Csapatunk

Dr. Bartha Boldizsár

fogorvos
Mindenki szeretné élete végéig megőrizni a fogait
Dr  Bartha Boldizsár
Rendelési időpontok
Hétfő - Kedd 14:00-20:00 Szerda 14:00-20:00 Csütörtök - Péntek - Szombat változó

Dr. Bartha Boldizsár interjúja

Miért pont a parodontológia területét választotta?
A fogászatban mindig a sebészi szakterületek érdekeltek, ezen belül a parodontológia, ami főleg a szájsebészettől kicsit eltérő szemléletmódja miatt tetszett meg. A parodontológia egyébként az íny és a fogakat megtámasztó szövetek megbetegedéseivel foglalkozik. Mivel az ínygyulladás népbetegségnek számít nálunk (és a világ sok más részén is), illetve a felnőttkori fogvesztések legfőbb oka épp a fogágybetegség, ami a fogak stabilitását biztosító csontszövet, inak, kötőszövetek pusztulásával jár, ezért a parodontológusoknak manapság sok dolguk akad.

Milyen kezelésfajtákat végez?
Konzervatív és műtéti parodontális kezeléseket, valamint általános fogászati beavatkozások is a munkám részét képezik.

Tapasztalata szerint mennyit tudnak az emberek az ínygyulladásról vagy a fogágybetegségről?
Sajnos keveset, vagy legalábbis nem annyit, amennyit jó lenne tudniuk ahhoz, hogy megelőzzék a bajt. Pedig ezen a fogaink elvesztése vagy megtartás múlik!
Mit tanácsolna azoknak, akik szeretnék megelőzni a fogágybetegség kialakulását?
Az emberek zöme úgy véli, nem sokat tehetnek az ínygyulladás megelőzésére. Márpedig az ínygyulladás gyakorlatilag az első lépés a fogágybetegség felé vezető úton. Ha elhanyagoljuk ínyünk állapotát, a gyulladás egyre nagyobb területet foglal el, és végül a fogakat megtámasztó szövetekre is átterjed. Sokan nem tudják, hogy a gyulladás nem csupán fájdalmas és kellemetlen jelenség, hanem pusztító is: roncsolja, gyengíti, felemészti a szöveteket. Ám a helyes technikával végzett, rendszeres és alapos fogápolással sokat tehetünk a gyulladások kialakulása ellen. A másik jó megelőzési módszer a fogászati ellenőrzéseken való megjelenés. Ilyenkor ugyanis a kezdődő és alig észrevehető gyulladásokat is gyorsan orvosolni lehet. Az ínygyulladások zömét egy gyors és fájdalommentes fogkő-eltávolítással például meg lehet szüntetni. Mennyire befolyásolja a fogágybetegség kialakulását a genetika?
Vannak kifejezetten örökletes formái a fogágybetegségnek, de a legtöbb esetben bizony a nem megfelelő szájhigiénia a ludas.

Milyen tendenciákat tapasztal a magyar emberek fogápolását illetően?
Jó hír, hogy lassú javulást  tapasztalok. Egyre több helyen kaphatók a speciális szájhigiénés eszközök is, valószínűleg a növekvő igény miatt.

Mennyire együttműködők az emberek, ha fogaik, ínyük egészsége a tét?
Ha étrendbeli, fogápolási vagy életmódbeli változtatásokat javasol a pácienseknek a hosszú távú siker érdekében, megteszik ezeket a változtatásokat? Változó, de inkább pozitív benyomásaim vannak. Nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy megértessem, miért fontos letenni a cigarettát, vagy odafigyelni a fogápolásra. Ha valaki megérti, miért áll érdekében megtenni valamit, akkor hajlandó erőfeszítéseket tenni érte. Elvégre mindenki szeretné élete végéig megtartani a saját fogait!

Amikor épp nem az egészséges és szép mosolyokért dolgozik, mi tölti el felhőtlen örömmel?
Szabadidőmben szeretek gitározni. Érdekel a fotózás is, továbbá szenvedélyesen és saját kezűleg sütök kenyeret.