Megelőzés

6 jel, hogy a fogápolási szokásain változtatnia kellene

6 jel, hogy a fogápolási szokásain változtatnia kellene

A helyes fogápolás jelentősége

A helyes fogápolással a legtöbb fogászati probléma kialakulása megakadályozható, vagy legalábbis kitolható.

Ám a gond az, hogy az emberek többsége bizony nem tisztítja meg maradéktalanul a fogait. Van, aki egyszerűen elhanyagolja a fogápolást, ám igen sokan lelkiismeretesen nekilátnak a fogmosásnak – ám helytelen technikát alkalmaznak vagy túl rövid ideig mosnak fogat, netán megfeledkeznek a fogköztisztításról – vagy egyéb hibát vétenek. (A leggyakoribb fogápolási tévhitekről itt olvashat.) Így vagy úgy, a nem tökéletesen megtisztított fogak előbb-utóbb fogászati problémákhoz vezetnek, vagy egyéb kellemetlen tünetek lépnek fel.

Íme 6 jel, amelyet komolyan kell vennie, mert azt jelzik, hogy valamit nem csinál jól. Ha Ön ráismer egyik-másik jelenségre, akkor érdemes fontolóra vennie egy dentálhigiénés tanácsadást! A helyes fogápolásról itt olvashat bővebben.

 

1, Kellemetlen lehelet

Bár a szájszag különböző betegségek tünete is lehet, gyakran mégis a helytelen fogápolás okozza. Étkezés után alig fél órával már beindul a fogakon a lepedékképződés, és ha nem mossuk meg alaposan minden fogunkat, nem tisztítjuk meg fogselyemmel vagy fogköztisztító kefével a fogközöket, és nem sikáljuk le óvatosan a nyelvünket, akkor a lepedékben, ételmaradékokban elszaporodnak a szájszagért is felelős baktériumok.

Mit tehet a kellemetlen lehelet ellen?

Bár legkézenfekvőbbnek az illatos szájvíz használata adódik, ennél fontosabb az alapos fogmosás és fogköztisztítás, majd jöhet a nyelv lesikálása, végül hetente egyszer-kétszer a szájvíz bevetése.

 

2, Érzékeny fogak

A fogak érzékenysége mögött több ok állhat. Leggyakoribb mégis a fognyak szabaddá válása, ami pedig az íny visszahúzódásából vagy a fognyak zománcrétegének elvékonyodásából fakad.

Ami az íny visszahúzódását illeti, ez sokszor a korral jár, és ez ellen nem sok mindent tehetünk. Ám az íny a helytelen fogmosási szokások miatt is sorvadásnak indulhat. Ha nem tisztítja meg étkezések után körülbelül fél órával a fogait, a sok lepedék és a bennük nyüzsgő káros baktériumok megtámadhatják az ínyt. Fontos továbbá, hogy fogmosáskor ne dörzsölje az ínyét túl erősen, mert ezzel is kárt okozhat benne.

A fognyak zománcrétege pedig gyakran azért vékonyodik el, mert a vízszintes súroló technikát alkalmazza fogmosáskor. Ha közvetlenül étkezések után mos fogat, a savas kémhatástól felpuhult fogzománcot könnyen megsérthetik a fogkefe sörtéi.

Mit tehet a fognyaki érzékenység ellen?

Ezentúl tisztítsa fogait még nagyobb gondossággal, és ne feledkezzen meg a fogköztisztításról sem. Így jó eséllyel elkerüli az ínygyulladást. A fogzománcot megóvhatja, ha étkezések után vár egy 30-40 percet, hogy a száj pH-értéke a savas tartományból visszaálljon a közel semlegesre, és csak ezután mos fogat.

fogkefe_01.jpg#asset:34732

A technikát illetően a körkörös vagy sepregető (lentről, a fognyaktól felfelé irányuló) mozgást részesítse előnyben. Még jobb, ha a körkörös mozgás közben ferdén tartja a fogkefét, hogy a sörték ne 90, hanem kb. 45 fokos szögben érjék a fogakat. A technikát remekül szemlélteti ez a videó.

 

3, Gyakori szuvasodás

Mindenkinek mást jelenthet a gyakori szuvasodás, ám ha évente legalább egyszer talál szuvasodásnak indult (vagy már erőteljesen szuvas) fogat a kezelőorvosa, akkor érdemes felülvizsgálnia fogmosási szokásait.

Ebből a szempontból még annak sincs jelentősége, hogy milyen sok „fogrongáló” élelmiszert tartalmaz az étrendje. Ahogy mi, fogorvosok szoktuk mondani, a cukor nem árt a fogaknak – ha utána alaposan megtisztítja a fogait.

Mit tehet, hogy megakadályozza fogai gyakori szuvasodását?

