Megelőzés

A leggyakoribb hibák fogmosáskor

A leggyakoribb hibák fogmosáskor

A helyes technikával végzett, rendszeres és alapos fogmosás kulcsfontosságú a fog- és ínybetegségek megelőzésében. Tapasztalatunk szerint azonban a legtöbb ember elköveti az alábbi 6 hiba valamelyikét, sőt, akár egyszerre többet is. Sajnos a helytelen fogmosásnak gyakran fogászati panasz a következménye - ezért is érdemes gyorsan változtatni a rossz beidegződéseken.

Következzenek tehát a leggyakoribb hibák, és a jó tanácsok, hogyan és mit kellene tennie ezek helyett.


1, Túl korán mos fogat.

Arra gondolunk, hogy étkezések után rögtön, vagy legalábbis 30 percen belül ragad fogkefét. Ez azért káros, mert az evés után a száj pH-értéke a savas tartományba mozdul el. A savasság a fogzománcot felpuhítja és sérülékennyé teszi. Ha ilyenkor mos fogat, ráadásul hajlamos erősen dörzsölni a fogait, akkor a fogzománc könnyen megsérülhet. 

Tanács

Várjon egy bő fél órát evés-ivás után, és csak azután mosson fogat!


2, Túl erősen sikálja a fogait.

Ha túl erősen dörzsöli a fogkefével a fogait, a fogzománc akkor is megsérülhet, sőt, az ilyesmit az íny sem szereti.

Tanács

Válasszon közepesen erős sörtéjű fogkefét, és dolgozzon laza, de határozott mozdulatokkal.


3, Az ínnyel párhuzamosan húzogatja a fogkefét.

A fogak tövénél a fogzománc vékonyabb, és ha ínysorvadása van, a fognyak még sérülékenyebb. Ha az ínnyel párhuzamosan sikálja a fogakat, még nagyobb az esélye, hogy kárt okoz a fogzománcban.

Tanács

A körkörös vagy sepregető (a fogak tövétől induló) mozdulatokkal végezze a fogmosást. Egy remekül szemléltető videó segíthet a helyes fogkefemozgás elsajátításában.


4, Túl rövid ideig mos fogat.

Bár valójában nem az időtartam számít, hanem az, hogy minden fog minden felszínét alaposan megtisztítsa, nem véletlenül emlegetik a szükséges 2-3 percet. Ennyi idő ugyanis szinte biztos, hogy kell arra, hogy a fogsor minden fogára jusson idő. Az időérzékünk csalóka lehet a fogmosás alatt: a felmérések szerint átlagosan 40 másodpercig mosunk fogat, holott a legtöbb ember tisztában van azzal, hogy ennél jóval több időt kell rászánni.

Tanács

Tartsa számon fogmosás közben, hogy minden fog minden felületére jutott-e elég idő. Manuális fogkefével egyszerre több fogfelületet is tisztíthat, elektromos fogkefével fogról fogra kell haladnia, és közben minden fognál legalább 3-5 másodpercet kell eltöltenie. 

Az is segít, ha van egy kedvenc száma, amely legalább 3 percig tart, és azt elindítja a telefonjáról, amikor elkezdi a fogmosást. 

fogmosas-zenehallgatassal.jpg#asset:3357

Ezáltal sokkal jobban tudatában lesz az eltelt időnek!


5, Kihagyja a fogak belső felszínét a fogmosáskor.

Attól, mert mások nem látják fogaink belső felületét, még ugyanúgy szükség van a megtisztításukhoz. A szuvasodás ugyanis nem kíméli fogsorunk belső felét sem!

Tanács

A megoldás egyszerű: menjen végig ugyanúgy a belső felületeken, ahogy a külsőkön is tette.


6, Kihagyja a fogközök tisztítását.


A fogak közötti rész ugyanolyan sebezhető, mint a külső felület. Ha nem használ fogköztisztító kefét vagy fogselymet legalább naponta egyszer az esti fogmosás során (természetesen ideálisan minden alkalommal kellene), akkor ne lepődjön meg, hogy a fogkő vagy a szuvasodás hamarosan megjelenik a fogak között.

Tanács

A fogselyem a szorosabban illeszkedő fogaknál válik be, a fogköztisztító kefe a nagyobb résekbe tud jól bebújni. Előfordulhat, hogy Önnek mindkettőre szüksége lesz, mert lesznek helyek, ahol a fogselyem válik be, máshol a fogköztiszító kefe tud alapos munkát végezni. Legegyszerűbb, ha első alkalommal mindkét eszközt kipróbálja! Mindkét fogköztisztító segédeszköz kapható a drogériákban, nagyobb üzletekben, sőt, mostanában már a kis boltokban is feltűnnek.


Összegezve

A fogorvosok a minimálisan szükséges fogápoláshoz a napi kétszeri, fogköztisztítással együtt járó fogmosást szokták kiemelni, ám ideális esetben ezt a nyelv lesikálása, és hetente legfeljebb 2-3-szor szájvizes öblögetés is követheti. A helyes fogápolásról itt olvashat további hasznos információkat, valamint további tévhiteket és eloszlatásukat.

Hasznos lehet az is, ha dentálhigiénés tanácsadást kér. Ilyen alkalmakkor a dentálgihiénés szakember részletes és személyre szabott tanácsadással szolgál arról, hogy Önnek mire kell ügyelnie fogápolás közben, valamint ellenőrzi azt is, hogy helyes-e a fogmosási technikája. Ha szeretné igénybe venni ezt a szolgáltatást, kérjen időpontot itt.

Kiemelt cikkek