Tények és tévhitek

A csapos fog élettartama

Mikor lehet szükség gyökércsapra, és mit kell tudni ilyen esetekben a fogpótlás menetéről? Blogposztunkban körbejárjuk a csapos fog élettartama kapcsán felmerülő kérdéseket, és hasznos tanácsokat adunk a fogápolással kapcsolatban is. 

Mi az a gyökércsap és a csapos fog?

Amikor a fogkorona nagymértékben meggyengült vagy elkopott, felülete pedig nem képes megfelelő tartást biztosítani a fogpótlás számára, gyökércsapos műcsonk készítésére lehet szükség. Súlyos mértékű fogvesztésre például nagy kiterjedésű fogtörésnél kerülhet sor, amikor a fogat már nem lehet koronával vagy betét segítségével helyreállítani.

A gyökércsap anyaga szerint készülhet különböző fémötvözetekből, például nikkelmentes fémből, fémmentes verzióban pedig cirkónium- dioxidból, de a leggyakoribb az üvegszálas változat, amelyet felépítésre vagy csonkfelépítésre használnak, ennek anyaga pedig a kompozit. A gyökércsapos műcsonk alapfeltétele, hogy az érintett fog gyökérkezelt legyen, hiszen a csap helyét a fog gyökerében alakítják ki a már meglévő gyökértömés bizonyos részének eltávolításával.

A fogpótlás menete gyökércsapos műcsonk esetében

A csapos műcsonk típusától függ, hogy hány kezelésre lesz szüksége a páciensnek.

  • Elegendő foganyag esetén előregyártott üvegszálas csapok használhatóak, amelyek rugalmasak és egy ülés során behelyezhetőek.
  • Ha szükség van egy fogtechnikus által öntött csapos műcsonk elkészítésére, akkor az első kezelés alkalmával lenyomatvétel történik a megfelelő előfúrók használatával. A második ülésben kerül a csap rögzítésre, amelyről már lenyomat vehető a korona elkészítéséhez.

Tipp: Többet szeretne tudni a csapos fogpótlások típusairól, illetve az eljárás pontos menetéről? Olvassa el A csapos fogpótlás menete és technológiai lehetőségei című cikkünket bővebb információkért!

Csapos fog élettartama

A fog felépítése

A műcsonkot a foggyökérben egy csappal rögzítik, amely lecsiszolt fogként funkcionál, azaz erre kerül a fogpótlás, vagyis a korona.

A korona készülhet

  • fémkerámiából,
  • cirkóniumkerámiából,
  • préskerámiából, illetve
  • cirkónium-dioxidból (monolith-/fullcirkón korona).

Ideiglenes fogfelépítésre pedig a műanyag fogkorona is alkalmas lehet.

A csapos fog élettartama

A csapos fog élettartama a természetes foggyökér állapotától függ, amelybe a fogat rögzítik. Az elhalt foggyökér jó szájhigiéniával hosszú ideig megőrizhető, de a természetes öregedési folyamat és a rágási stressz hosszú távon tönkreteszi. A felépítmény a szerkezetéből adódóan érzékenyebb a túlzott vagy egyoldalú igénybevételre. Rendszeres kontroll és fogkőeltávolítás mellett az élettartam öt-tíz év vagy még hosszabb is lehet.

Tipp: Fontos, hogy naponta legalább kétszer 2 percig mossa meg alaposan a fogait, illetve naponta legalább egyszer használjon fogselymet a lepedékek eltávolítására. Fogmosás: tippek és tévhitek című cikkünkben további hasznos tanácsokat olvashat a szájhigiéniával kapcsolatban.

A fog építés lehetőségei

A csapos fog vs implantátum élettartama

A csapos fog élettartama természetesen a gondos kivitelezésen is múlik. A fogorvosnak precízen elő kell készítenie a gyökércsatornát. Ha a fognak több gyökércsatornája van, a szakembernek el kell döntenie, hogy melyikbe rögzíti csap segítségével a csonkot. A jó csontrögzítésű, minél egyenesebben futó, nagy átmérőjű gyökércsatornák jó előfeltételekkel rendelkeznek.

A fogászati implantátumok élettartama a megfelelő kivitelezés mellett a gondos ápoláson is múlik, amelynek segítségével ezek a fogpótlások nagyon hosszú ideig kiválóan működhetnek, miközben esztétikailag is jó megoldást jelenthetnek a páciens számára.

Fogpótlásra van szüksége, és szeretne többet tudni a szóba jöhető alternatívákról? Keressen bennünket telefonon, vagy kérjen konzultációt bejelentkezési űrlapunkon, hogy felvázolhassuk a lehetőségeket, és a lehető legjobb és legprofibb megoldást nyújthassuk Önnek.

Kiemelt cikkek