Megelőzés

A fogkő ártalmai

A fogkő ártalmai

Sokan nem érzékelik nagy problémának, ha fogkő jelenik meg a fogukon. 

„Nem túl szép, de majd erősebben sikálom a fogaimat a fogmosáskor!” – hallottunk már nem is egyszer. 

Pedig az elmeszesedett lepedék, vagyis a fogkő, nagyon ártalmas jelenség, és sajnos otthoni módszerekkel nem távolítható el. Külön nehézséget jelent az a tény, hogy a fogkővel kapcsolatban számos tévhit kering a köztudatban. Még olyan vélekedéssel is találkoztunk, hogy a fogkő kifejezetten védi a fogakat!

Miért ártalmas a fogkő?

A fogkő a baktériumok melegágya. Ezek a kórokozók sok problémát okozhatnak. 

Ilyen az ínygyulladás is. Az enyhe tünetekkel jelentkező ínygyulladást kevesen veszik komolyan, pedig a gyulladást az elején még gyorsan meg lehet szüntetni a fogkő eltávolításával. Ám ha csak legyintünk az intő jelekre: a duzzadtabb, pirosabb, időnként vérző ínyre, és nem kezeltetjük, akkor a gyulladás tovaterjedhet a fogágy egyéb szöveteire, és létrejöhet a fogágybetegség. Ez pedig már nem tréfadolog: a fogágybetegség során ugyanis egyre csak pusztulnak a fogágy szövetei, és ez a folyamat akár a fogak elvesztésével is járhat.

A fogszuvasodást is baktériumok okozzák, csak éppen másfajták. A fogkőben előszeretettel tanyázó kórokozók táplálkozásuk során savat termelnek. Ez a sav kikezdi, roncsolja a fog anyagát, és idővel kialakul a szuvasodás. 

A fogágybetegséghez és fogszuvasodáshoz képest eltörpül az a tény, hogy a fogkő elég kellemetlen lehelettel is jár – pedig a szájszag is megkeserítheti a hétköznapokat. 

Fogkő-eltávolítás felső fokon

Fogászatunkon tapasztalt dentálhigiénikus csapat gondoskodik a fogkő eltávolításáról. A professzionális fogtisztítás azonban többet takar egy egyszerű fogkőleszedésnél. 

Első lépésben ultrahangos fogkő-eltávolítást (depurálást) végez a szakember.

Lupé_Dentálhig01.jpg#asset:34910

Ezután jön az intraorális homokfúvás, amelynek során nagy nyomású vízsugárral abrazív anyagot fújnak a fogakra, így a nehezen megközelíthető helyekről és kisebb barázdákból is eltávolíthatók a fogra tapadt anyagok. Végül a polírozásra kerül a sor, amelynek során a legkisebb maradványoktól is megszabadítják a fogakat.

A kezelés jellemzően érzéstelenítés nélkül megy végbe, ám fognyaki érzékenység esetén kérhető érzéstelenítés is. 

Hogyan előzheti meg a fogkőképződést?

Lelkiismeretes és helyes fogápolással, valamint rendszeres fogászati kontrollokkal. Ez utóbbi azért fontos, mert gyakran a legnagyobb igyekezet ellenére is képződik fogkő a fogakon, és mint fentebb már kifejtettük, a fogkövet minél előbb érdemes eltávolíttatni. 

Félévente, évente azonban akkor is érdemes felkeresnie fogorvosát, dentálhigiénikusát, ha nem észlel fogkövet a fogain. 

fogaszati-kontroll.jpg#asset:35285

A fogak közötti fogkövet például sok ember nem is veszi észre, és ott vannak még az íny alatti részek is. Az íny alatt ugyanis szabad szemmel nem érzékelhetően megbújhat a fogkő, és ez a fajta legalább annyira káros, mint az íny feletti változat! 

Kiemelt cikkek