Érdekességek

A cukrozott üdítők és energiaitalok bizonyítottan ártanak fogainknak

A cukrozott üdítők és energiaitalok bizonyítottan ártanak fogainknak

Egy „édes” kutatás keserű felismerésekkel

A cukor árt a fogainknak. Manapság rengeteg cukrot fogyasztunk, elkeserítő módon főleg a gyerekek

gyerekek-sok-edesseget-esznek.jpg#asset:36134

A bevitt cukormennyiség ugrásszerűen megnő, ha cukrozott üdítőt vagy energiaitalt iszunk. 

Márpedig az Australian and New Zealand of Public Health folyóirat 2017. november 22-i számában megjelent kutatási összegzés szerint 7-ből 1 ausztrál felnőtt több mint két pohár cukrozott italt iszik naponta. Bár Ausztrália messze van, azért ne gondoljuk, hogy mi, magyarok ennél jóval egészségesebben táplálkozunk! A felnőtt lakosság 65%-a túlsúllyal küzd, és ebben jócskán szerepe van a cukros üdítőkkel, energiaitalokkal bevitt kalóriáknak.

kóla_02.jpg#asset:34951

„Napi fél liter cukros üdítő durván 11 teáskanálnyi cukornak felel meg”

– mondta Dr. Luise Hardy, a Sydney Egyetem munkatársa, aki a kutatást vezette. Ez azért elképesztő mennyiség, mert azt jelenti, hogy ha nem vesszük figyelembe a nap során elfogyasztott ételek cukortartalmát – márpedig azok is tartalmaznak cukrot! -, már ez a 11 teáskanálnyi cukor is meghaladja az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott napi cukorbevitelt, amelyet többek között a fogakra gyakorolt káros hatások figyelembevételével állapítottak meg. 

A kutatás során rámutattak, hogy aki 2 vagy több pohár cukrozott italt is megiszik naponta, annak 2-3-szor nagyobb esélye van arra, hogy valamilyen fogászati panasz alakul ki nála.

De miért is káros a cukor?

A cukor, mint minden szénhidrát, azért ártalmas a fogak és az íny egészségére nézve, mert a cukron élő baktériumok táplálkozásuk közben savat termelnek, és ez a sav kezdi roncsolni a fogzománcot. 

(A lenti kép egy fogkrém reklámkampányából való. Bámulatos kreativitással szemlélteti a sav roncsoló, a foganyagot megbontó hatását. Az épületszerű kialakítás azt hivatott szimbolizálni, milyen otthonosan érzik magukat a fogszuvasodást okozó baktériumok a fog belsejében.)

kreativ-reklam-szuvasodas-bemutatasa.jpg#asset:34862

Ha rendszeresen fogyasztunk nagy mennyiségben cukrot, a fogakra tapadt édes anyag folyamatosan tápanyag-utánpótlást biztosít ezeknek a baktériumoknak, így a fog károsodása állandósul, kialakul a szuvasodás.

Természetesen óriási szerepe van a helyes fogápolásnak: ha gondosan, lelkiismeretesen, naponta legalább kétszer megtisztítjuk fogainkat a lepedéktől – amely a fogainkra tapadt cukrot is magában foglalja -, akkor elkerülhetjük vagy legalábbis jelentősen elodázhatjuk a szuvasodás kialakulását, lassíthatjuk lefolyását.

A diétás üdítők sem jelentenek kivételt!

Különös módon a diétás üdítőitalokat választóknak sem volt kevesebb fogászati problémájuk, mint a cukros szomjoltókat szürcsölőknél. Ennek okára nem derült fény, így a kutatók további vizsgálatokat szorgalmaznak a meglepő összefüggés okának felderítésére.

(Adatok forrása: itt)

Kiemelt cikkek