Érdekességek

Elkeserítő statisztika a magyarok fogápolási szokásairól

Elkeserítő statisztika a magyarok fogápolási szokásairól

Elszomorító, de ez a helyzet

Magyarországon egy évben átlagosan egy tubus fogkrém és fél fogkefe jut egy emberre. Szintén az átlagot véve évente mindössze 2200 Ft-ot szánunk fogászati kezelésekre.

Nehéz pontosan megmondani, mennyi fogkrémet használ el egy lelkiismeretesen fogat mosó ember, mert a kiszerelések változóak, a fogkefére pedig van, aki háromszor annyi fogkrémet nyom, mint mások. Ám évente körülbelül 3-6 tubusnyit minden bizonnyal. A fogkefét ideális esetben 3 havonta le kell cserélni, így évi 4 fogkefével kéne számolnunk. Ami a fogászati kezelések árát illeti, az rendkívül nagy szórásokat mutathat attól függően, hogy valakinél komoly beavatkozásokat végeznek éppen, vagy fogsora teljesen egészséges. 

Ám még ha teljesen épnek-szépnek tűnnek a fogai, és nincs semmilyen tünete, ami valamilyen problémára utalna, akkor is nagyon ajánlott félévente, de évente mindenképpen elmennie egy fogászatra, ahol megvizsgálják a szájüreg állapotát. Ideális esetben egy-két évente egy panorámaröntgen készítése is megtörténik.

A felvétel és a szájüregi vizsgálat együttesen jó eséllyel feltárja a kezdődő elváltozásokat, és idejében lehet orvosolni a fogászati problémákat. A kezdeti szakaszban a legtöbb fogászati betegség igen gyorsan és zömmel baráti áron kezelhető, az elhanyagolt problémák súlyosabb következményeit azonban már időben és pénzben csak nagyobb áldozatok árán lehet helyrehozni. 

A következmények

Ennek tükrében nem igazán meglepő, hogy a 60 év feletti korosztály fele fogatlan, és a 13-14 éves gyerekeknek már 3-4 maradó foga hiányzik. 

Ezt állítja Dr. Dima Mária Magdolna, a Heim Pál Gyermekkórház megbízott osztályvezető fogorvosa.

A rossz fogazat és a szájüregi problémák nemcsak a helytelen – és sok embernél sajnos egyáltalán nem létező – fogápolás következménye, hanem annak is, hogy rengeteg tévhit él a fogtisztítással, fogápolással, szájhigiénével kapcsolatban. Ezekről gyakran írunk magazinunk Tények és tévhitek rovatában, hogy segítsünk eloszlatni a rossz beidegződéseket.

Egy kis reménysugár

Remélhetőleg minél szélesebb körhöz jutnak el a jó információk, minél többen ismerik fel, hogy a megelőzés a legjobb stratégia a fogápolásban, annál kedvezőbbek lesznek a jövő statisztikái. Mi a magunk részéről igyekszünk mindent megtenni a rendelőben és a honlapunkon is, hogy a helyes fogápolás és a rendszeres ellenőrzések fontosságát hangsúlyozzuk az embereknek.

(Adatok forrása: itt)

Kiemelt cikkek