Megelőzés

Barna nyelv: a lepedékek kezelése és a szájüregi egészség

Barna Nyelv

A szájban több száz különböző baktériumfaj él, amelyek többsége ártalmatlan. Néha azonban a baktériumok túlszaporodása, bizonyos immunbetegségek vagy más egészségügyi állapotok a nyelv elszíneződését, illetve egyéb szájüregi tüneteket is okozhatnak. Mit jelez a barna nyelv, és hogyan lehet kezelni a problémát?

Az egészséges nyelv színe

Az egészséges nyelv világos rózsaszínű, felületén vékony fehéres bevonattal, valamint apró dudorokkal (papillákkal), amelyek az ízlelésben segítenek. A nyelv felszíne folyamatosan hámlik és regenerálódik, ám ha ez nem történik meg, a baktériumok és más anyagok megrekedhetnek rajta. Sokszor ezek a baktériumok felelősek a különböző elszíneződésekért, így például a barna nyelvért is, de egyéb okok is állhatnak a színeltérés hátterében.

sárga nyelv kezelése gyerekeknél

A nyelv színe betegségekre is utalhat

Ha a nyelv nem rózsaszínű, előfordulhat, hogy valamilyen egészségügyi probléma áll az elváltozás hátterében.

  • Piros, vörös nyelv. A piros nyelv utalhat a B-vitamin hiányára, amely vitaminpótlással könnyen orvosolható. A skarlát, az ekcéma és a Kawasaki-kór is okozhat vöröses elváltozást. A nyelv mentén fehér szegéllyel jelentkező piros foltok egy ritka, de ártalmatlan állapotot jelölnek, amelyet térképnyelvnek nevezünk.
  • A kékes nyelv a vér rossz oxigénellátottságára utalhat, ami tüdőproblémákra vezethető vissza.
  • Sárga nyelv. A sárga lepedék a nyelven képződhet bakteriális fertőzések miatt, például felső légúti megbetegedések esetén. 
  • Fehér lepedékes nyelv. A fehér nyelv hátterében általában a nyelven megjelenő fehér foltok állnak. Ezeket többnyire gombás fertőzések, például szájpenész okozzák. A fehér foltos nyelv előfordulhat olyan elváltozások miatt is, mint amilyen például a leukoplakia vagy a szájüregi lichen planus.
  • Fekete nyelv. A sötétbarnás, feketés nyelvet leggyakrabban a rossz szájhigiéniai szokásokból eredő baktériumoknak tulajdonítják. A cukorbetegség szintén lehetséges oka az elszíneződés kialakulásának. Néha a papillák elszaporodhatnak, rendellenes formát és színt vehetnek fel, ami miatt szőrösnek tűnhetnek, ez a szőrös nyelvnek nevezett jóindulatú állapot jellemzője.

Mit jelez a barna nyelv?

A barna nyelv hátterében többnyire a dohányzás, a túl sok kávé vagy tea fogyasztása, illetve a rossz szájhigiénia áll. A jelenség többnyire jól kezelhető és általában ártalmatlan, ám ha a barna elszíneződés tartósan fennáll, kellemetlen szájszag vagy más tünetek kísérik, érdemes fogorvoshoz fordulni a pontos diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében.

Barna lepedék a nyelven: így szabadulhat meg tőle

Ha nagy kávé- vagy fekete tea fogyasztó, igyekezzen kevesebbet inni ezekből a színező hatású italokból, ha pedig dohányzik, sosem késő leszokni. Igyon több vizet a fokozott hidratáltság érdekében, táplálkozzon egészségesen, valamint használjon nyelvtisztítót a szájüregi higiéniai részeként, így eltávolíthatja az elszíneződések nagy részét. Emellett antimikrobiális szájvízzel vagy meleg sós vízzel is öblögethet, hogy csökkentse a baktériumok elszaporodásának esélyét.

Tipp: Szeretne többet tudni a lepedékes nyelv okairól és kezelési lehetőségeiről? Olvassa el cikkünket ide kattintva, ahol kitérünk a leggyakoribb elváltozásokra és a megelőzésükre is.

lepedékes nyelv kezelése

A lepedékes nyelv kezelése és megelőzése

Fehér vagy barna lepedék jelent meg a nyelvén, vagy esetleg más színelváltozásokat tapasztal a szájüregében? A megfelelő szájhigiénia része a helyes fogmosási rutin kialakítása fogselyemmel, illetve fogköztitító kefével, valamint nyelvkaparóval kiegészítve, de a fogkő-eltávolítást sem szabad elhanyagolni a rendszeres fogászati kontrollal együtt. Ha a lepedéket nem tudja a nyelvtisztítóval könnyedén eltávolítani, illetve ha az szokatlan színű, vagy foltokban jelentkezik, keresse fel fogászatunkat telefonon, vagy kérjen konzultációt bejelentkezési űrlapunkon, hogy a lehető legjobb és legprofibb kezelést nyújthassuk Önnek.

Kiemelt cikkek