A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

T. Rozália

Arc feldagadt

Kedves dr nő. Sajnos a fogam fajt lüktetett tegnapra viszont be dagadt mára reggelre a szememnel is. Genny csomot nem látok viszont ha az arcomat nyomom erzek egy fura izt ami azutan erzem. Ahogy az arcomat nyomkodom. Sajnos fogaszatra idopont elore lathatolag virus miadt nehez kérni vagy hosszas varakozas. Dalacint a hazi orvos nem ír fel. Mar nem fáj ahogy fel dagadt. 2ejszaka nappalom nem volt vele. Mivel huzhatnam a gyulladast le? Felek hogy a szivemre vagy az agyamra megy. Elég panikos vagyok e téren. Tudom a jegeles mar az ilyenkor nem jo inkabb ugy tudom a meleg. De a duzzanatot hogyan lehet lehuzni? Sajnos a mai árak melett a magan fogaszatra pénzem nincs. Köszönöm a segítséget es a valaszt. Ui: balassagyarmaton lakom es ezert van szinte minden lezarva es hosszas időpont.

A. Balázs

Fogygyulladás miatt feldagadt arc

Tisztelt Doktornő/Doktorúr,

Két napja begyulladt a fogam ami miatt feldagadt az arcom bal oldala. Másnap elmentem fogorvoshoz, aki azt mondta, hogy ebben az állapotában nem tud vele mit kezdeni. Írt rá antibiotikumot 7 napra, illetve mondta, hogy ha lázasodok, vagy fáj, akkor vegyek be láz és fájdalomcsillapítót. Ha elmúlt a gyulladás akkor egy röntgen után megbeszéljük hogyan tovább.
A gondom és a kérdésem viszont az, hogy normális dolog, vagy problémát okozhat, ha a duzzanat az arcomról elkezdett lefelé “vándorolni”? Előbb csak az államig, majd mostanra az arcom szinte alig, viszont helyette a nyakam van feldagadva a kulcscsontomig. Gondolom a szövetek közt felgyűlt váladék elindult lefelé. Lehet ebből valami gond és foglalkozom kéne vele, vagy ez egy normális folyamat?
Előre is köszönöm a választ.

T. Mária Mercédesz

Foggyulladás

Tisztelt Doktor Úr/Nő!!
Olyan problémám lenne , februárban elkezdett fájni a fogam de mivel 9hónapos terhes voltam mindenhonnan el küldtek mondták majd szülés után Szülés után elmúlt a fájdalom szóval úgy döntöttem,hogy nem megyek el orvoshoz de rá pár hétre megint vissza jött viszont a környéken sehol sem adnak időpontot mostanában a legközelebbi időpont amit most mondtak nekem szeptember vége
Viszont nincs olyan nap hogy ne fájna és ki van lyukadva és le van törve attól félek,hogy ha sokáig váratnak egyéb problémák is lesznek
Tanácsot szeretnék kérni,hogy mit tudnék csinálni esetleg enyhíteni a fájdalmat ,mert a fájdalom csillapítók nem használnak ?.

K. Bianka

Daganat vagy fogszorítás?

Tisztelt Dr Úr/Nő!

28 éves vagyok(nem dohányzom, nem iszom alkoholt) , külföldön élek, nyelvet nem beszélem még olyan jól, azonban van egy problémàm. 10 éve letörtem az egyik alsó rágófogam, ez ki lett gyökérkezelve, majd kaptam rá koronát. Ez a korona az első covid hullàmban kiesett, akkor nem fogadott az orvos. Teltek a hónapok, mire eljutottam oda, hogy a fog az màr kezdett gyennyesedni és gennytasak is nőtt rà, így idén áprilisban kihúztàk még itthon. Májusban költöztem ki a pàrommal angliába és innentől kezdődtek a gondok, hogy sokkal idegesebb vagyok, kb minden miatt szorongok ami miatt éjjel szorítom a fogam ez eleinte nem okozott problémát. Pár napja éppen néztem a telefonomon egy videót és az arcom a kezembe tettem és éreztem, hogy az arcom vagy arccsontom és a felső rágófogam fáj, nem foglalkoztam vele, de màsnap megint fàjt a fogam, de akkor màr jobban, az arcomat is nyomkodtam, hogy fàj e, az is fájt picit. Sajnos hipohonder lány vagyok és egyből az interneten kerestem, hogy mi a baj, és bàrmit néztem szinte mindenhol a daganatot írtàk elsőnek. Nagyon megijedtem és kértem a pàrom, hogy menjünk haza,megcsináltatni a fogam de erre csak októberben kerül sor a leghamarabb. Sajnos itt még nem tudok elmenni semmilyen dokihoz sem, mert még a beteg biztosítás meg az ehhez kapcsolatos dolgokat még nem tudtuk elintézni sajnos. Anyukámnak is mondtam ezt az esetet skypeon, aki azt mondta, hogy biztos csak az idegeskedés meg a fogszorítás miatt van ez és ha meg van csináltatva a fogam és megnyugszom akkor elmúlik. Rubofent szedek rà, de az se jó hosszútávon. Nagyon rettegek, hogy valamilyen arccsontdaganat vagy arcüregdaganatom van. 2 nagyszülőm is daganatban hunyt el és ezért is félek a daganattól ennyire.

A kérdésem az az, hogy a fent leírtak utalhatnak e bàrmilyen daganatra vagy csak a fogam miatt fáj az arcom esetleg az arcizmom, fogam?

