A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Fogpótlás All-on technológiával

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!
Férjemnek sok éve krónikus fogágybetegsége van. Felső fogsora hiányos, illetve leköszörült fogakon ragasztott fogpótlás van. Az állandó gyulladás miatt felmerült a meglévő fogak eltávolítása. Szeretném megkérdezni, hogy az önök által végzett All-on technológiával elvegezhető-e végleges implantátum büntetése, egyidejűleg a fogak eltávolításával?
Köszönöm szépen!

Étkezés

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr!

A tegnapi napon a páromnak kihúzták 8 fogát (6 felülről, ott nem is maradt fog, 2 alulról), egyet tömtek, négyről fogkőeltávolítás történt. A kihúzott fogak helye össze lett varrva mindenhol. Az lenne a kérdésem, hogy miket ehet, ihat, tejterméket meddig nem fogyaszthat?

Segítségét megköszönve:
Tisztelettel:
Alexa

Foghúzás után

Üdvözlöm ,

1 hete húzták ki az egyik őrlőfogam. Az első 2-3 pár napban nem éreztem fájdalmat, viszont azóta egy szomszédos fogam érzékeny lett és fájdalomcsillapító szedése nélkül sajog is. A húzott fog nem volt gyulladt, csak a gyökér töve, ami egy röntgen felvétel készítésekor vett észre a kezelőorvos. Az ő tanácsára távolítottuk el a fogat, hogy ez később ne okozzon bajt. Ez a fájdalom normális? Tanácstalan vagyok, mert a kezelőorvosom szabadságon van, és nem tudom , hogy van-e értelme ezért másik fogorvost keresnem.

Válaszát előre is köszönöm!

Foghúzás

Jó reggelt kívánok. Egy 20 éves lány vagyok. Ma vagyok a harmadik napomon,hogy egy hátsó fogam eltávolítására került sor. Elég sok panasszal érkezem és nagy segítségre lenne szükségem. A fogam helye konkrétabban nem fáj annyira viszyelvemen,meg a fog alatti bőr résznél fehér,olyan mintha gennyes foltok lennének ott amik nagyon fájnak,a nyirokcsomóm meg van duzzadva annyira beszélni is néha nehezemre esik. Ez a zsbbasztó miatt alakult ki vagy mennyire normális ez? Pánikbeteg is vagyok,halálfélelemmel is küzdök. Rengetek olyan cikket olvastam,hogy bele is lehet halni egy fog gyulladásba és napok óta ezen rágom magam,nehogy esetleg pont velem történjen meg. Nem vagyok szívbeteg és semmi egészségügyi problémám nincs. Mindig kivizsgáltatok mindent de azért tartok és félek nagyon. Reggelente szoktak lenni a legerősebb fájdalmaim és éjjel 2x is megébredek 3 és 5 óra környékén. Nincs nyugodt alvásom és nagyon nagy fájdalommal kelek mindig. Nyelni nehezen tudok a nyirokcsomó miatt és beszélni alig megy a belső fehér folt miatt. Miután kihúzták a fogam,tettek varratot és jelenleg is benne van a varrat.

Hajhullás

Üdvözlöm! 19 éves lányomnak nagyon hullik a haja. Van egy foga amit május óta gyökérkezelnek. Többször volt már benne gyógyszeres tömés de még mindig van valami gyulladás ami miatt nem kaphat végleges tömést. A kérdésem az lenne, hogy nem lenne jobb inkább kihúzni ezt a fogát, hátha megszűnne a borzasztó hajhullás? Válaszát előre is köszönöm!

Jó napot kívánok dr úr , eltávolították 3 hónapja első metsző fogat azóta orr homlok halántek fej nyak fájdalmam van mi okozhasa milyen orvost keressek fel gégesznél mar jartam.

Jó napot kívánok dr úr , eltávolították 3 hónapja első metsző fogat azóta orr homlok halántek fej nyak fájdalmam van mi okozhasa milyen orvost keressek fel gégesznél mar jartam.

A bölcsességfog ki tud nőni?

Tisztelt Doktor!

Ha tegyük fel, eltávolítjuk a 7-es fogat, akkor a bölcsességfog ki tudna nőni?

Köszönöm.

Nyálmirigy-gyulladás

Tisztelt Doktorok!

Idén februárban elkaptam a covidot, amit gyakorlatilag tünetmentesen átvészeltem, viszont kialakult egy göb az állkapcsom alatt. Miután nem múlt el, a háziorvosom UH-t csináltatott, majd az UH orvos javasolt egy biopsziát. Már az is megtörtént, szerencsére semmi atipikus dolog nincs, nyálmirigy gyulladás a diagnózis. Mit lehet ezzel tenni? Gyógyszert nem kaptam rá, a göb alapvetően nem okoz panaszt, csak van.

Állkapocs alatt csomó

Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!

