A kezelésekről

A felpattintható fogsor előnyei és hátrányai

Balogh Brigitta

Mi az a felpattintható fogsor, és milyen előnyökkel jár a hagyományos műfogsorhoz képest? Miért érdemes teljes foghiány esetén az All-on-4 vagy az All-on-6 eljárást is megfontolni? Blogposztunk a kivehető fogsorok legfőbb típusai mellet az implantátumokra rögzített fix fogpótlás forradalmian új módszerét is bemutatja.

A kivehető fogsor típusai

Kétféle fogpótlás létezik: a teljes és részleges fogpótlás. A teljes fogpótlást akkor használják, ha az összes fog hiányzik, míg részleges fogpótlás akkor készíthető, ha rendelkezésre áll néhány természetes fog, amelyhez a kivehető fogpótlás rögzíthető.

Emellett megkülönböztethetjük a szájpadlásos és a szájpadlás nélküli fogsorokat. Előbbinél a felső állcsont esetében a nyálkahártya és a felső fogsor szájpadlás része között kialakuló vákumhatás tartja a helyén a fogpótlást.

A kivehető fogpótlások fajtái a rögzítés módja alapján

A kivehető fogpótlások a rögzítés módja alapján is csoportosíthatóak:

  • kapcsos fémlemezes kivehető fogpótlás: a saját fogakhoz speciális fémkapcsok rögzítik a fogsort
  • patentos fogsor rejtett elhorgonyzással: a patent egyik eleme a koronához, míg a másik a fogpótláshoz csatlakozik
  • csúsztatós fogpótlás: a két szélső pillérfoghoz csúsztatókat rögzítenek
  • teleszkópos fogpótlás: a saját fogakra ragasztott teleszkópkoronákhoz rögzítik a fogpótlást
  • felpattintható fogsor: mini implantátumokhoz csatlakoztatják a kivehető fogsort

Kivehető fogsor árak

Bár a hagyományos műfogsorok kedvezőbbek a költségek tekintetében, meg kell jegyezni, hogy tartósságuk nem túl kedvező, emellett pedig a viselésük sem túl kényelmes az esetleges instabilitás miatt. Az árak elsősorban a felhasznált fogászati anyagoktól, az alkalmazott technikáktól és a fogorvosi munkadíjtól függ. A fogpótlással, esztétikai fogászattal, inlay/onlay fogbetétekkel, lletve egyéb fogászati kezelésekkel összefüggő árainkat itt tekinthetik meg.

Felpattintható fogsor vs All-on-4 vagy All-on-6 fogpótlás

A hagyományos műfogsorokkal ellentétben, amelyek elmozdulhatnak, egy felpattintható fogsor jóval stabilabbnak mondható, mivel az állcsontba helyezett mini implantátumok tartják a helyén.

  • A fogorvos 2-6 implantátumot helyez be az állkapocsba, majd elkészítik a fogsort, amely egyszerűen „felpattan” az implantátumokra.
  • Ezt a felpattintható fogsort továbbra is ki kell venni és meg kell tisztítani lefekvéskor.
  • Fontos az implantátum megfelelő ápolása a fogkő kialakulásának megelőzése érdekében.
  • Rendszeres kontroll szükséges, hogy az implantátummal rögzített fogsor stabil maradjon, mivel az ismételt behelyezés és eltávolítás idővel meggyengíti a fogsorokat.

Az All-on-4 van All-on-6 típusú pótlásoknál a fogpótlást tartósan az implantátumokhoz rögzítik,így azok rögzített,nem kivehető pótlások. Nem mozdulnak el, és akár egy életen át is tartósak maradnak, azonban ebben az esetben is be kell tartani a megfelelő szájhigiénia alapszabályait, hogy a felépítmény ép maradjon.

A felpattintható fogsor ára

A felpattintható fogsor ára némileg kedvezőbb az All-on-4 fogpótláshoz képest, mivel a rögzítés mini implantátumokkal történik. A mini implantátumok átmérője kisebb (2-3 mm széles), így kevesebb csontállomány esetében is sor kerülhet a beültetésre.

felpattintható fogsor

All-on-4 vagy All-on-6 implantáció az Unikliniknél

Az All-on-4 és az All-on-6 fogpótlás rendszeres fogászati kontroll és megfelelő szájhigiénia mellett  hosszú távú, végleges és fix megoldást nyújthat, hogy visszanyerje régi mosolyát. Szeretne többet tudni a kezelésről? Olvassa el a módszerről írt összefoglalónkat, illetve keressen bennünket telefonon, vagy kérjen konzultációt bejelentkezési űrlapunkon, hogy felvázolhassuk a lehetőségeket, és a lehető legjobb és legprofibb megoldást nyújthassuk Önnek.

 

Kiemelt cikkek

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése