Megelőzés

Az utazó fogkeféről

 utazó fogkefe

Utazni élvezet!

utazasra-felkeszulve.jpg#asset:35369

A bepakolás ugyan már nem szokott ekkora örömet szerezni, de ezt az áldozatot azért mindenki meghozza…

Mire ügyeljen a fogápoló felszerelésével kapcsolatban? 

Igazán nincs sok minden, amire ügyelnie kell, de pár apróságot azért tartson észben.

1, Ne felejtse otthon

Ez olyan nyilvánvalónak tűnik, hogy sokan épp ezért felejtik el. Bár minden tisztálkodási eszközt lehet pótolni, azért nem kellemes például este 10-kor nekivágni egy ismeretlen városnak, hogy fogkefét és fogkrémet vegyünk.

2, Ellenőrizze fogkeféjét

Ha utazó fogkeféjét 3 hónapnál régebben használta, cserélje ki egy újra! A fogmosás után, akármilyen gondosan rázta is le a vizet a fogkeféről, a sörtén ott maradnak azok a baktériumok, amelyek a fogain vagy a szájüregében voltak. Ezek a kórokozók könnyen szaporodásnak indulnak, ha meleg, zárt helyre teszi fogkeféjét, például egy neszesszerbe.

Amikor 3 hónap után előveszi a fogkeféjét, azon már olyan mértékben elszaporodhattak a baktériumok, hogy esetleg több kárt okoz a fogmosással, mint hasznot… 

elektromos_fogkefe1.jpg#asset:33788

Ha elektromos fogkefét használ, a fejrészt szintúgy 3 havonta kell cserélni, valamint ha elemmel működik a fogkefe, tartalék elemet sem árt bepakolni.

3, Ellenőrizze a fogselymet

Mindenképpen készítse be fogköztisztító eszközét, hiszen az legalább olyan fontos funkciót lát el, mint a fogkeféje. Nézze meg, nem pont most készül-e kifogyni a kis selyemszál, és ha kell, készítsen be egy tartalék fogselymet. Ha fogköztisztító kefét vagy superflosst használ, akkor azokból pakoljon be.

4, Amiből lehet, vigyen kis kiszerelést

Fogkrémből és szájvízből már mini kiszereléseket is lehet kapni, éppen azért, hogy utazáskor ne foglaljanak el nagy helyet. Ha csak 1-2 napra ugrik el valahova, felesleges nagy palackokat és teli tubusokat cipelnie.

5, A családtagok készletét is ellenőrizze!

A gyerekek hajlamosak megfeledkezni a fogápolási szerekről, aztán van nagy sírás-rívás a szállodában, hogy a kedvenc micimackós fogkefe otthon maradt…

Kölcsönadhatja-e másoknak a saját fogkeféjét?

Ha barátja, családtagja elfelejtette becsomagolni a fogkeféjét, ne adja kölcsön a sajátját! Inkább maradjon ki egy fogmosás, és új napra ébredve szerezzenek be egy újat. 

A saját fogkefével ugyanis a saját baktériumkultúráját is átadja másoknak: a jótékony bacilusok mellett a fogszuvasodásért vagy ínygyulladásért felelős kórokozókat is.

Kiemelt cikkek