A kezelésekről

Csavarozható fogpótlás teljes foghiányra

Csavarozható fogpótlás teljes foghiányra

Legszebb férfikorában levő páciensünk saját fogait sajnálatos módon még régebben elveszítette, hozzánk a fogatlan állcsontokba beültetett implantátumokkal érkezett. 

csavarozott-fogpotlas-01-elotte.jpg#asset:36466

Kezelését dr. Záhonyi Balázs kollégánk végezte. A páciensnek felül 8, alul 6 implantátum került előzőleg beültetésre, az implantátumokba pedig ún. gyógyulási csavarokat helyeztek. 

csavarozott-fogpotlas-01.jpg#asset:36467

Ideiglenes megoldásként felső és alsó teljes kivehető fogpótlást viselt az átmeneti időszakban.

A kezelési javaslat: cirkóniumvázra készült porcelán fogpótlás

Férfipáciensünk magas esztétikai igényeit és kérését figyelembe véve mindkét állcsont esetében cirkóniumvázra készült porcelán leplezésű pótlást javasoltunk, csavarozható rögzítéssel. A csavarozás a páciensek számára komoly előnnyel jár, hiszen a pótlás bármikor eltávolítható, ezáltal a későbbiekben is könnyen javítható (például baleset vagy egyéb okból lepattant porcelán esetén). Másrészt az ehhez hasonló pótlásoknál nincs ragasztási munkafázis, mely a nehezen eltávolítható helyeken hosszú távon problémát okozhat.

 

A kezelés lépései

Lenyomatvétel, harapásvétel, fogszín-meghatározás

A kezelés során először egy ún. zárt kanalas lenyomatot követően nyitott kanalas lenyomatvételi eljárásra is sor került. Ezzel az eljárással a páciens szájában összerögzítjük a lenyomati elemeket, és így veszünk precíziós lenyomatot. Az implantátumokra készülő csavarozható hídpótlások esetében mindenképpen szükséges a maximális pontosság, amely ilyen precíz, egyúttal a páciens számára teljesen fájdalommentes beavatkozásokkal érhető el. Ezzel egyidejűleg harapásvételre is sor került. Ez a páciens 2 állcsontjának térbeli viszonyát mutatja meg a fogtechnika számára. Természetesen a fogszín meghatározása is ekkor történt.

A fogpróba

A fogtechnikai labor először elkészítette a diagnosztikus fogpróbát.

csavarozott-fogpotlas-04.jpg#asset:36468

Ez egy roppant hasznos munkafázis, hiszen így a páciens, az orvos és a fogtechnikus is előre látja a később elkészült fogpótlást. Az előnyök egyértelműek: az elkészítendő pótlás esztétikája és funkcionális tulajdonságai előre kipróbálhatók, megnézhetők. Voltaképpen ez a mosolytervezés lényege: jó előre megnézhető és ellenőrizhető a majdani végeredmény, a páciens mosolya!

 

A vázpróba

A fogpróbán tapasztaltak és megbeszéltek alapján a fogtechnikai labor elkészítette a cirkóniumvázat. Ez még leplezés nélküli nyers váz, viszont orvosi szempontból igen fontos fázis, mert a készülő csavarozható hídpótlás pontossága ilyenkor ellenőrizhető. 

csavarozott-fogpótlás-05.jpg#asset:36530

A vázpróbán vannak, akik némileg meghökkenve szemlélik a nyers vázat, mivel az még nemigen hasonlít a végleges pótlásra

A mattpróba

A vázpróbát követően a fogtechnikai labor elkészítette a csavarozható hídpótlás vázának leplezését. A leplezés tulajdonképpen a külső megjelenést takarja, vagyis ilyenkor már szinte a kész pótlásról beszélhetünk. A mattpróba alkalmával becsavarozzuk, majd ellenőrizzük a szájban a pótlást. Ez a lépés már páciensünk számára is izgalmas, mivel a fogak, síkok kinézete, alakja már kontrollálható, ugyanakkor a módosítása még mindig lehetséges. Amennyiben mind a páciens, mind az orvos elégedett az eredménnyel, a fogtechnikai laborban a munkát készre égetik, a magas esztétikai végeredményt elérő módosításokat elvégzik.

Az elkészült pótlás

A becsavarozott, átadott alsó-felső rögzített pótlás röntgenfelvétele az alább látható. 

csavarozott-fogpotlas-10.jpg#asset:36470

Páciensünk a kezelés során végig együttműködő és türelmes volt, a végeredménnyel pedig maximálisan elégedett volt. 

csavarozott-fogpotlas-11.jpg#asset:36471

Boldog mosolyán mindez vissza is tükröződik! 

Fontos még kiemelnünk, hogy a fogpótlások élettartama nem csak az alapanyagok minőségén és a kezelés precizitásán múlik. Legalább ilyen fontos, ha nem fontosabb a helyes és rendszeres fogápolás

Kiemelt cikkek