megköszönve, tisztelettel: Tokaji Nóra

Csontosodás implantációs műtét előtt

Tisztelt Uniklinik!

Két csontpótláson illetve egy csontpótló arcüreg emelő műtéten vagyok túl (implantátum nélkül). Orvosom szerint egy negyedik műtét is lehetséges.(ezt jó lenne elkerülni). Szeretném megkérdezni, hogy önöknél végeznek-e csontpótlást elősegítő lézeres kezelést?

Köszönettel várom válaszukat.

Miért gyógyul ilyen lassan?

Tisztelt Dr. Nő/Dr. úr!

Március 25-én, Hétfőn lesz 6 hete, hogy kihúzták felülről az egyik rágófogamat, nem a bölcsességfogat, hanem az eggyel előttit. Azóta szűkült a seb, de még most sem húzódott össze teljesen az íny, még mindig belátok, és van olyan része belül, ahol pirosas-vöröses, tehát nem fedi hám. Kérdésem, miért gyógyul ilyen lassan? Kívülről egyébként nem piros, nem duzzadt. Amit magáról a húzásról tudni kell, nem egyben húzta ki az orvos, hanem előtte fúróval darabokra repesztette a fogat, és egyenként húzta ki a 3 gyökeret, az ínyen nem kellett vágást ejteni. Elmondása szerint azért így húzta ki, mert ez a fog 3 gyökerű, esély van rá, hogy nem jön ki egyszerűen, beleszakad. Húzás után megmutatta a darabokat, tehát nem maradt a sebben fogmaradvány. 2 hete voltam megnézetni a sebet, azt mondta, hogy gyógyul ez, illetve öblögessek, ezért elkezdtem napi kétszer Corsodylt használni. Én ennek ellenére nagyon lassúnak érzem a gyógyulást, ha egyáltalán gyógyul, és nem pedig megállt.

Bölcsességfog műtét után

Tisztelt Uniklinik!

3 napja eltávolították egy alsó és egy felső bölcsességfogamat egy szájsebészeti műtét során. Nem volt egyszerű műtét a fogak helyzete miatt, a napokban feldagadt az arcom, enyhe szájzáram is lett, és persze fájdalmas volt. (Néhány évvel ezelőtt a másik kettőt is műtét keretein belül kellett eltávolítani, így ez már a 2. ilyen köröm.) Vérzett is az első napon, majd utána a vérzést felváltotta egy kevesebb mennyiségű barnás, sárgás, kellemetlen szagú és ízű váladékozás, amin azt vettem észre, hogy egyre kevesebb mennyiségű. Lázam nincs, különösebben erős fájdalom sem, inkább csillapodik egyre inkább, illetve az arc duzzanatom is fokozatosan enyhül. A szajzárral küzdök, tornáztatom, fokozatosan nyílik. A varratok mellett és körülöttük látok fehér foltokat is, de nem hasonlítanak tályogra, inkább olyan, mintha a sebek felszínén lennének. A váladékozás aggaszt egy kicsit, évekkel ezelőtt ilyet nem tapasztaltam. Nem tudom eldönteni, hogy csak lassabban gyógyul egy picit, és ilyen véres váladék ez még, vagy elkezdődött egy gyulladás, amit a váladékozáson kívül más tünet még nem jelez (legalább 48 órája tart már ez a váladékozás) . Tornáztatom a szám, akkor rendszeresen ürül valahonnan, de néha nyugalmi állapotban is, ahogy néztem, az alsó fog helye és a felső fog helye felől is. Ebben szeretnék segítséget kérni, hogy mi lehet ez a váladék.

Köszönöm!

Csonthartya gyulladás

Kedves Orvosok!
6 éve jobb 1es felső fog ciszta eltávolítás történt iny felvagasaval..Onnantól kezdve éreztem időnként bizsergető érzést ami el el tűnt majd vissza jött..3 hete ki huzattam ezt a fogat és sajnos szinte elölről fent az összeset ki kellett, de a lényeg az 1es fog..Huzaskor is fájt és utanna rosszabb lett és fájdalmasabb, bizsergett, luktetett, élesen fájt rtg az ég világon semmit se mutatott se a fog guzas előtt se utána..Több orvosnál voltam és senki se érti hogy miért fáj hisz szépen gyógyult a seb.
Nos,tegnap egy szajsebeszel ki kapartattam hát az injekció eléggé fájdalmas volt be is dagadt utána a kaparas nem fájt…De azóta gyógyszert kell szednem mert naponta többször elkezd luktetni erősen…Nem értem hogy ez miért van!?
Kaparas előtt is ugyan ez volt a gond,fájdalom, feszüles, és luktetes…Kaparás közben a doki azt mondta hogy semmit se lát én viszont még is szenvedtem a bizsergető erzestol..Ezt most nem érzem de a luktetes az nagyon kellemetlen mert elég erős. Verdugo bent van és kívülről minden jónak tűnik…Mi lehet ez?
Köszönöm szépen a választ!

