Fogászati kérdések

Érzékenyek a fogaim – mit tegyek?

érzékenyek a fogaim mit tegyek?

Az érzékenység kellemetlen jelenség

Van, aki inkább megvárja, hogy a frissen főzött tea kihűljön, mert fogai nem bírják a forró ital érintését. Mások fájó szívvel visszautasítják a pompás fagylaltkelyhet vagy a parfétortát, mert az ő fogaik meg a hidegre érzékenyek. Ezek az apróságok megkeseríthetik a mindennapokat, ezért érdemes megnézni, mit tehet, hogy fogai érzékenysége megszűnjön, vagy legalábbis csökkenjen.

Íme, néhány jó tanács!

1, Csökkentse étrendjében a savas élelmiszerek arányát.

A savas ételek-italok felpuhítják, sérülékennyé teszik a fogzománcot, amely így a hidegre-melegre érzékennyé válhat.

citrom.jpg#asset:33211

2, Keresse fel fogorvosát. 

Elképzelhető ugyanis, hogy egy szabad szemmel még nem látható szuvasodás okozza a sajgó érzést. 

3, Próbáljon ki egy speciálisan az érzékeny fogakra kifejlesztett fogkrémet. 

Ezek a termékek többnyire kiváló minőségűek és remek hatásfokkal csökkentik az érzékenységet. Nagyon valószínű, hogy ez nem jelent majd végleges megoldást az érzékenységre, mivel egy ilyen fogkrém többnyire csak tüneti kezelést nyújt, ám legalább időlegesen megszűnnek a panaszok. Közben azonban szakítson időt arra, hogy felkeresse a fogorvosi rendelőt egy alapos átvizsgálásra.

4, Ha éppen otthoni fogfehérítő eljárást alkalmaz, beszéljen dentálhigiénikusával!. 

Ha a fogfehérítés alatt vagy után váltak fogai érzékennyé, nem lehetetlen, hogy valamit helytelenül csinált. Ugyanakkor lehet, hogy a dentálhigiénikus megnyugtatja Önt afelől, hogy az érzékenység csak átmeneti jelenség.

5, Vizsgálja felül fogmosási szokásait. 

Sokan az ínnyel párhuzamosan sikálják fogaikat, ez pedig előbb-utóbb oda vezethet, hogy a fognyaknál elvékonyodik a fogzománc vagy az íny visszahúzódik. A szabaddá vált fognyak rendkívül érzékeny lehet! A helyes fogmosás technikájáról itt olvashat bővebben.

Kiemelt cikkek