Nyitva: H - Szo 7:30 - 20:00

1148 Budapest, Örs vezér tere 2.

Tel.: +36 1 222 7250

+36 1 222 9150

Kapcsolat Időpontfoglalás Belépés

Gyakori kérdések

Vissza a kezelések listájához /

Mikroszkópos gyökérkezelés

A legújabb gyökérkezelési technika segítségével az eddig szabad szemmel nem érzékelhető gyökércsatornák feltárásának és sikeres lezárásának esélye szignifikánsan nő!

Mi az a mikroszkópos gyökérkezelés?

A gyökérkezelést végző fogszakorvos egy különleges mikroszkóppal vizsgálja a gyökércsatornákat. A speciális műszernek köszönhetően a legkisebb szövetmaradványt is észlelni lehet, amely a gyulladás, fájdalom okozója lehet. Ezek eltávolításával a panaszok megszüntethetők.

Mikor van szükség mikroszkópos gyökérkezelésre?

A hagyományos gyökérkezelés néhány fog esetében hatásos lehet. Ám előfordulhat, hogy egy gyökércsatorna nagyon szűk, nagyon görbe vagy a csatornában problémát okozó szövet nehezen látható, ezért nehezen eltávolítható. A mikroszkópos nagyítás során jól megfigyelhetők a legbonyolultabb gyökércsatorna-bemenetek is, és nem maradnak észrevétlenül az eltávolítandó szövetek sem.

A már kezelt, ám panaszt okozó fogat érdemes mikroszkópos gyökérkezelésnek alávetni?

Azt a fogat, amelyik már átesett gyökérkezelésen, mégis panaszt okoz, szakorvosaink minden esetben mikroszkópos gyökérkezelésre fogják ajánlani. Ebben az esetben ugyanis nyilvánvaló, hogy szabad szemmel nem látható vagy nehezen észlelhető, ezért nem megtisztított gyökércsatorna vagy nagyon apró szövetmaradvány áll a fájdalom hátterében. Jó hír, hogy a mikroszkópos kezeléssel többnyire sikeresen lehet kezelni ezeket az eseteket.

Mikor fordulhat elő, hogy a gyökérkezelés után ismét fájdalom lép fel a fogban?

A gyökérkezelés után egy-két napig egyéni érzékenység léphet fel, ám a sikeres kezelés után ez az érzés gyorsan megszűnik. Ha néhány nap, hét vagy hónap múlva a kezelt fog ismét fájni kezd, akkor a gyökércsatornák kitisztítása nem volt 100%-os. Ezért ajánlják szakembereink a mikroszkópos eljárást, amellyel minden apró, gyulladást okozó vagy gyulladásban levő szövetet észlelni lehet.

Érdemes-e egyáltalán gyökérkezeltetni a fogat? Nem egyszerűbb eltávolítani és implantációt végeztetni?

A saját fog óriási érték! Amíg lehetőség van megmenteni egy saját fogat, ezt a megoldást szeretnénk javasolni. A fog eltávolítása és az implantáció folyamata összességében több időt, energiát és pénzt emészthet fel, mint a mikroszkópos gyökérkezelés. Így ezt az utat csak akkor érdemes bejárni, ha gyökérkezeléssel nincs esély a fog megmentésére.

Hány gyökércsatornája van egy fognak?

Fogsorunk különböző fogakból áll, ezt bárki egy pillantással megállapíthatja, ha saját fogait megnézi. Minden fognak van gyökere, és a gyökerekben különböző számban találhatók gyökércsatornák. A gyökércsatornák számát illetően egyfajta, kivételektől nem mentes szabályszerűséget lehet megállapítani.

Lehet-e eltérés a gyökércsatornák számát tekintve?

