A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kisvarga Zoltán

testmozgás szájsebészeti beavatkozás után

Tisztelt Klinika!

Érdeklődni szeretnék, hogy fekvő bölcsességfog szájsebészeti eltávolítását követően az alábbi mozgásformákkal szükséges-e elővigyázatosság, illetve mikor végezhetők:
– futás,
– beltéri úszás,
– TRX.
Szíves válaszukat előre is köszönöm!

fogak húzása

Tisztelt Doktor!

33 éves férfi vagyok, több pszichés problémával (depresszió, skizofrénia, kényszerbetegség) nagyon szégyenlem a fogaimat, kb. az összes letört.
A felső fogsoromban csak gyökerek vannak, az alsó is nagyon.
Úgy döntöttem mint a 25 fogam kihuzattatom.
Az lenne a kérdésem, hogy ha minden helyzet adott, akkor akár 1 vagy 2 ülésben is meg lehetne-e oldani Önöknél?
Mivel szociális fóbiám is van ezért lenne jobb, minél hamarabb.

Válaszukat előre is köszönöm.

Erős garatreflex

Tisztelt Klinika!
Tanácsot szeretnék kérni!
A problémám a következő:erős a garatreflexem emiatt öklendezek/hányingerem lesz már akkor amikor még a fogakat nézi az orvos így elsem kezdi a kezelést.Sokszor sívja jövök el mert jópar orvos kiabál rám hogy öklendezek.Tudna esetleg gyógyszert ajánlani rá?Hogy a tömést bírjam ki,később pedig a fogszabi felrakást.
Amiket próbáltam de nem vált be:nyitott ablam,ettem nem ettem,zene.
Köszönöm szépen ha válaszol!

Zekene Eva

Nyàlmirigy, nyálkő

Tisztelt orvosok! Étkezés alatt folyamatosan, egyre nagyobbra dagad a bal fülem alatt és az arcom, ami aztán kemény kesz, feszítő és fájdalmas. Nyálmirigy, nyálkő problémára gondolok. Szeretném megkérdezni, hogy Önökhöz lehet ezzel menni és esetleg melyik orvoshoz? Köszönöm szépen

Fájdalom -fogászati műtét /komplex/

Van egy fog ,a jobb alsó 6-os ,ami az elmúlt két évben sok gondot okozott .Valójában 6! szakorvos látta ,temérdek röntgen ,és semmi konkrétum ,hogy miért a fájdalom . .Talán a korábbi fogszabályozás ,vagy csak egyszerűen mert a fogsorom alapvetően torlódásra hajlamos?Végül a 6. egyben szájsebész végre úgy tűnt megtalálta az okát a fog gyökere bizony oldalra próbál kitörni .Tehát húzni kell és implantálni. A műtétre 13 napja került sor .Volt már két korábbi kellemetlen tapasztalatom ,ezért már a műtét előtt próbáltam rákészülni a legrosszabra -ami úgy tűnik ,lehetséges be is következett . A műtét magába foglalta a foghúzást , a műgyökér behelyezését és a csontpótlást . A műtét mondhatjuk zökkenőmentesen zajlott ,kettévágva szedte ki a fogat ,ellenben nem készült előtte röntgen és valamiért annak sem tulajdonított jelentőséget a szájsebész /duplán dr. / hogy a fogíny kicsit meg volt duzzadva . Másnap gyors kontroll ,úgy tűnt minden rendben . A harmadik ,negyedik naptól kezdve viszont bedagadt az arcom és minden nap egyre erősödött a fájdalom. Mondjuk úgy ,hogy azóta is és estére általában ráz a hideg . A 7. napon kiszedte a varratokat ,mert egyébként úgy tűnik a fogfelszín szépen gyógyul ,az arc duzzanata is visszavonult ,de az áll ,illetve a csont fájdalma nem bír abbamaradni . Most tartok a harmadik doboz antibiotikumnál / Augmentin 125 mg / a Cataflamot már a harmadik nap után abbahagytam ,mert rosszul lettem tőle ,az Algoflex Forte már nem nem segít ,most a hagyományos hazai Algopirinnel próbálkozom ,lehetőleg az 1500 mg napi adag alatt ,de el vagyok keseredve . Két nap múlva lesz a kontroll ,már rettegek ,hogy ki kell szedni az implantátumot. Mondjuk a kezelőorvosom azt mondta ,hogy ő optimista . A kérdésem az lenne annak tudatában ,hogy minden páciens más és nincs két egyforma eset ,hogy mennyi az az időtartam ,ahol a már említett fájdalmam -10 -es skálán napközben 5 ,estére 9-11 , normális és honnan ,hányadik héttől esélyes ,hogy már menthetetlen .? ..Miután nem Magyarországon történik mindez ,úgy gondoltam talán egy gyakorlott hazai orvosi team ,akik már többféle esetet láttak ,adhat még némi reményt a válaszával ,amit köszönök előre is .

Bölcsessègfog műtèt után

Augusztusban műtèti úton távolították el a jobb alsó bölcsessègfogam, pár hètre, feldagadtam a varrat helyèn bekerült ètel miatt. Ezt követően egy hónapra ismèt feldagadtam, tályog keletkezett a műtèti hely felett, panoráma röntgen szerint a kiműtött fog helye tiszta, viszont kèt hèttel a tályog gyógyúlása utan ismèt duzzanat van a fog helyènèl, kivül ès belül is látható, fajdalmas ètkezéskor. Mi lehet a gond? Szájsebèsz töbször kimosta viszont mindig visszatèr, egyre gyakrabban. Kèt ès fèl hónap alatt ez a harmadik alkalom hogy megtörtènik.

