Érdekességek

A mérsékelt vörösbor-fogyasztás gátolja a szuvasodást

A mérsékelt vörösbor fogyasztás gátolja a szuvasodást

Igen, ez jó hír a minőségi, száraz vörösborok kedvelőinek! A kutatások szerint ugyanis nemcsak a vörösáfonya, a tea vagy a kókuszolaj mérsékli a szuvasodás esélyét, hanem a vörösbor is.

A tudósok mesterséges körülmények között szimulálták a fogszuvasodás folyamatát. Létrehoztak például plakkot (ez a vékony bevonat a fogakon képződik az étkezések után, és a baktériumképződés melegágyának tekinthető), és a plakkal bevont filmcsíkokat különböző folyadékokba mártották. A plakkon a baktériumok elszaporodását legjobban a vörösbor és a szőlőmagolajjal kevert vörösbor lassította le. 

Bár nem teljesen biztosak abban, mi az, ami meggátolta a Streptococcus mutans, a fogszuvasodásért felelős baktérium elszaporodását, gyanítják, hogy egy polifenol nevű, antioxidáns anyag tehet róla, amely a teában és az áfonyában is megtalálható.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minél több vörösbort iszik, annál kevesebb szuvas foga lesz! Alkoholt mindig felelősséggel fogyasszon, és azt se feledje, hogy az édes borban levő cukor bizony káros hatással van fogaira. Kisebb jelentőségű, bár nem elhanyagolható következmény a fogak elszíneződése

(Adatok forrása: itt)

Kiemelt cikkek