Köszönöm a segítségét

Bianka

D. Eszter

Altatás

Tisztelt Uniklinik!
Az altatásos bölcsességfog eltávolításnál kizáró ok-e az asztma? Az altatás mélyaltatást jelent, vagy csak bódítást?

M. József

Magasnak érzett fog/Összeér a felette lévővel

Szép napot!
Tegnap kihúzták az egyik fogamat, majd az érzéstelenítő elmúlása után éreztem, hogy a kihúzott fog melletti fog (ami egyébként egy gyökérkezelt, tehát tömött fog), hozzáér a hozzáér a felette lévő foghoz amikor bezárom teljesen a számat, és kényelmetlennek érzem, olyasmi mint amikor túl magas a tömés. Viszont nem hiszem hogy ez volna a helyzet, mivel ez a gyökérkezelés/tömés már LEGALÁBB 2 évvel ezelőtti, foghúzás előtt nem volt ilyen probléma, foghúzás után már rögtön.
Gondoltam ilyesmikre hogy a húzás miatt mivel kicsit (tényleg kicsit) megdagadt ott az ínyem, lehet hogy egy picit megemelte azt a fogamat és azért ér össze, de nem tudom hogy olyan létezik-e.
Válaszát/tanácsát előre is köszönöm!

b. ervin

műfogsor

Tisztelt fogorvos
Felső műfogsorhoz mindenképp ki kell húzni a bent maradt gyökereket? (nem hídra gondolok)

P. Eszter

Műtét utáni íny elváltozás

Jó napot!

8 napja volt bölcsesség fog műtétem (kb. vízszintesen állt) és ciszta (bölcsesség fog és a 7 fog között volt, a 7es fog épp maradt, nem kellett gyökérkezelni.) eltávolításom egyszerre, bal alul. Szerencsere minden rendben ment, a varratszedés is megtörtént, a seb szepen gyógyul.

Viszont egy kis ínydarab maradt “szabadon” a fog mellett, eláll, mintha műtét utáni felesleg lenne. Ez vissza fog húzódni, vagy letapad majd, vagy szükséges lesz valamilyen korrekció még?

Köszönöm a választ!

M. Csilla

Mitől lehet az,ha egy teljesen egészséges fogra korona kerül,gennytasak keletkezik,az implantátum alatt is.Elvesztem a pótlások miatt a fogaim.

Az alsó fogsorom jóval keskenyebb mint a felső.Ha összezárom a fogam az alsó fogak nem is látszanak.Fogpótláskor,implantátumra porcelán készítésekor arra törekszenek,hogy a fogak teljesen összeérjenek,ennek az az eredménye,hogy a pillér implantátumokról 1 fogat pótol mindössze,állandóan lefeszült a porcelán korona.Már 3 havonta kellett ragasztatnom.A feszülés miatt az implantátum alatt gennytasak keletkezik.Korábban mielőtt nem volt implantátumom,akkor is lefeszült a koronákról a pótlás amik a hidat tartották.A teljesen egészséges pillérfogak alatt is gennytasak keletkezett,ezért vesztettem el a fogam.20 éves a 4 implantátum, 2 éve 1 implantátum alatt a gennytasak miatt műtöttek.Az állandó lefeszülés miatt új koronát tetettem,mely nagyon feszítette a pillért/nem a műtöttet/.Most elvesztettem az implantátumot,mozog.Félek már új implantátumokat tetetni,mert véleményem szerint a fogtechnikusok miatt járok
így .Az én esetemben nem lehet arra kényszeríteni a fogsort,hogy összeérjen,mivel a felső fogsor/csont/ jóval szélesebb ,nagyon keskeny az állcsontom/maxilla/.Nem tudom,hogy érthető-e amit leírtam.
20 éve Dr Vajdovics professzor úr ültette be az implantátumokat Szentesen.

K. Bernadett

Bölcsességfog érzékenység

Kedves Doktor!

Két hete volt felső bal oldali bölcsességfog eltávolításom.
Előtte, 2 hónappal már megvoltak a tünetek.
Hideg meleg érzékenység, fülbe sugárzó fájdalom, fejfájás.
Most, két hét után, pár napja újra érzékelem hogy hideg melegre érzékeny az a rész…
Borzasztóan rossz…
Lehetséges hogy pszichés eredetű?

Köszönöm Válaszát.

.

Letört fog

Tisztelt fogorvos!Van felül egy letört fog ami már átszúrta az ínnyemet kérdésem az lenne hogy fogorvos ezt kitudja még húzni?

P. Lilla

Bölcsessègfog eltávolító műtèt

Jó napot kívánok,

5 napja volt bölcsességfog eltávolító műtétem. Azt szeretném Önöktől kérdezni, hogy ennyi idő eltelte után normális-e, hogy még mindig be van duzzadva az arcom és az ìnyem? A fogorvosom minden tanácsát betartották, szedem az általa felírt gyógyszereket mégsem akar elmúlni a duzzanat. Úgy látom, hogy a varrat lepedèkes/sárga rèteg borítja, pedig napi 3x mosok fogat és a sebet is próbálom óvatosan tisztán tartani. Sajnos afta is megjelent a seb mellett, ez ront a helyzeten. Még mindig nehezen nyelek ès kellemetlen èrzèsem van. Varratszedèsre a műtét után 14 nap múlva adtak időpontot. Nem hosszú ez az intervallum?

Köszönöm a válaszát.