Gondolja végig, hogy naponta legalább kétszer fogat mos-e, nem hagyja-e ki a fogközök megtisztítását, a nyelv óvatos lesikálását. Lehet, hogy kicsit nagyobb figyelmet kell fordítania arra, hogy minden egyes fog minden hozzáférhető felületét megtisztítsa. Ha eddig körülbelül 2 percig mosott fogat, most növelje ezt az időt 3-4 percre. Ha eddig kihagyta a napközbeni fogmosást, akkor gondoskodjon egy munkahelyi fogmosó szettről.

Ha végképp tanácstalan, mit kéne másképp csinálnia, jelentkezzen be dentálhigiénikusainkhoz egy tanácsadásra!

 

4, Erőteljes fogkőképződés

A fogkőképződés némileg egyénfüggő (a nyál ásványianyag-összetétele, a fogak helyzete, életkor stb. mind befolyásoló tényező), ám az mindenkire igaz, hogy minél alaposabban mos fogat, annál kevesebb fogköve lesz. A fogkő ugyanis elmeszesedett, megkeményedett lepedék. Mielőtt elmeszesedne, fogkefés fogmosással, fogköztisztítással meg lehet szabadulni a lepedéktől.

fogko-elotte-utana.jpg#asset:30955

A lepedék – és a fogkő – többek között a fogszuvasodásért vagy ínygyulladásért felelős baktériumok melegágya. Ebből rögtön következik, hogy ha sok fogkő képződik fogain, az nemcsak csúnya, hanem igen káros is. Ne várja meg, amíg kialakul egy csúnya szuvasodás vagy a fogágybetegség!

Mit tehet a fogkőképződés ellen?

Ne hagyja ki a féléves, éves fogászati kontrollt, és ügyeljen arra, hogy alaposan, gondosan megtisztítsa minden fogát az étkezések után bő fél órával. Ügyeljen arra, hogy a fogköztisztítást minden este végezze el. Ha napközben amolyan „fogba ragadós” ebédet fogyasztott, akkor napközben is végezze el a fogközök megtisztítását! Egy fogselyem vagy fogköztisztító kefe kis helyen is elfér, és nagyon jó szolgálatot tehet ilyenkor.

 

5, Piros, duzzadt íny

A szokásosnál pirosabb, duzzadtabb, érzékenyebb íny azt jelzi, hogy gyulladásos folyamatok indultak el. Az ínygyulladást javarészt a lepedékben, illetve a fogkőben nyüzsgő baktériumok okozzák. Rossz hír, hogy a fogkőtől nem tud házi módszerekkel megszabadulni. A jó hír viszont az, hogy a dentálhigiénikus gyorsan és alaposan el tudja távolítani a fogkövet, és ezáltal az ínygyulladás jó eséllyel meg is gyógyul.

Mit tehet az ínygyulladás ellen?

Igyekezzen minél lelkiismeretesebben megtisztítani minden fogát, különösen a fogsor összetorlódott részein. Helyes fogmosással és fogköztisztítással hosszú hónapokra, sőt évekre kitolhatja a fogkő megjelenését.

 

6, Vérzés fogmosáskor

A reklámok megtanítják nekünk, hogy a fogmosáskor fellépő vérzés az ínygyulladás jele. Az ínygyulladás pedig – hallani a tévéhirdetésekben – a fogak elvesztéséhez is vezethet. Ez így is van! A folyamat kissé pontosításra szorul: az ínygyulladástól ugyanis még nem szoktak kiesni a fogak. A gond az, hogy a gyulladás könnyűszerrel átterjedhet a fogágy többi szövetére A fogakat megtámasztó szövetek pusztulása viszont értelemszerűen a fogak kilazulását, sőt kiesését vonja maga után.

Ám a megoldás nem az, amit a hirdetések sugallnak, vagyis az, hogy ilyenkor elég egy speciális fogkrémre váltani! A fogkrémváltás csak ideiglenesen válik be, és bár remek tüneti kezelést jelenthet, itt nem szabad megállnia. A végleges megoldást ugyanis az jelenti, ha felkeresi a fogászati rendelőt, és egy dentálhigiénikus eltávolítja a gyulladást kiváltó fogkövet.

verzes-fogmosaskor.jpg#asset:34731

Az esetek döntő többségében ugyanis a fogkő áll a gyulladás hátterében.

Mi a valódi megoldás ínyvérzés esetén?

A fogínyvérzés megelőzésére az alaposabb fogmosást, a fogközök megtisztítását és a nyelv óvatos lesikálását ajánljuk. Ha már fellépett a vérzés, akkor egy rendelői fogkő-eltávolítás jelenti a megnyugtató megoldást.

 

Kiemelt cikkek