A kezelésekről

A mikroszkópos gyökérkezelésről

A mikroszkópos gyökérkezelésről

A mikroszkóp alatt egy új világ tárul a szemünk elé.

Nézze meg például ezeket az erős nagyításban készült fotókat: Ön szerint mik ezek a tárgyak?

mikroszkóp_alatt-gitárhúr.jpg#asset:35895


mikroszkóp_alatt-sóbors.jpg#asset:35896


mikroszkóp_alatt-tucerna.jpg#asset:35897


Eláruljuk. Az első egy gitárhúr, a második képen só és bors keveréke, a harmadikon tűbe fűzött cérna látható.

A szabad szemmel a szokványos méretarányban látott világ tehát már néhányszoros nagyításban is egészen másképp fest.


A mikroszkóp alatt semmi fölött nem siklik el a tekintet

Ezt a tényt tudják jól az endodontus-fogorvosok is, ezért esküsznek a mikroszkópos gyökérkezelésre. Hagyományos módon, szabad szemmel végezve a beavatkozást ugyanis sok apró részlet fölött elsiklanak még a gyakorlott szakemberek is. 

mikroszkopos-kezeles.jpg#asset:35898


A gyökérkezelés lényege a foggyökerekben található csatornák megtalálása és kitisztítása. Mind a két művelet nagyon fontos: a foggyökerekben futó csatornák rejtik a fájdalom okát, a begyulladt vagy elhalt szöveteket. Ha a szakember képes megtalálni a foggyökércsatornákat, és ki tudja őket tisztítani, azzal megszünteti a fájdalmat és meggyógyítja a fogat.

A csatornákat ugyanakkor nem is olyan könnyű megtalálni! A kis- és nagyőrlő fogak esetében a foggyökércsatornák nagyon kusza hálót alkothatnak, megesik az is, hogy egy csatorna kifejezetten girbegurba, illetve rendkívül vékony. Ezekben az esetekben szabad szemmel már gyakorlatilag lehetetlen elvégezni a feladatot, és ha a kezelés sikeres lesz, az inkább a szerencsének köszönhető, mint bármi másnak. 

Mi szerencsére rendelkezünk ilyen berendezéssel

Ez a kényes és bonyolult szerkezet még nem igazán elterjedt, becslések szerint csupán a fogászatok 10-15%-a rendelkezik velük. Ennek oka nemcsak az, hogy igen értékesek, hanem az is, hogy kezelésük nem egyszerű. Klinikánk két mikroszkóposgyökérkezelés-szakértője, Dr. Molnár Katalin és Dr. Kovács Kitti egyöntetűen állítja, hogy évek is eltelhetnek, mire valaki rutinosan tudja kezelni a berendezést.

Szerencsére az Uniklinik fogászat egyenesen két ilyen mikroszkópos eszközzel is rendelkezik, így ha mikroszkópos gyökérkezelésre lenne szüksége, hozzánk bátran fordulhat.

Kiemelt cikkek