Megelőzés

A szájvizek használatáról

 gál beatrix

Gál Beatrix dentálhigiénikusunk felhívja a figyelmet a szájvizek gyakori használatából eredő hátrányokra.

A szájvizekben rejlő veszély

Mi dentálhigiénikusok nem igazán rajongunk a szájvizek napi használatáért. Sok szájvíz például elszínezheti a fogakat. Ez ugyan csak esztétikai probléma, de van más is. Az alkoholos szájvizek például egyáltalán nem tesznek jót a szájnyálkahártyának, mert nagyon kiszárítják. Ezenkívül némelyik szájvíz olyan erős, hogy roncsolja az ízlelőbimbókat. De a legfőbb gond az antibakteriális szájvizekkel van.

 

A hasznos baktériumokat nem szabad elpusztítani!

Az ugyan jól hangzik, hogy az antibakteriális szájvizek elpusztítják a szájüregben található baktériumokat – de arról sokan megfeledkeznek, hogy nem csak káros baktériumok vannak! A szájüreg egészséges flórájához elengedhetetlenek a jótékony baktériumok is. Az emésztéssel kapcsolatban gyakran hallani a médiában, hogy milyen fontos helyreállítani a baktériumflórát például egy antibiotikumos kúra után. Valahogy így van ez a szájüreggel is: nem szabad folyamatosan irtani az összes baktériumot!

Hogyan szabadulhat akkor meg a fogszuvasodást okozó baktériumoktól?

Helyes fogmosással, gondos fogköztisztítással és a nyelv ügyes lekapargatásával a káros bacik túlnyomó részét el lehet távolítani a fogakról és a fogak közeléből.
Ha szereti a leheletét szájvízzel illatosítani, akkor hetente egyszer engedjen a kísértésnek – de a napi szájvízhasználat inkább árt, mint használ.

Természetesen lehetnek kivételek a szabály alól: a kezelőorvosa valamilyen okból – például szájsebészeti műtétek után – előírhatja Önnek, hogy pár napig-hétig mindennap öblögessen szájvízzel.

Kiemelt cikkek