Tények és tévhitek

3 tény, ami miatt az ínygyulladás olyan elterjedt

Dr orbán kristóf

Az ínygyulladás népbetegségnek számít, nemcsak nálunk, hanem a világ számos országában. Szakértőnk, Dr. Orbán Kristóf parodontológus rávilágít arra, mi lehet az oka annak, hogy olyan sok embernél megjelenik ez az eleinte enyhe tünetekkel járó, ám súlyosbodás esetén akár fogvesztést is okozó betegség.

Sőt, nem is egy, hanem három okot is fel tud sorolni!

1, Eleinte nem okoz fájdalmat

Az ínygyulladás kezdetben nagyon enyhe tünetekkel jár, és nagyon sokáig egyáltalán semmilyen fájdalmat nem okoz. Amikor viszont már igen, akkor már többnyire nagy a baj. Érdemes hát odafigyelnie az ínygyulladás kezdeti tüneteire: az íny picit pirosabbá, duzzadtabbá, érzékenyebbé válik. Kemény élelmiszerbe harapáskor vagy fogmosáskor vérzés léphet fel. Ha ilyesmit tapasztal, ne legyintsen rá, hanem keresse fel fogorvosát!

2, Többnyire az elhanyagolt szájápolás okozza

Legtöbbször az íny alatti fogkő okozza az ínygyulladást. A fogkő pedig a nem megfelelő ideig és technikával végzett fogmosás következménye. Ha Ön lelkiismeretesen mos fogat, mégis rendszeresen és gyakran képződik fogkő a fogain, érdemes felkeresnie dentálhigiénikusát! Elképzelhető ugyanis, hogy csak egy kicsit kell változtatnia a fogmosási technikán, és máris jelentősen lelassíthatja vagy meg is szüntetheti a fogkőképződést.

3, Nem teszünk ellene semmit

Sokan felismerik az ínygyulladás jeleit, ám ahelyett, hogy ilyenkor szakemberhez (parodontológushoz vagy dentálhigiénikushoz) fordulnának, csupán váltanak egy másik fogkrémre. Bár a reklámok azt sugallják, hogy ilyenkor egy új fogkrém lehet a végleges megoldás, ez valójában csak átmeneti segítséget jelent. Az ínygyulladás ugyanis magától nem múlik el!

Kiemelt cikkek