A kezelésekről

A gyökérkezelésről

Dr molnár katalin

Az endodoncia mint formálódó új fogászati terület

A gyökérkezeléstől sokan tartanak, pedig ma már nagyszerű technikák és eszközök állnak a fogorvosok rendelkezésére. Ez a kezelés olyan elterjedtté vált, hogy ez ezzel foglalkozó terület külön elnevezést is kapott: ez az endodoncia

Mi a gyökérkezelés lényege?

A gyökérkezelés lényege némileg leegyszerűsítve a fog gyökércsatornáinak kitisztítása és fertőtlenítése.

A csatornák a fog gyökereiben futnak: vannak egygyökerű, egycsatornás fogak (mint általában a frontfogak vagy a szemfog), vannak egygyökerű, ám többcsatornás fogak (például az első és a második kisőrlők), és a többgyökerű, többcsatornás fogak (a nagyőrlők, köztük a bölcsességfogak is ide tartoznak).

A frontfogak és a szemfog esetén a foggyökércsatornák kitisztítása és fertőtlenítése a tapasztalt endodontus számára rutineljárásnak mondható. A kihívást a nagyon vékony vagy kifejezetten girbegurba csatornák jelentik. Szerencsére a modern eszközökkel, mint a roppant vékony és hajlékony nikkel-titán ötvözetű tűk, a kezelés ezekben az esetekben is hatékony. 

Ám a kis- és nagyőrlők esetén ma már egyre inkább a mikroszkópos kezelést ajánljuk pácienseinknek.

A terület új ága, a mikroszkópos gyökérkezelés

Néhány éve lehetőség nyílik egy speciális nagyító berendezés használatára a gyökérkezeléseknél (és valójában szinte minden kezelésfajtánál). Az orvosi mikroszkóp óriási segítséget jelent az endodontus számára: a sokszoros nagyításban semmilyen aprócska csatorna és semmilyen ott rejlő, gyulladást okozó anyag nem kerülheti el a szakember figyelmét.

mikoszkopos-gyokerkezeles-gyulladas.jpg#

Mivel gyökérkezelésre jellemzően erős fogfájást követően kerül sor, hatalmas megkönnyebbülést szerez a pácienseknek, hogy megszabadulhat a fájdalomtól, és az esetek döntő többségében még a fogaik is megmaradnak.

Megmenthetők-e a fogak a gyökérkezeléssel?

Fogászatunk szemlélete szerint a saját fog óriási érték, amelyet érdemes megmenteni. Bár pácienseink gyakran felvetik, hogy a fájdalom forrását, a sajgó fogat egyszerűen távolítsuk el, mi igyekszünk meggyőzni őket, hogy a saját fogért érdemes harcolni. Ráadásul, ha eltávolítjuk az adott fogat, akkor azt valamivel pótolni kell, ami további kezeléseket, időt, pénzt, energiát igényel. Ezeket az érveket mérlegelve szerencsére sok páciensünk meg is gondolja magát – és legtöbbször nem is bánja meg! A gyökérkezeléssel meggyógyított fog még hosszú évekig, sőt akár élethossziglan is megmaradhat tulajdonosának. 

A mikroszkópos kezelés olyan eredményes lehet, hogy amikor a hagyományos kezelés nem segített, még olyankor is sikeresen meggyógyíthatja a beteg fogat.

Normális-e, ha fájdalmat tapasztal a kezelés utáni napokban?

A gyökérkezelések közötti időszakban, sőt a végleges gyökértömés után is előfordulhat, hogy Ön érzékenységet vagy fájdalmat tapasztal, de ez a rossz érzés hamarosan elmúlik. Ha ez nem történik meg, vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával!

Kiemelt cikkek