Fogászati kérdések

6 okos trükk, amellyel hatékonyabbá teheti a fogápolást

6 okos trükk, amellyel hatékonyabbá teheti a fogápolást

Minden fogápolást lehet még hatékonyabbá tenni! Dentálhigiénikusaink a megmondhatói, hogy még a leglelkiismeretesebben fogat mosó emberek tudását is lehet tovább csiszolni, fejleszteni.

Úgy gondolja, hogy Ön kitűnő eszközöket használ a fogmosáshoz, ezért elmondhatja, hogy tökéletesen ápolja a fogait? 

Curaprox-soksortes-kefek.jpg#asset:33115

Sajnos ki kell ábrándítanunk: a csúcsminőségű fogkefe vagy fogkrém, a kiváló fogköztisztító kellékek még nem jelentik azt, hogy helyesen és hatékonyan mos fogat. Sőt, a helyes technika és az olyan apró trükkök, mint amilyeneket az alábbiakban felsorolunk, valójában nagyobb súllyal esnek latba, mint a kitűnő eszközök (amelyek szintén fontosak, vagyis semmiképpen sem akarjuk lebeszélni arról, hogy jó minőségű fogkefét-fogkrémet használjon).

Lássuk, milyen okos trükkökkel fokozhatja a fogápolás hatékonyságát!

1, A fogmosás végén ne szabaduljon meg az összes fogkrémtől!

A fogmosás végén ne köpje ki az összes fogkrémet! Egy laza öblítés bőven elég. Ha marad a fogakon egy kis fogkrém, az kifejezetten jót tesz nekik, mert a fogkrémben található fluorid beépül a fogakba, így támogatja az erős és egészséges fogakat.

2, Ne öblítse le vízzel a fogkrémes fogkefét, mielőtt elkezdené a fogmosást!

Erre tényleg semmi szükség.

A fogmosás közben termelődő nyál épp elég nedvességet ad a fogkrémnek ahhoz, hogy szép lassan felhígulva mindenhova jusson belőle. Ha fokozatosan hígul fel a fogkrém, akkor több jut belőle a fogakra, mert nem lötyög el a vízzel együtt a szájüreg többi részébe. 

Ráadásul, ha vízzel öblíti le a fogkefe fejét, könnyen megeshet, hogy az lemossa róla a fogkrémet, így kénytelen lesz új adagot tenni a fogkefére.

3, Tartsa a fogkefe fejét 45 fokos szögben az ínyéhez képest!

A szakértők úgy találták, hogy ha a fogkefe sörtéi nem merőlegesek az ínyre/fogakra nézve, hanem kb. 45 fokos szöget zárnak be, akkor sokkal hatékonyabban tudja megtisztítani az íny és a fogak találkozásánál levő területet. 

Márpedig ez a rész kritikus fontosságú: ha a fogakon keletkező lepedékben megbújó baktériumok eljutnak az íny alá, az számos fogászati probléma forrása lehet. Ezért különösen fontos, hogy az íny és a fogak találkozásánál kíméletesen, de hatékonyan távolítsa el a lepedéket.
Bizonyára nem is olyan egyszerű elképzelni, milyen is az, amikor 45 fokos szögben tartjuk a fogkefénket. Ez a videó bemutatja, hogyan is néz ki ez a gyakorlatban. 

4, Válasszon kifejezetten kis fejű fogkefét, hogy hozzáférjen a hátsó fogak felületeihez!

Dentálhigiénikusaink szerint a hátsó őrlőfogak külső felületén gyakran marad vissza lepedék a fogmosások után, mert ehhez a részhez tényleg nehéz hozzáférni – különösen nagy fejű fogkefével.

Nem véletlen, hogy a nagyőrlők és a bölcsességfogak olyan sokszor indulnak szuvasodásnak! Ezért érdemes kis fejű fogkefét választania (ilyen például a Curaprox márkájú fogkefecsalád), és alaposan, minden felületre kiterjedően megtisztítania a hátsó fogakat.

5, Ne hagyja, hogy időérzéke becsapja!

A szakértők szerint 3-4 percet is rá kell szánnunk a fogkefés fogmosásra, és a legtöbben úgy vélik, hogy ezt be is tartják. A felmérések szerint azonban alig 40-45 másodpercet töltünk fogaink tisztogatásával, mégpedig azért, mert időérzékünk ezt diktálja.

stopper.jpg#asset:39051

Márpedig ennyi idő nem elég ahhoz, hogy minden fogunk minden fogkefével elérhető felületét rendesen megtisztítsuk a lepedéktől! Nyilván nem az idő határozza meg, hogy jól mosunk-e fogat, hiszen van, aki hamarabb is tökéletes eredményt ér el, és van, akinek több időre van szüksége erre. Ha nem biztos abban, hogy mindenhonnan el tudta távolítani a lepedéket ennyi idő alatt, akkor érdemes vásárolnia a patikákban kapható plakkfestő tablettát, és azzal ellenőriznie a hatékonyságát. Vagy felkeresheti dentálhigiénikusainkat, akik ugyanezt megteszik Ön helyett, és még személyre szabott jó tanácsokkal is ellátják a még hatékonyabb fogmosás érdekében.

Próbáljon ki különféle módszereket, amellyel biztosíthatja, hogy tényleg 3-4 percet tölt el fogmosással! A legegyszerűbb, ha beveti mobiltelefonját. Elindíthatja rajta az időzítőt vagy a stopperórát, esetleg lejátszhatja a kedvenc zenéjét, amely nagyjából 3-4 percig tart. 

6, Fogköztisztító eszközeire csempésszen egy leheletnyi fogkrémet

Mint már fentebb említettük, a fluoridos fogkrémek áldásos hatását érdemes kicsit megnyújtani, és nem csak a fogmosás idejére korlátozni. Egy egészen kis mennyiséget helyezzen a fogselyemre vagy a fogköztisztító kefére, arra a részre, amely a fogak közé kerül. A fogköztisztítás végén pedig lehetőleg ne öblítse le ezt a leheletnyi fogkrémet! 

Ugye, milyen egyszerű?

Ezek a trükkök igazán egyszerűek, és nem kerülnek nagy erőfeszítésbe, mégis hatékonyabbá teheti vele a fogápolást. Az ilyen apróságok sokat számítanak, és meglepően sok jó hatásuk van. 

A fogakon maradt kevéske fogkrém például a jó leheletről is gondoskodik – hogy csak egyet említsünk.

Próbálja ki ezeket az apró fogásokat, és tegye hatékonyabbá a mindennapi fogápolását! Így még tovább megőrizheti fogai és ínye egészségét.

Kiemelt cikkek