Ideget ért fogtömés

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

A jobb alsó 6-os fogamat májusban tömték be. Semmi problémám nem volt vele, azonban egy hete tályog képződött az ínyemen, ami fájdalommal és arcduzzanattal járt. A tályog aztán magától kifakadt, a duzzanat pedig szinte teljesen megszűnt (szemmel már nem látható, de tapintáskor még érzek rajta némi enyhe duzzanatot), fájdalmat is csak ritkán tapasztalok, és fájdalomcsillapító hatására el szokott múlni. Elmentem vele fogorvoshoz, a fogamról röntgenfelvételt készítettek, és ez alapján doktor úr megállapította, hogy a gyulladást az okozta, hogy a tömés túl mélyen van, és nyomja a fogideget, ezért foghúzást javasolt. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben van-e esély arra, hogy a fogat gyökérkezeléssel megmentsék, vagy valóban a foghúzás az egyetlen opció?

Válaszát előre is köszönöm!

Gyökérkezelt fog

Az alsó B6-os fogamat évekkel ezelőtt gyökérkezelték. A felső része többször letört, javították, panaszom nem volt. Néhány napja tövig letört a fog. Megröntgenezték és azt mondták, hogy a gyökérkezelésnél az egyik ágon a csontba ment a tömés, mely miatt gyulladás lépett fel. Így a fog nem menthető meg, ki kell húzni. Így korona nem csak implantátum készíthető. Biztos nem menthető?

Üdvözlettel : Marcsi

Mi okozza

Jó napot 🙂
Par hete észrevettem hátamon piros Bárányhimlőszerű kiütéseket,nagyon megilyedtem , egyébként baranyhimlőm már volt szóval gyorsan kizártak ennek a lehetőségét, aztán ehet társult erős ízületifajdalom is,haziorvosom elküldött fogorvoshoz , aki talált egy rossz fogat , fájdalom mentes volt,de ahogy kihúzta gennyes volt nagyon a vége..
Kérdésem az lenne hogy okozhatta e az a fog az említett tüneteket ?

Barta Ernő

Foghúzás utáni csontosodás

Tisztelt Doktornő / Doktor úr!

Idén januárban húzták ki a jobb felső bölcsességfogam, mely már régóta panaszos volt. A húzás helye azóta is érzékeny, az íny soha nem fedi tökéletesen a problémás részt. Fél évvel a húzás után végzett röntgenen az látszik, hogy nem csontosodott be megfelelően (esetleg a csont szívódik felfelé) az érintett terület, annak ellenére, hogy a húzás után nem volt probléma a keletkezett vérröggel. Az arcüregem is enyhén gyulladt a kérdéses terület felett. Ezeken felül gyakorta bizsereg is az arcom a húzásnak megfelelő oldalon (fül, arcüreg környékén). A fogorvos azt mondja, hogy idő kell neki, én azonban úgy gondolom, hogy a problémás terület inkább egy góc (ami talán a kérdéses terület és az előtte lévő fog között tasakból fertőződhetett be), amit orvosolni kellene.
Önök szerint mi lehet az oka a nem megfelelő csontosodásnak, és milyen teendőim lennének?

Válaszukért előre is köszönettel.

T. Rozália

Arc feldagadt

Kedves dr nő. Sajnos a fogam fajt lüktetett tegnapra viszont be dagadt mára reggelre a szememnel is. Genny csomot nem látok viszont ha az arcomat nyomom erzek egy fura izt ami azutan erzem. Ahogy az arcomat nyomkodom. Sajnos fogaszatra idopont elore lathatolag virus miadt nehez kérni vagy hosszas varakozas. Dalacint a hazi orvos nem ír fel. Mar nem fáj ahogy fel dagadt. 2ejszaka nappalom nem volt vele. Mivel huzhatnam a gyulladast le? Felek hogy a szivemre vagy az agyamra megy. Elég panikos vagyok e téren. Tudom a jegeles mar az ilyenkor nem jo inkabb ugy tudom a meleg. De a duzzanatot hogyan lehet lehuzni? Sajnos a mai árak melett a magan fogaszatra pénzem nincs. Köszönöm a segítséget es a valaszt. Ui: balassagyarmaton lakom es ezert van szinte minden lezarva es hosszas időpont.

A. Balázs

Fogygyulladás miatt feldagadt arc

Tisztelt Doktornő/Doktorúr,

Két napja begyulladt a fogam ami miatt feldagadt az arcom bal oldala. Másnap elmentem fogorvoshoz, aki azt mondta, hogy ebben az állapotában nem tud vele mit kezdeni. Írt rá antibiotikumot 7 napra, illetve mondta, hogy ha lázasodok, vagy fáj, akkor vegyek be láz és fájdalomcsillapítót. Ha elmúlt a gyulladás akkor egy röntgen után megbeszéljük hogyan tovább.
A gondom és a kérdésem viszont az, hogy normális dolog, vagy problémát okozhat, ha a duzzanat az arcomról elkezdett lefelé “vándorolni”? Előbb csak az államig, majd mostanra az arcom szinte alig, viszont helyette a nyakam van feldagadva a kulcscsontomig. Gondolom a szövetek közt felgyűlt váladék elindult lefelé. Lehet ebből valami gond és foglalkozom kéne vele, vagy ez egy normális folyamat?
Előre is köszönöm a választ.