Megelőzés

A fogak és az íny egészsége

A fogak és az íny egészsége

Hogyan őrizheti meg a fogak és az íny egészségét?

A fogak és az íny egészségét elsősorban a helyes fogápolással őrizheti meg. Ezenkívül fontos tényező még az egészséges életmód és a fogászat rendszeres felkeresése.

1, A helyes fogápolás

A legtöbb ember teljesen nyugodt afelől, hogy helyesen végzi a fogápolást. Ám ez sokszor nem így van! Saját pácienseink kifaggatása és fogápolási szokásainak megismerése után levonhatjuk azt a következtetést, hogy még a leglelkiismeretesebbek is sok mindent nem úgy csinálnak, ahogy az ideális lenne.

Ez mindaddig nem gond, amíg nem megy a fogak és az íny rovására. Márpedig sajnos többnyire ez a helyzet!

Mit szoktunk elrontani a fogápolás során?

Álljon itt egy rövid lista  teljesség igénye nélkül.

Étkezés után rögtön fogat mosunk

Ehelyett várnunk kéne 30 percet, hogy a száj pH-tartománya, amely az evés-ivás után eltolódik a savas tartományba, visszaálljon a normál értékre. Ha ezt nem tesszük, a fogkefe sörtéivel felsérthetjük a savas közegben felpuhult fogzománcot.

Túl erősen dörzsöljük a fogakat

Ez főleg a fognyakaknál szokott gondot okozni, ahol eleve elég vékony a fogzománc. Ha nagyon erősen sikáljuk a fogak tövét, a fogzománc tovább kopik, és fognyaki érzékenység alakulhat ki.

Kihagyjuk a fogak belső felületét

fogmosás01.jpg#asset:35802

Sokan nem tisztítják meg a fogak belső részét, mondván, azt úgysem látja senki. Ám a fogszuvasodást okozó baktériumok nem válogatnak! Ha nem mossuk le rendszeresen a baktériumok melegágyát jelentő lepedéket, akkor ott fogják megtámadni a fogakat.

Megfeledkezünk a fogközök megtisztításáról

A fogak egymás felé néző oldala a teljes látható-megtisztítható felület több mint egyharmadát adja. Ha elmulasztja a fogközök tisztítását, az olyan, mintha minden harmadik fogat kihagyna a fogápolás során!

Nyakra-főre szájvizet használunk

A szájvíz nagyon népszerű az emberek körében: egyrészt a reklámok sugallják azt a tényt, hogy a szájvízen kívül nincs is szükség másra a fogápoláshoz, másrészt a kellemesség vált lehelet azt az illúziót nyújtja, hogy fogaink és ínyünk teljesen tiszta. 

A szájvíz 

  • alkoholtartalma azonban kiszáríthatja a nyálkahártyát, 
  • az antibakteriális fajták elpusztítják a jótékony baktériumokat is, amelyekre szükségünk van, 
  • a nagyon erős változatok pedig roncsolhatják az ízlelőbimbókat

A szakemberek heti egy, maximum két alkalomnál többet nem javasolnak, és a szájvizek kiválasztásánál is az enyhébb, nem alkoholos változatot preferálják.

Reggeli előtt, nem pedig után mosunk fogat

Ha reggeli után már nem mos fogat, az azért veszélyes, mert jó eséllyel a munkahelyen sem fog fogkefét ragadni az ebéd után. Így a legközelebbi alkalom a fogmosásra az esti lesz, amikor már 8-10 órát hagyott a reggeli után képződő lepedéknek és az abban felszaporodó baktériumoknak, hogy kifejtsék ártalmas hatásukat. Ne feledje: nem az a fontos, hogy rögtön ébredés után mosson fogat – hanem az, hogy a reggeli után tegye meg.

2, Egészséges életmód

A kutatások lépten-nyomon kimutatják, hogy a kiegyensúlyozott, nyers zöldségekben-gyümölcsökben gazdag étrend, a rendszeres mozgás, a friss levegőn való tartózkodás (ezalatt az okosan alkalmazott napozás is értendő), a pihentető alvás, a túlzott stressztől mentes életvitel és a dohányzás mellőzése jót tesz a szájüreg egészségének. No meg természetesen úgy általában a szervezet egészének.

futas-csontozat-erositese.jpg#asset:35631

Tudjuk, hogy nem könnyű az egészséges életmód minden elemét magunkévá tenni. A pihentető alvás rögtön a semmivé lehet, ha valamilyen gond nyomaszt bennünket, és a stressztől sem egyszerű megszabadulni, ha egyszerre támadnak gondok a munkahelyünkön és a családon belül.

Ám táplálkozási és mozgási szokásainkon szinte minden körülmények között javíthatunk, és a dohányzást is csökkenthetjük vagy teljesen elhagyhatjuk. Már egy apró változtatás is rengeteget számít! 

Például elhagyja a cukrot a reggeli kávéhoz, ezentúl friss vagy párolt zöldséget készít köretként a krumplipüré helyett, reggelente egy megállóval többet sétál a buszhoz – bármi megteszi. Az egyik apró változás ugyanis vonzza a másikat. 

ebéd_01.jpg#asset:33906

3, Fogászati ellenőrzések

A fogak és az íny egészségének megőrzéséhez fontos még a rendszeres ellenőrzés is. A legalaposabb fogápolás és egészséges életmód ellenére is kialakulhatnak apróbb elváltozások, amelyek elhanyagolva súlyosabb fogászati problémákká növik ki magukat. 

Egy kezdődő fogszuvasodás gyorsan orvosolható, halogatás esetén viszont már komoly gyökérkezelésnek vagy végső esetben fogeltávolításnak nézhetünk elébe. Egy másik példa: a fogkő gyorsan és fájdalommentesen eltávolítható, ám elhanyagolva ínygyulladást okozhat, a gyulladás tovaterjedése pedig fogágybetegséghez vezethet, ami akár a fogak elvesztésével járhat.

A fogak és az íny egészségének megőrzése tehát nem ördöngösség. 

Kiemelt cikkek