A kezelésekről

A mikroszkópos gyökérkezelés újabb diadala

A mikroszkópos gyökérkezelés újabb diadala

A fogmegtartó kezelések lényege

Mint minden orvosi beavatkozásnak, sajnos a gyökérkezelésnek is lehetnek olyan szövődményei, melyek veszélyeztetik egy-egy fog megtartását, holott a kezelést éppen azért kezdi meg minden orvos, hogy az adott fogat megmentse. Egy jól sikerült esetben ezzel nemcsak a foghúzás kellemetlen procedúrájától kíméljük meg a pácienst, hanem a foghiány pótlását célzó későbbi beavatkozásoktól is. 

Ez egyben válasz arra a gyakori kérdésre, hogy érdemes-e belevágni a gyökérkezelésbe. Ha arra gondolunk, hogy az eltávolított fogat bizony pótolni is kell, akkor az átélt procedúra kellemetlenségeit, idejét és az anyagiakat is tekintve jobb a fogmegtartó kezelés mellett dönteni, mint a foghúzás mellett.

Néha a kezelés nem bonyodalommentes

Időnként sajnos előfordul, hogy a legjobb szándék ellenére probléma merül fel kezelés közben. Az alábbi esetleírásban egy ilyen bonyodalmat és egy fog megmentését szeretnénk bemutatni.

A hagyományos gyökérkezelés egyik hátulütője: a bent rekedt fragmentumok

Fiatal páciensünk azzal kereste fel a mikroszkópos gyökérkezelés szakértőjét, dr. Kovács Kittit, hogy egy megkezdett gyökérkezelését nem tudják befejezni, mert sajnos a foggyökércsatornába beletört egy gyökérkezelő eszköz. Ez az effajta beavatkozások egyik ritka velejárója: nem számít műhibának, a legnagyobb gondosság mellett is előfordul. 

A hölgy örömmel hallotta, hogy hála a mikroszkópos endodonciának, jó eséllyel orvosolható a problémája: így a bajba került fogat meg lehet menteni a kihúzástól. Az érintett jobb felső ötös fogról a páciens már egy kis fogfelvétellel érkezett (lásd fentebb). 

Egy nem szokványos foggyökércsatorna 

A gyökérkezelés menetében az első lépés a diagnózis, amely többek között az érintett fog(ak)ról készített röntgenfelvételen alapul. A röntgen megtekintésekor szakértőnknek feltűnt, hogy valószínűleg nem egy, hanem két betört fragmentumról van szó. Ezek a fogak gyakran két csatornával rendelkeznek, illetve ebben az esetben egy érdekes variációval: a két csatornának közös vége van. Ilyenkor az egymás felé ívelő gyökércsatornák meglehetősen görbék lehetnek – tipikus helyei a tűtöréseknek.

A röntgenfelvétel igazolta a gyanút

mikroszkopos-gyokerkezeles-ujabb-diadala-2.jpg#asset:36690

Először a szájpadlás felőli gyökércsatornában tártuk fel a tűt. Óvatosan, a megfelelő technikát alkalmazva sikerült eltávolítani a nagyjából 4 mm-es darabot. Ilyenkor készítünk egy kontrollröntgent, hogy lássuk, valóban nem maradt bent semmi az eltávolított tűből. Ekkor vált biztossá dr. Kovács Kitti gyanúja: van még egy műszer a fogban.

Mindkét fragmentumot sikerült eltávolítani

Mivel az eddig kezelt csatornában gond nélkül végig lehetett haladni, egyértelmű volt, hogy a másik darabka a másik csatornában található. Kis kutakodás után ezt is sikeresen megtaláltuk, és eltávolítottuk. igazolásképpen készült egy újabb kontrollröntgen. 

mikroszkopos-gyokerkezeles-ujabb-diadala-3.jpg#asset:36691

Az eddig leírt kezelések összesen két alkalmat vettek igénybe, hiszen ez egy időigényes, precíz beavatkozás, hogy a lehető legtöbb saját foganyagot tartsuk meg kezelés közben. A modern fogászati eljárások ún. minimál invazívak, ami azt jelenti, hogy igyekszünk minél kevésbé megterhelni a szervezetet, és csak annyi foganyagot távolítunk el, amennyit feltétlenül szükséges.

A gyökérkezelés menetében az átöblítések voltak soron

A következő alkalommal alaposan átfertőtlenítettük a csatornákat. Itt már láttuk is, hogy tényleg közös utolsó szakasszal rendelkeznek. 

mikroszkopos-gyokerkezeles-ujabb-diadala-4.jpg#asset:36692

Protokoll szerint ismét röntgenfelvétel következett, mellyel ellenőriztük a kiválasztott későbbi gyökértömő pálcika méretét.

A végleges gyökértömés

Kis korrekció, és egy ismételt fertőtlenítési protokoll után pedig elkészítettük a gyökértömést. A kezelés még egy alkalmat vett igénybe, az ún. üvegszálas csapos megerősítést ekkor helyeztük a fogba. Ez nem kötelező lépés a gyökérkezelések menetében, ám ezúttal volt szükség rá. A csapos megerősítés ugyanis egyfajta belső merevítésül szolgál, védi a maradék foganyagot a későbbi törésektől, illetve viseli a koronát, ami pár hét után készül majd a fogra. 

mikroszkopos-gyokerkezeles-ujabb-diadala-5.jpg#asset:36693

A gyökértömést követően páciensünk szinte teljesen tünetmentes volt. A gyökérkezelések után megszokott, pici érzékenységen kívül fájdalmai, panaszai nem voltak. Végtelenül örült annak, hogy elkerülhette a foghúzást, és megkönnyebbült, mert a mikroszkópos gyökérkezelés egyáltalán nem bizonyult félelmetesnek. Sőt, bevallotta, hogy a fekvő helyzetben végzett kezelések során mindig kellemesen ellazult, már-már elszundikált!

Izgatottan várjuk az első, 3 hónap múlva esedékes kontroll időpontját, ahol majd láthatjuk a gyökércsúcson elhelyezkedő gyulladás gyógyulását is.

Kiemelt cikkek