Érdekességek

Fogbarát ünnepi menü

Fogbarát ünnepi menü

Az ünnepi menü kialakításakor sok szempont játszik szerepet: a hagyomány, a család sajátos igényei, ízlésvilága, a pénztárca vastagsága – és nem utolsósorban az egészség.     

Beszéljünk az egészségről!

Ma már majdhogynem „kötelező” felszedni a plusz kilókat az ünnepek alatt, ám sokan úgy döntenek, hogy a karácsonyi menü is lehet egészséges. Ez nem utolsósorban azt jelenti, hogy a vonalaink mellett ügyelünk fogaink épségére-szépségére is.

Hogyan lehet a fogbarát az ünnepi menü? Íme, néhány hasznos tipp:

  • Cukor helyett igyekezzen egészségesebb alternatívákat használni az édesítéshez. Méz, xilit, eritrit, stevia, agavészirup stb.
  • A nehéz édességek helyett vagy mellett jusson hely a friss gyümölcsöknek, zöldségeknek is: majszolásuk, rágásuk során a fogak természetes módon tisztulnak.
  • Kerüljük a rendkívül kemény darabokat tartalmazó ételeket, amelyek akár a fog letörését is okozhatják. Figyeljünk oda, hogy például dióhéj ne maradjon a süteményben, töltelékben, mert váratlan ráharapása ínysérülést okozhat, vagy megrongálhatja a fogszabályozó készüléket.
  • Az erőteljesen savas ételek, italok felpuhíthatják a fogzománcot, amely így sokkal sérülékenyebbé válik. Ha például limonádét kortyolgatunk, és közben olyan ételt eszünk, amelynek éles és kemény felületei vannak (például mogyoró, pattogatott kukorica, csontos húsok), akkor azt a fogzománcunk bánhatja. 

És egy extra jó tanács

A karácsonyi nagy eszem-iszomban hajlamosak vagyunk elfelejtkezni a fogmosásról. Étkezések után körülbelül fél órával mossa meg alaposan a fogait, ne feledkezzen meg a fogközök megtisztításáról és a nyelv óvatos lesikálásáról sem. 

Emlékeztetjük arra a tényre, hogy étkezések után már 20 perccel megindul a fogakon a lepedékképződés. A lepedékben felszaporodnak a káros baktériumok, amelyek többek között a fogszuvasodásért és ínygyulladásért felelősek. Egy alapos fogápolással azonban eltüntetheti őket!

Kiemelt cikkek