Érdekességek

A karácsony előtti stressz és a fogszuvasodás

A karácsony előtti stressz és a fogszuvasodás

A romboló stressz

A stressz, hacsak nem a felpezsdítő, boldog izgalommal járó fajtájáról beszélünk, hanem arról, amely aggodalommal, feszültséggel teli, igencsak megviseli a szervezetet. Számtalan kutatás mutatott rá a stressz és a különböző betegségek közötti összefüggésre. Ezért talán nem is olyan meglepő, hogy a folyamatosan fennálló idegeskedés és a fogszuvasodás között is van kapcsolat!

A karácsony előtti izgalmak

Ilyenkor, karácsony előtt a kétféle stressz bizonyára vegyesen fordul elő. Egyrészt jóleső, boldog izgalommal várjuk a szép, együtt töltött pillanatokat, az ajándékozás örömét, a finom falatokat. Másrészt tele vagyunk szorongással: sikerül-e mindent időben elintézni, milyen ajándékkal lepjük meg a nagypapát, el tud-e jönni a vendégünk, mi legyen az ünnepi menü, nem felejtünk-e el valamit… és így tovább. 

Középpontban az immunrendszer

Az nem teljesen világos, mi a kapcsolat a stressz és a fogszuvasodás között, de minden bizonnyal a meggyengült immunrendszer a kapocs. A tudósok előtt sem teljesen világos okok miatt a stresszes időszakban az immunrendszer ugyanis meggyengül. Olyan, mintha a természet dupla csapást mérne a zaklatott egyénre: nem elég, hogy valami miatt komoly szorongásnak van kitéve, de még a betegségek is könnyebben megtámadják! 

Bármi is legyen ennek az oka, mivel a fogszuvasodást a szénhidrátokkal táplálkozó baktériumok okozzák, bizonyára nem közömbös számukra az immunrendszer állapota. 

A további okok között az is szerepelhet, hogy a nyűgös, ügyes-bajos időszakban valószínűleg könnyebben elhanyagoljuk a fogápolást, ami hamar megbosszulhatja magát. Ráadásul sokan vannak, akik idegességükben az édességek felé fordulnak vigasztalásért. 

karacsony-elotti-stressz-bonbonok.jpg#as

Ez pedig, hacsak nem mosunk fogat a nyalánkságok elfogyasztása után körülbelül fél órával, szintén előmozdíthatja a fogszuvasodás kialakulását.

Így vagy úgy, a karácsony, úgy tűnik, nem kedvez a fogak egészségének!

A megoldás

Az idegeskedés, tépelődés, feszültség nem tesz jót egészségünknek. Próbáljunk meg stresszoldó technikákat alkalmazni, iktassunk be intenzívebb mozgást igénylő tevékenységeket a napirendünkbe, és étrendünk legyen vitamindús! A lazítás, a sportolás és a vitaminok felveszik a harcot a stressz kártékony hatásaival szemben.

Továbbra is ügyeljük a helyes fogápolásra, és nassolás után se felejtsünk el fogat mosni!

Még egy tipp: érdemes még az ünnepek előtt felkeresnie fogorvosát, még akkor is, ha nem észlel semmilyen kellemetlen tünetet. Nincs is rosszabb a békés családi pillanatokat tönkretevő fogfájásnál!

Kiemelt cikkek