Tények és tévhitek

A leggyakoribb tévhitek a fogápolásról

A leggyakoribb tévhitek a fogápolásról

A helyes fogápolás mindennek az alfája és ómegája. 

Ha rendszeresen és helyesen ápoljuk fogainkat, és nem esünk bele a téveszmék csapdájába, akkor a legtöbb fogászati problémát megelőzhetjük, vagy legalábbis nagymértékben lassíthatjuk vagy kitolhatjuk a kialakulásukat.

A helyes technikáról itt írtunk bővebben, a tévhitekről pedig számtalan fórumon beszéltünk, a közösségi oldalaktól kezdve a magazinunk cikkeiben. A téves hiedelmek nagyon ártalmasak, mert még helyes fogápolás esetén is kormoly károkat tudnak okozni, tönkretéve a lelkiismeretes fogápolás eredményét.

Érdemesnek tartjuk összegyűjteni a leggyakoribb és legkárosabb tévhiteket, hogy aki elszánja magát a változtatásra, az egy helyen láthassa őket, és megtudja, miért nem igazak ezek a berögződések.

Lássuk őket szép sorban!

Étkezések után rögtön fogat kell mosni

Ez a vélekedés nagy kárt okozhat fogaiban. Közvetlenül az étkezések után a száj pH-értéke a savas tartományban van. A savas közeg felpuhítja a kemény fogzománcot, így ha ilyenkor kezd neki egy erőteljes fogmosásnak, akkor a fogkefe sörtéivel komoly kárt okozhat a fogzománcban. 

ebéd_01.jpg#asset:33906

Evés vagy ivás után várjon bő 30 percig, és csak ezután kezdjen neki a fogmosásnak.

Minél erősebben dörzsöljük fogmosás közben a fogainkat, annál jobb

A fenti tévhit ellenére nem szabad erővel fogat mosni, még kevésbé tanácsos, hogy kemény sörtéjű fogkefét használjon. A lepedék, amelyet a fogkefének el kell távolítania, egy puha, kissé ragacsos anyag. Nem kell hozzá erős sörte, hgoy leszedje a fogakról. 

Legjobb a közepes puhaságú sörte, és a gyengéd, de határozott mozdulat fogmosáskor. Az erős dörzsölés nemcsak az ínyben okozhat károkat, de akár a fogzománcban is.

A fogakat az ínnyel párhuzamosan kell sikálni.

A fogorvosok nem a párhuzamos, hanem a körkörös vagy sepregető (a fogak tövétől induló) mozdulatokat ajánlják. A helyes technikát és a fogkefe ideális tartását ez a videó remekül szemlélteti. 

Ha rendszeresen az ínnyel párhuzamosan vezeti a fogkefét, a fog tövénél a vékonyabb fogzománc megsérülhet, lekophat, és még az íny is megsérülhet, és ínyrecesszió alakulhat ki.

Apró vércseppek megjelenése fogmosáskor természetes

Sajnos ez nem igaz. Kivéve persze, ha kemény sörtéjű fogkefével, durván dörzsöli a fogait-ínyét – ilyenkor az íny is megsérülhet, és vérzés léphet fel. Ha normál fogkefével mos fogat, mégis vérzik az ínye, az az ínygyulladás jele, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagynia. Az ínygyulladás tünetei még a szokásosnál vörösebb, élénkebb, duzzadtabb vagy érzékenyebb fogíny.

Az ínygyulladás ugyanis magától nem múlik el, csak rosszabbodni tud. Előrehaladott állapotában pedig fogágybetegséghez, következésképpen a fogak kilazulásához, kieséséhez is vezethet. Ha 2-3 vagy több napon keresztül észlel vérzést a fogmosás során, vagy a piros, duzzadt fogíny miatt ínygyulladásra gyanakszik, keresse fel fogorvosát!

A fogköztisztítás kevésbé fontos, mint a fogkefés-fogkrémes fogmosás

Sokan elhanyagolják a fogközök tisztítását, mondván, ez nem is annyira fontos, csupán egyfajta úri huncutság, amit a szuper lelkiismeretesek szoktak végezni, ám valójában nincs jelentősége. 

Le kell szögeznünk, hogy a fogközök megtisztítása pont ugyanolyan fontos, mint a fogkrémes fogmosás! A fogak egymással érintkező oldalát ugyanis pont ugyanannyira támadják meg a fogszuvasodást okozó baktériumok, mint a többi felületet. Ha elhanyagolja a fogközöket, a fogfelületek 35%-át teszi ki a szuvasodásnak! 

paciens3.jpg#asset:34684

Fogorvosaink tanúsíthatják, hogy a legtöbb szuvasodás éppen hogy a fogközöknél indul el – a fenti tévhitnek köszönhetően.

A fogkő ártalmatlan, bár csúnya

A tévhit fele igaz – a fogkő tényleg csúnya. 

