A kezelésekről

A professzionális fogtisztítás

A professzionális fogtisztítás

A fogkő és a lepedék a fogak ellenségei

A fogkő ártalmatlan, helyenként csúnya jelenségnek tűnik, amelyet sokan azért szeretnének eltávolíttatni, mert sárgásszürke, esetleg barnás elszíneződést mutat a fogakon. Vagyis pusztán esztétikai okból akarnak megszabadulni tőle.

Holott a fogkő rendkívül veszélyes a fogak egészségére nézve! 

A fogkő (elsősorban az íny alatti) igen könnyen ínygyulladáshoz vezethet, az ínygyulladás pedig fogágybetegséghez. Az íny feletti fogkő a fogszuvasodást okozó baktériumok melegágya. 

A fogkövet csak szakember tudja eltávolítani. Kérjük, otthon ne kísérletezzen vele, mert komoly károkat okozhat a fogzománcban és az ínyben!

A lepedék szintén sok fogászati probléma forrása lehet, ám szerencsére egy fogkefés fogmosással és fogköztisztítással otthon is megszabadulhat tőle.

A professzionális fogtisztítás

A professzionális fogtisztítás során a dentálhigiénikus szakember 

  • először mechanikai eszközökkel (ultrahangos depurátorral) eltávolítja a fogakra tapadt lepedéket és fogkövet, mind az íny alatti, mind az íny feletti területeken. 
  • Ezután polírozócsíkok, -korongok, kefék és polírpaszta segítségével végigpolírozza az egész fogsort. 
  • Végül a szájüregi homokfúvó használatára is sor kerül, ami az apró behúzódásokból, barázdákból is képes eltávolítani a fennmaradt elszínező anyagokat.

Sok páciensünk arról számolt be, hogy a fogai annyira tiszták és világosak lettek az eljárás után, mintha fogfehérítésen estek volna át! Természetesen nem mindenkinél ilyen nagy mértékű a változás, de a legtöbben a nyelvükkel végigsimítva a fogsorukat határozottan érzik a különbséget.

Mennyire hatékony ez az eljárás?

A professzionális fogtisztítás hatása annál hosszabb ideig kitart, minél jobban betartja a páciens a helyes otthoni fogápolásra vonatkozó jó tanácsokat. Evés-ivás után mintegy 20 perccel már megindul a fogakon a lepedékképződés, a lepedék pedig egy idő múlva fogkővé alakulhat át. Vagyis a fogápolás elhanyagolása igen hamar odavezethet, hogy ismét fogkő alakul ki a fogakon.

Sok múlik az életmódon is: a dohányzás számtalan szájüregi probléma okozója lehet, a fogakat elszínező élelmiszerek szintén otthagyják nyomaikat a fogakon. 

Mindenesetre érdemes a professzionális fogtisztítást félévente, évente megismételni!

Kiemelt cikkek