Fogászati kérdések

A kellemetlen lehelet okai

A kellemetlen lehelet okai

A szájszag sok betegség kísérő tünete is lehet. Ilyen például sok emésztőrendszeri megbetegedés, a cukorbetegség vagy számos felső légúti betegség. Ha hosszú idő óta fennálló, az alábbi okokkal nem magyarázható, kellemetlen lehelettel küzd, amelyen nem segít a helyes fogápolás sem, érdemes egy orvossal konzultálnia, milyen betegség állhat a tünet hátterében.

Ha nem valamilyen kór okozza a kellemetlen leheletet, akkor alapvetően 3 dolog állhat a hátterében.

1, „Illatozó” élelmiszerek

A rossz szagok forrása egyszerűen a megevett, megivott élelmiszerek is lehetnek. A fokhagyma, hagyma, erős fűszerek, sajtok, halak bizony leheletünkön is ott hagyják jellegzetes „szagnyomaikat”. Szerencsés esetben pár órával étkezés után már nem is érezhetőek, ám a makacs fokhagymaillat akár egész nap körüllenghet bennünket. 

hamburger_01.jpg#asset:32997

2, A dohányzás

A cigaretta rabjai annyira hozzászoktak szenvedélyük tárgyához, hogy észre sem veszik a dohányzást kísérő szagokat. Az orruk ugyanis egyszerűen hozzászokik az illatokhoz. Ha Ön nem dohányos, de beült már olyan autóba, ahol a tulajdonos pöfékelni szokott, akkor rögtön érzékeli ezt a tényt. Ugyanígy megérzi egy dohányzó ember leheletén a cigarettaszagot.

3, A lepedék és fogkő

A kellemetlen lehelet egy másik oka szintúgy az élelmiszerekhez kapcsolódik: a szánkban maradt ételek különböző fázisokban okozhatnak szájszagot. A fogakon, nyelven képződött lepedék, amely ételmaradékokat és különböző kórokozókat tartalmaz, már rossz illatú lehet. A kezdetben kellemetlen szag még orrfacsaróbbá válhat, ha a lepedék fogkővé alakul (képünkön), és úgy őrzi a rossz illatokat. A fogszuvasodás elindulásával a szag még kellemetlenebbé válhat. Ha a fogszuvasodás vagy egy bakteriális fertőzés miatt szánkban felszaporodnak a baktériumok, akkor az ínyben tasakok alakulhatnak ki, amelyek szintén igen rossz szagot áraszthatnak.

fogkoleszedes-elott_170509_184018.jpg#as

A fogkő romboló munkája az ínyben és a fogágy egyéb szöveteiben rendszerint fokozódó szagintenzitással járhat. A régóta fennálló kellemetlen leheletre panaszkodó páciensek esetében kiderülhet, hogy a tünet fogágybetegségre utal.

Mit tehet a kellemetlen lehelet ellen?

Megelőzésképp a napi két- vagy háromszori fogmosást ajánljuk, gondos fogköztisztítással, és – különösen, ha fehéres lepedéket észlel a nyelvén – a nyelv letisztogatásával. Hetente egyszer-kétszer szájvíz használata is javasolható. Ha dohányos, különösen ügyeljen a fogápolásra, a fogmosások között, a cigaretta után pedig egy cukormentes rágó vagy szájspray bevetését is megfontolhatja.

Kiemelt cikkek