A kezelésekről

Az endodoncia új területe, a mikroszkópos gyökérkezelés

Az endodoncia új területe, a mikroszkópos gyökérkezelés

Először tisztázzuk, mit jelent az endodoncia

Kezdjük azzal, hogy mi is az endodoncia, hiszen a szakmán kívül kevesen tudják, mit takar ez a kifejezés. Az endodoncia a fogászatnak egy rendkívül dinamikusan fejlődő ága, amely a pulpa (a fog élő részének, a fogbélnek) megbetegedéseivel, valamint az eddig sikertelenül gyökérkezelt fogak gyógyításával foglalkozik. Ezáltal lehetőségünk nyílik a foggyökér csúcsa körül kialakult elváltozásokat, megbetegedéseket megelőzni, valamint a már kialakult gyulladásokat kezelni. 

A fent említett folyamat neve a gyökérkezelés – ezzel a kifejezéssel már bizonyára Ön is találkozott. Az endodontus pedig az a szakember, aki a gyökérkezelésekre specializálódott. 

Hivatalosan még nem különálló, de már elkülönülő terület

Az endodoncia (endodontia) annyira friss ága a fogászatnak, hogy pillanatnyilag nem is kötik szakvizsgához. Egy szájsebésznek vagy fogszabályozó szakorvosnak például külön szakvizsgával kell rendelkeznie, egy endodontusnak sajnos nem. Ám ez a helyzet talán néhány év múlva megváltozik: olyan gyors ütemben fejlődik ez a terület, olyan sok technikai újdonság, anyag, eszköz, berendezés jelenik meg, amely indokolttá teszi ennek az igen bonyolult kezelésfajtának a szakvizsgához kötését.
Jó példa erre a mikroszkópos betegellátás: ez a különleges berendezés új dimenzióba emeli a gyökérkezelést. 

Egy új világ a mikroszkóp alatt

mikroszkopos-gyokerkezeles-es-szabad-szemmel.png#asset:35888

A sokszoros nagyításban ugyanis eddig soha nem látott mértékben javul a kezelés sikeressége: a gyulladást okozó legkisebb szövetdarabkák is felderíthetők és eltávolíthatók. Sőt, ami ennél talán még fontosabb: olyan, szabad szemmel eddig nem észrevehető, számfeletti csatornák is sikerrel kezelhetők, amelyek eddig sajnos rejtve maradtak a szabad szemmel dolgozó kezelőorvosok elől. 

A mikroszkópos kezeléssel kiemelkedően magas lesz a kezelések sikerességi rátája, ezért még akkor is érdemes nekifutni a mikroszkópos eljárásnak, ha a hagyományos gyökérkezelés után a nem csillapodó fájdalom azt jelzi, hogy nem sikerült megtalálni és eltávolítani a fájdalom forrását. A saját fog megmentése ugyanis bőven megéri a fáradozást: ha nem kezeljük a gyulladt fogbélt, a fogat előbb-utóbb el kell távolítani. És sajnos inkább előbb, mint utóbb, hiszen az okozott fájdalom jelentősen rontja az életminőséget… 

Szeretne többet is megtudni a mikroszkópos gyökérkezelésről? Látogassa meg honlapunkat, vagy kérjen konzultációs időpontot specialistáinktól!

Kiemelt cikkek