Fogbarát ünnepi menü
Az ünnepi menü kialakításakor sok szempont játszik szerepet: a hagyomány, a család sajátos igényei, ízlésvilága, a pénztárca vastagsága – és nem utolsósorban az egészség.
Beszéljünk az egészségről!
Ma már majdhogynem „kötelező” felszedni a plusz kilókat az ünnepek alatt, ám sokan úgy döntenek, hogy a karácsonyi menü is lehet egészséges. Ez nem utolsósorban azt jelenti, hogy a vonalaink mellett ügyelünk fogaink épségére-szépségére is.
Hogyan lehet a fogbarát az ünnepi menü? Íme, néhány hasznos tipp:
- Cukor helyett igyekezzen egészségesebb alternatívákat használni az édesítéshez. Méz, xilit, eritrit, stevia, agavészirup stb.
- A nehéz édességek helyett vagy mellett jusson hely a friss gyümölcsöknek, zöldségeknek is: majszolásuk, rágásuk során a fogak természetes módon tisztulnak.
- Kerüljük a rendkívül kemény darabokat tartalmazó ételeket, amelyek akár a fog letörését is okozhatják. Figyeljünk oda, hogy például dióhéj ne maradjon a süteményben, töltelékben, mert váratlan ráharapása ínysérülést okozhat, vagy megrongálhatja a fogszabályozó készüléket.
- Az erőteljesen savas ételek, italok felpuhíthatják a fogzománcot, amely így sokkal sérülékenyebbé válik. Ha például limonádét kortyolgatunk, és közben olyan ételt eszünk, amelynek éles és kemény felületei vannak (például mogyoró, pattogatott kukorica, csontos húsok), akkor azt a fogzománcunk bánhatja.
És egy extra jó tanács
A karácsonyi nagy eszem-iszomban hajlamosak vagyunk elfelejtkezni a fogmosásról. Étkezések után körülbelül fél órával mossa meg alaposan a fogait, ne feledkezzen meg a fogközök megtisztításáról és a nyelv óvatos lesikálásáról sem.
Emlékeztetjük arra a tényre, hogy étkezések után már 20 perccel megindul a fogakon a lepedékképződés. A lepedékben felszaporodnak a káros baktériumok, amelyek többek között a fogszuvasodásért és ínygyulladásért felelősek. Egy alapos fogápolással azonban eltüntetheti őket!