arcdagadás

Tisztelt Uniklinik
Pár hete változó fájdalommal járó inygyulladásnak gondolt problémával kezeltek Ausztriában. Az orvos nem tudta megmondani pontosan mi lehet az ínyem egyszerüen feldagadt hátúl a leghátsó fogamnál a bal oldalon. Annyit tudott tenni hogy lecsiszolta-leégette azt az ínyrészt. Az elmúlt időben ennek a kezelésnek a mellékhatásaitól szenvedtem. Szájzár-fájdalom. Mostanra az ínyem helyrejött és az a fájdalom amit a csiszolás okozott, de az alap fájdalom nem múlt el, állkapocsban érzett fájdalom, zsibbadó érzés az arcban, illetve szájzár. Most egy pár napja a bal oldalon az arcom feldagadt, és zsibbad. A nyál minősége is rossz. Arra gondolok hogy nyálmirigy gyulladásom lehet, a kérdésem ha időpontot szeretnék foglalni önökhöz hogy megnézzék mi lehet a probléma, illetve ez e tényleg a probléma, mit jelöljek be a választható menüben mint probléma forrás. Illetve tudnak olyan személyt is fogadni akinek nincs Magyarországi Tb-je, csak Ausztriai-Ecard-Európai Úniós tb szám. Válaszukat előre is köszönöm.

alveolitis-kisugárzó fájdalom

Tisztelt Uniklink!

Kérem segítsenek újra!

Kb 5 hete foghúzás után fogmedergyulladásom lett. (ez a bal alsó 5.fogam, sokaig gyökérkezelték-nem sikerült-ki kellett húzni)
Akkor nagyon fájt kb 2 hétig a helye, Az orvosom kikaparta, hogy új vérdugó legyen….jártam kétnaponta csíkozásra, és nagyon lassan de úgy éreztem, hogy elmúlt..

Ma 5 héttel a foghúzás után mintha újra a foghúzás helyéről éreznék kisugárzó fájdalmat…pont olyat, mint amikor a fogmedergyulladást diagnosztizálták… egy égető jellegű, szúrós kisugárzó fájdalmat… ami szinte a mellette lévő 4. és 3. fogamba sugárzik ki( azok amúgy teljesen ép fogak)..mintha a foghúzás helye fájna újra és a 4. és 3. fogamat mintha egy satuba szorítanák…

A kezelőorvos a 2 heti csíkozás után alveogylt tett a sebbe, hogy nem kell többet visszamennem, ezt nem kell kivenni majd felszívódik. A seb szép rózsaszín még van egy kis lyuk benne, nem forrt még össze.

Lehetséges, hogy visszatért a fogmedergyulladás? Vagy még be sem gyógyult? vagy ez egy klönálló fájdalom valamelyik középső alsó fogamban: attól félek, hogy fogbélgyulladás tüneteit érzem:mert akkor szokott ilyen feszítő, szúrós fájdalom lenni nekem…de a fogaim elvileg épek, eddig panaszmentesek voltak.

RTG CT készült, nem maradt benne fogdarab
Előre is köszönöm válaszukat.

Inyig letört fog

Tisztelt Doktor Úr.
Sajnos van egy pár rosszfogam.
Jobb oldali alsó rágófogam inyig letört valamint a bal felső bölcsesség fogam.
Tudom sajnos elhanyagoltam mert nagyon fèlek. Ezeket a fogakat hogy ìgy levannak törve kilehet húzni?
Ha az alsó fogat hùzzàk ès èrzèstelítik tényleg az egèsz nyelv ès azaz oldal elzsibbat? Ettől tartok a legjobban.

Fogágy

Tisztelt Doktorok! Január 11- én húztak 5 egymás melletti fogat az alsó állkapocsból elölről .Elkészült egy kivehető protézis, de nem tudom hordani, mert még mindig fáj mind az 5 kihúzott fog helye. Nagyon lassan húzódik a csont vissza, a fájdalom nem elviselhetetlen, és nem is látszik gyulladás, belülről viszont egyértelműen fáj a csont, a húzások helye. Ez ennyi idő után normális??? Mi lehet a probléma? Egy 65 éves nő vagyok. Köszönöm szépen a választ. Üdvözlettel:Kovács Ferencné Anikó

feszülő érzés fogeltávoltás után

Tisztelt Orvosok!

2 hónapja kellett eltávolítani a bal felső 7. fogamat. Gyökérkezeltetni nem akartam, így a foghúzás mellett döntöttünk. Nem húzással, hanem sebészi feltárással történt.
Szépen be is gyógyult,nem gyulladt a helye, varratszedéskor mondták, hogy szépen gyógyul..
Azonban azóta is van egy olyan érzésem, mintha valami varrat benne maradt volna. Volt CT és RTG és nincs ott semmi…főleg a 6. fogam tövében, akörül érzem ezt a feszítő érzést. Fogfájást a 6 ban nem érzek, kopogtatásra vagy a hideg tesztre sem mutat semmit az a fog.
Még mindig van egy „gödör” a 6. fogam után-az eltávolított 7. helyén…
Visszamentem az orvoshoz, de csak ilyen általánosságokat mondott, hogy még a csontosodás zajlik, több hónap mire teljesen begyógyul…
Én nagyon aggódok, mert már több fogamat eltávolították, de ez a húzódó-feszülő érzés még sosem volt..
2 hónap telt el…Önök szerint ez még javulhat?
Vagy hová tudnék elmenni ezzel a fura érzéssel?