Tények és tévhitek

Az alma valóban helyettesítheti a fogmosást?

Az alma valóban helyettesítheti a fogmosást?

Ez egy igen széles körben elterjedt tévhit, amelyet nemcsak az almával, hanem más gyümölcsökkel, zöldségekkel kapcsolatban is felmerült már. Sőt, ebben a vonatkozásban a rágót és a szájvizes öblögetést is többször hallottuk már emlegetni.

De mi az igazság?

Minden nyers, keményebb húsú zöldség vagy gyümölcs bizonyos mértékig tisztítja a fogakat, hiszen rágás közben a fogakra tapadt lepedék nagy részét egyszerűen lesodorják a falatok. Az evés közben termelődő nyál is segít a fogak megtisztításában.

Ám ez nem jelenti azt, hogy egy alma (és ami azt illeti, bármilyen más élelmiszer) helyettesítheti a fogmosást! A lepedék teljes eltávolításában csak a fogkefés fogmosás nyújt kielégítő megoldást, és az is csak akkor, ha fogköz- és nyelvtisztítással is együtt jár. A fogközökből evéssel nem tudjuk eltávolítani a beragadt ételmaradványokat, a folyamatosan képződő lepedéket.

Az alma ráadásul, bár igen egészséges gyümölcs, eléggé savas élelmiszer. Méghozzá minél savanyúbbnak érzi az almát, annál savasabb. A savas kémhatás pedig rossz hatással van a fogzománcra: felpuhul és sérülékennyé válik tőle. Ha almát eszik, várjon egy bő fél órát, és csak azután mosson fogat! (Ez egyébként minden étkezésre vonatkozik.)

Még egy jó tanács: fogmosás után legfeljebb vizet igyon. Minden más élelmiszer és ital újból elindíthatja a lepedékképződést, elszínezheti a fogakat vagy más módon fejti ki ártalmas hatását – ami újbóli fogmosást tenne szükségessé.

Kiemelt cikkek