A kezelésekről

A fogágybetegség kezelése

Dr orbán kristóf

Pácienseink gyakran érdeklődnek afelől, miből áll a fogágybetegség kezelése. Erre nehéz válaszolni, hiszen minden eset hordozhat egyéni vonásokat, ami különleges vagy legalábbis nem tipikus lépéseket is szükségessé tehet. Ám megértjük, hogy az érdeklődők valamilyen képet mégiscsak szeretnének kapni a jellemző eljárásokról.

Szakértőnk, Dr. Orbán Kristóf parodontológus ezért elmondja Önnek, nagy valószínűséggel mire számíthat, ha fogágybetegségben szenved.

 

A kezelés tipikus 5 lépése

Némileg leegyszerűsítve 5 lépésre lehet lebontani egy tipikus kezelést. Természetesen nem mindig kerül sor műtétre vagy a fogtömések cseréjére, időnként viszont más elemei is lehetnek a beavatkozásnak. Mégis, szeretnénk, ha világos képet kapna arról, hogyan történik a fogágybetegségek kezelése. Íme az 5 legtipikusabb fázis!

  1. A dentálhigiénikus eltávolítja az íny feletti fogkövet, és szakszerű, személyre szabott tanácsokat ad az otthoni fogápoláshoz.
  2. A parodontológus helyi érzéstelenítésben eltávolítja az íny alatti fogkövet, és ha szükséges, korrigálja a meglévő töméseket, fogpótlásokat. Ha a betegség még csak az ínygyulladás fázisában volt, a kezelés eddig tart. Ha már a fogágy is károsodott, sor kerül a következő lépésekre.
  3. Az elpusztult szövetek helyreállítása. Ez sokszor műtéti eljárással történik.
  4. A rágófunkciók és az esztétikai mutatók javítása következik. Ez legtöbbször a fogpótlások, porcelán héjak felhelyezését takarja, valamint sokszor kerül sor a tömések cseréjére.
  5. Az utolsó lépés a helyzet stabilizálása, vagyis a szakemberek által helyrehozott állapot fenntartása. Jellemzően az otthoni helyes fogápolásból és a rendelő rendszeres felkereséséből áll, hogy a szakorvos ellenőrizni tudja, nem indult-e újra el a szövetek károsodása.

 

Az ínygyulladás és a fogágygyulladás (fogágybetegség) enyhe tünetekkel induló, majd idővel egyre súlyosbodó állapotokkal járó betegségek, amelyek a fogak elvesztését is maguk után vonhatják, ezt nevezi a köznyelv úgy, hogy fogínysorvadás. Ne vegye félvállról a kezdeti tüneteket, hanem keresse fel minél hamarabb a fogászatot!

Kiemelt cikkek