Egy olyan problémám lenne, hogy hosszú ideje újra és újra előjön az, hogy miután reggelente felkelek, az evés és az ivás fájdalmassá válik. De nem a fogam fáj, hanem mintha valami „nagyon savanyú ettem volna” hatást érzrk. Elég egy korty vagy falat, és görcs rántja össze az állkapcsom jobb oldalát, és szinte csillagokat látok. Az állkapcsom alatt mára már láthatóvá vállt egy duzzanat is, ami érintésre fájdalmas. Egy kis idő után ez mntha leapadna.
Többször előjött már ez a dolog, a fogrovosom javaslatára 2 hónapja kihúzattam a bölcsességfogamat is, egy darabig jó volt, de most újra előjött.
Múlt héten be volt gyulladva a fogínyem azon az oldalon, arra gondoltam, hogy amiatt lehet, de furcsa, hogy már korábban is volt ilyen. És az is furcsa, hogy csak néha jön elő, de akkor több egymás utáni reggelen is így járok.
Remélem, hogy tud valamit javasolni, vag, hogy mitől lehet. Mert már eléggé ijesztő a dolog, hogy valami komolyabb bajra is utalhat a csomó.

Előre is köszönöm a választ:
Krisztina

Bölcsességfog

Tisztelt Doktor Nő/ Doktor Úr!

Április 5-én műtötték ki a jobb alsó bölcsességfogamat, ami neki volt dőlve a hetesnek, nem tudott kibújni. Előtte 1 hétig antibiotikumot szedtem, mert be volt gyulladva és volt ott egy ciszta is. A műtét után még egy doboz gyógyszert kaptam, majd 1 hét múlva kiszedték a varratot. A mai napig nem tudok azon az oldalon rágni, óvatosan kell vizet is innom, mert nagyon fáj ha rámegy a víz, borzasztóan érzékeny. Előtte semmi baja nem volt a mellette lévő fogaknak. Ma csináltattam egy panorámaröntgent, és a kiműtött bölcsességfogam melletti két fog alatt az állkapocscsontnál szinte fekete színű a röntgenkép. Van e köze ennek a fájdalomhoz, és mi okozhatja azt, hogy a 11. hét után is ennyire fáj és érzékeny a terület? Várjak még, hogy rendbe jön, vagy érdemes megnézetni? Elég sok idő telt már el.
Válaszát előre is köszönöm
Zsuzsa

Tanács utazáshoz

Tisztelt Doktornő/ Doktorúr!

A következő helyzettel állok dilemmában. Van egy bal felső,hátsó gyökérkezelt fogam. Nem túl régóta érzékennyé vált. Nem fáj, csak az „érzem a fogamat” érzés alakult ki. Pár napja voltam panorámaröntgenen,ahol kiderült,hogy anno hiányosra sikerült a gyökérkezelés,ezért mostanra kialakult egy gyulladás,és egy apró ciszta. Viszont július 20án elutazom az Egyesült Államokba 10 napra. Július 4-ére lenne egy időpont,ahol ha akarom kihúzzák,és később tetetnék a helyére implantátumot. Szabad ilyen rövid idővel az utazás előtt fogat húzni a hosszú repülő út miatt? Vagy javasoltak egy olyat,hogy ne nyúljunk hozzá, kaptam egy doboz antibiotikumot, amit vigyek magammal, ha gond lenne.

Aggódom,mert fontos az utazás és szeretném ha minél kisebbre csökkenteni az esetlegesen az utazás alatt kialakuló figprobléma lehetőségét.

Mielőbbi segítségüket hálásan köszönöm!

Fejes Lilla

Szloboda Boglárka

Foghúzás után

Kedves Doktornő/ Úr
5 napja húzták ki baloldalon az alsó két rágó fogamat. Belülről a második sajnos már alig látszódott a felszínen, a másik fogam pedig amellett hogy ki volt lyukadva az alábbi tüneteket produkálta mint: gennyes kis góc az ínyen, utána pedig nyomásra hihetetlenül érzékeny és fájdalmas lett + a fogat körülvevő külső eléggé bedagadt, a fájdalom enyhült azonban a duzzanat nem ment le, ezért kerestem fel (sajnos én marha már túl későn) a fogorvost aki a húzás mellett döntött. A húzást után amikor letelt a gézlap szorítására kiszabott 20 perc (de nálam volt az 40 is) elvettem a gézlapot majd rá 2 percre éreztem egy zselés állagú gömböt a számban ami valószínűleg a vérdugó volt. Azóta ott van egy kisebb lyuk aminek a belseje vérpiros (de nem vérzik), talán a mélyedés sem túl mély, azonban kezdetekben kerekebb, mára már inkább hosszúkásabb alakú ez a lyuk. Fájdalmaim jelenleg nincsenek a húzás óta sem, esténként algopirint vettem be a gyulladáscsökkentő hatása miatt, nem azért mert fájdalmam volt. Beszélni gond nélkül tudok, illetve rendszeresen mosom a fogaimat is. Az lenne a kérdésem hogy clorosodyl szájöblítőt használhatok e már az érintett területen, illetve hogyha óhatatlanul ételmaradék kerül a sebbe akkor azt milyen módon távolíthatom el, vagy csinálhat e nagyobb kárt? Nagyon figyelek egyébként hogy ne kerüljön bele étel, a másik oldalon rágok azonban a nyelvemmel ahogy forgatom akarva akaratlanul elképzelhető hogy belecsúszik. Igaz hogy így sokkal hosszadalmasabb lesz a gyógyulás? Előre is köszönöm válaszát!