Igen. Sok fogunknak lehet az átlagnál több gyökércsatornája, és az elhelyezkedésük sem mindig olyan, mint az ideális fognak. Egy példát említve, a felső rágófogak közül a 6-os gyakran kihívást jelent a fogorvosok számára, mert nagy százalékban 4 gyökércsatornával is rendelkezik, ám nem ritka, hogy van egy ötödik is. Ez a negyedik gyökércsatorna rendszerint nagyon szűk és nehezen megtalálható, ám például a mikroszkóp alatt azonnal lokalizálható.

Mikor kerül sor gyökérkezelésre?

Gyökérkezelésre akkor van szükség, amikor fogbélgyulladás jön létre. Ennek egyik leggyakoribb oka az, hogy az eleinte kisebb szuvasodást elhanyagolják, és ahogy a szuvasodás terjed, eléri a fogbelet, ahol gyulladás keletkezik.

Mikor sikeres a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés akkor tekinthető sikeresnek, ha minden gyökércsatornát felderített, feltárt és maradéktalanul megtisztított a kezelőorvos, valamint az eljárás végén egy szakszerű gyökértömés készült el.

Miért kerül többe a mikroszkópos gyökérkezelés?

Bár maga a berendezés igen költséges, valójában inkább a kezelés során felhasznált eszközök, anyagok miatt lesz a mikroszkópos eljárás ára magasabb. Szakorvosaink mégis azt ajánlják, hogy érdemes igénybe vennie a mikroszkópos gyökérkezelést, hiszen sok esetben a hagyományos eljárás nem hoz 100%-os eredményt. Ennek következménye általában egy, a szervezetben megjelenő krónikus gyulladás, illetve a fog meggyógyítását célzó további kezelés, amely újabb költséget jelent a páciens számára. Összességében még mindig olcsóbb egy fog újra gyökérkezelése, mint a kihúzásra került fog pótlása implantátummal vagy híddal.

Hány gyökérkezelésre alkalmas, speciális mikroszkóp van a fogászatokon?

Ez a berendezés jelenleg még nagyon ritka, Magyarországon talán csak tucatnyi fogászati klinikán elérhető. Ennek egyik oka, hogy a gyökérkezelésre alkalmas mikroszkóp nagyon drága műszer, a másik pedig, hogy használatát nem könnyű elsajátítani. Még a tapasztalt gyökérkezelő szakorvosoknak is több hónapra, esetleg évre van szükségük ahhoz, hogy megbízható rutinnal tudják kezelni a mikroszkópot. Ugyanakkor a jövő útja mindenképpen a mikroszkópos gyökérkezelés felé vezet, mert csak ezzel a módszerrel lehet valóban közel 100%-os eredményt elérni a gyökérkezeléseknél.

Kihez lehet fordulni az Uniklinik Fogászaton mikroszkópos gyökérkezelésre?

Mindig igyekszünk az elsők között beszerezni és alkalmazni a legújabb eszközöket, eljárásokat. Ezúttal is elmondhatjuk, hogy az első klinikák között voltunk, akik felszerelkeztek ezzel a speciális mikroszkóppal. Dr. Molnár Katalin és Dr. Kovács Kitti is szakértőnek számít a mikroszkópos vizsgálatban és kezelésben, kérdéseivel, kéréseivel forduljon hozzájuk bizalommal!

A mikroszkópos gyökérkezelés szakértői

Mikrosz Gyök Csapat Kicsi

Dr. Molnár Katalin és dr. Kovács Kitti a mikroszkópos gyökérkezelésre specializálódtak. Az orvosi nagyító berendezés kezelésében sokéves tapasztalat áll a hátuk mögött, szakmai rutinjuknak köszönhetően a kezelések túlnyomó többségében sikerül megmenteni az érintett fogat.

Specialistáinkról bővebben

Egy fog megmentése - esettanulmány

Mikr Gyökérkezelés 01

Egy régi, hagyományos gyökérkezelés után nem gyógyult meg a foga? Elhúzódó fájdalom, érzékenység gyötri? A mikroszkópos gyökérkezelés ilyenkor is megoldást nyújthat. Tekintse meg egy megmentett fogról készült esettanulmányunkat!

Megnézem az esettanulmányt