Tények és tévhitek

Az ínygyulladás nem fertőző!

 soós tünde

Soós Tünde dentálhigiénikus kollégánk arra mutat rá, hogy az ínygyulladás – az elterjedt tévhit ellenére – nem fertőző betegség.

Az ínygyulladás nem fertőző, bár roppant elterjedt betegség. Bizonyára éppen azért gondolják sokan, hogy fertőző, mert olyan sok ember szenved tőle. Ennek oka azonban nem az, hogy továbbadjuk másoknak, hanem a helytelen fogápolási szokások.

 

Akkor mi okozza az ínygyulladást?

Az ínygyulladás leggyakoribb kiváltó oka az elmeszesedett lepedék, vagyis a fogkő, közelebbről a fogkövekben nyüzsgő baktériumok és más kórokozók. Ha rendszeresen és alaposan mosunk fogat, nem hagyjuk ki a fogköztisztítást, gondot fordítunk a nyelvre, és 2-3 naponta szájvízzel is öblögetünk, akkor megakadályozhatjuk a fogkő kialakulását.

 

Még egy jó tanács

Bár az ínygyulladás nem fertőző, azért nem tanácsos másoktól kölcsönkérni a fogkeféjüket, mondván, akkor úgysem kaphatja el tőlük az esetleges gyulladásos megbetegedéseket. A fogkefe sörtéin ugyanis – hacsak nem használnak sterilizálót – fogmosás után ott marad a szájban található baktériumkultúra egy része, köztük a fogszuvasodásért felelős baktériumok is. Azokat átviheti a saját szájüregébe, és különféle problémákkal nézhet szembe a kölcsönfogkefének köszönhetően.

Kiemelt cikkek