A világosabb színű fogkövek talán nem annyira feltűnőek, de ha valaki dohányzik, sok vörösbort vagy kávét iszik, rajong az áfonyáért, szederért vagy más olyan élelmiszerekért, amelyek könnyen elszínezhetik a fogakat, akkor a fogkő is feltűnőbb színűvé válik. Ha a fogkő eltávolítása már ezért is ajánlatos.

A fogkő azonban távolról sem ártatlan jelenség

Az elmeszesedett lepedékben nyüzsögnek a baktériumok, többek között azok, amelyek a fogszuvasodást vagy az ínygyulladást okozzák. Az íny alatti fogkő felelős az ínygyulladások kialakulásáért, az ínygyulladás pedig gyorsan átfordulhat fogágybetegségbe. 

Ez utóbbi azért veszélyes, mert míg az ínygyulladást viszonylag könnyen meg lehet gyógyítani (ne feledje az ínygyulladás tüneteit: pirosabb, duzzadtabb, érzékenyebb íny), a károsodást pedig vissza lehet fordítani, ez a fogágybetegségre már nem feltétlenül igaz! A kóros jelenséget meg lehet ugyan állítani, de a károsodást többnyire már nem lehet helyrehozni

A fogágybetegség során az állkapocs csontállományában esett károk miatt a fogak meglazulhatnak, kihullhatnak – és mindez az ártalmatlannak hitt fogkőből indult ki!

Akár lát a fogain fogkövet, akár nem, a féléves, éves kontrollra érdemes elmennie. A szakember az Ön számára nem látható, például az íny alatti fogkövet is észleli és eltávolítja, mielőtt az nagyobb bajt okozhatna. 

Sokan azért tartanak a fogkő-eltávolítástól, mert az eljárást fájdalmasnak gondolják. Szeretnénk megnyugtatni Önt: a fogkő leszedésénél alapesetben még érzéstelenítésre sincs szükség! Természetesen fognyaki vagy egyéb egyéni érzékenység esetén alkalmazunk érzéstelenítést, ha a páciens úgy kívánja.

A szájvizes öblögetés felér egy fogmosással

Sokan összetévesztik a frissesség érzését az igazi tisztasággal. A szájvizek nagyon kellemes, üde leheletet adnak, és az antibakteriális fajták elpusztítják a szájban található kórokozók nagy részét – sajnos a hasznos baktériumokat is.

Ám akármilyen hevesen öblöget is a szájvízzel, a lepedék egy részét a víz nem viszi le, nem beszélve a fogak közé beragadt ételmaradékokról. A fogkefe fizikai erőkifejtését és a fogköztisztító eszközök hatékonyságát a szájvíz nem tudja pótolni! Az igazi tisztaságot csak a hagyományos eszközökkel tudja elérni.

A fogmosásnak 2 percig kell tartania

Sokszor halljuk, hogy 2, esetleg 3 percig kell tartania a fogmosásnak. Valójában nem az idő számít, hanem az, hogy minden fog minden felületét megtisztítsuk. Ez egy gyakorlott, átlagos sebességgel fogat mosó felnőtt esetében körülbelül 3-4 perc.

Ám a gyerekek, a kevésbé gyakorlottak, a lassabban fogat mosók, a mozgásukban korlátozottak számára még ez a 3-4 perc is kevés lehet

gyerek_fogmosás_01.jpg#asset:34685

Nem beszélve arról, hogy ha rossz technikát alkalmazunk, moshatjuk akár 10 percig is a fogakat, mégsem lesz tökéletes az eredmény.

Az időt emlegetni azért sem szerencsés, mert kevesen nézik az órát fogmosás közben – inkább arra kellene koncentrálni, hogy mindenhol mossunk fogat.

A fogkefét akkor kell lecserélni, amikor szétmentek már a sörtéi

A fogkefét, ha elhasználódik, szétmennek a sörtéi, természetesen le kell cserélni. De ez többnyire sok-sok hónap alatt következik be, és ennél hamarabb érdemes újat vásárolnunk. Miért? A fogakon, ínyen, szájban levő baktériumok a fogmosás során a fogkefére kerülnek, és egy laza öblítés, amivel befejezzük a fogmosást, nem mossa le őket maradéktalanul.

Az idő során egyre több kórokozó marad a fogkefén, hozzátéve azokat a szennyeződéseket, amelyek a levegőből kerülnek rá. 

Ezért ajánljuk, hogy 3 havonta érdemes lecserélni a fogkefét, mert addigra olyan sok baktérium telepedik meg rajta, hogy a fogmosással szinte „bevisszük” azokat a szánkba. 

Ez különösen veszélyes olyankor, amikor nem vagyunk teljesen egészségesek: például felső légúti betegséget okozó vírusok vagy baktériumok támadták meg szervezetünket, vagy megjelennek az ínygyulladás tünetei, a pirosabb, duzzadtabb íny. Ekkor a fogkefével bevitt kórokozók tovább súlyosbíthatják a bajt, hiszen „utánpótlást” biztosítunk a láthatatlan kártevőknek.

Kiemelt cikkek