A kezelésekről

A foggyulladás tünetei és kezelése

A fog gyulladás kezelése, a begyulladt fog ellátása fogorvosi segítséget igényel.

A foggyulladás kezdeti stádiumban kevésbé súlyos is lehet, de a gyulladt fog intenzív, sajgó fájdalommal is járhat. Cikkünkben áttekintjük, melyek a foggyulladás tünetei, valamint, hogy mit tehetünk a foggyulladás kezelése érdekében otthon, illetve a fogorvosi rendelőben.

A foggyulladás okai

A foggyulladás egyik alapvető oka a nem megfelelő szájhigiénia. A fogakra rakódó lepedék a baktériumok melegágya. A rendszeres, alapos fogmosás és fogköztisztítás hiányában a lepedék (bakteriális biofilm) megkövesedik, a kialakuló fogkő pedig ideális közeg a megtelepedő kariogén baktériumok számára. Az elmeszesedett plakk, más néven fogkő felszínén is baktériumokkal teli lepedék van. A baktériumok azután a fogzománc és az alatta lévő dentin gyengülését eredményezhetik. Végül fogszuvasodás keletkezik, a bakteriális fertőzés pedig eléri a fogbelet, és fogbélgyulladás alakulhat ki.

A gyulladt fog kialakulásának további lehetséges okai:

 • folyamatos, fokozott túlterhelés,
 • sérülés, törés,
 • egyes, a kezelések során alkalmazott orvosi anyagokra való érzékenység.

A fertőzés és a fogszuvasodás nyomán emellett fogtályog is keletkezhet, ami tulajdonképpen egy gennyes duzzanat. A foggyulladás szövődményei közül a tályog az egyik legkellemetlenebb, mivel a gyulladt, gennyes fog kifejezetten fájdalmas lehet.

A foggyulladás tünetei

A fog gyulladás tünetei közül a fájdalom az egyik legkellemetlenebb.

A foggyulladás tünetei közül a fájdalom a legrosszabb. Ha a gyulladást fogszuvasodás váltja ki, és a betegség előrehaladott, a fájdalom tartós és intenzív lehet. Kevésbé súlyos esetben előfordulhat, hogy csak ráharapáskor vagy hideg-meleg ételek hatására jelentkezik.

Az ínygyulladás vagy a fog körüli kötő- és támasztószövetek gyulladásának további lehetséges tünetei:

 • kellemetlen szájszag,
 • a gyulladt fog környezete piros, érzékeny,
 • bedagadt fog,
 • feldagadt arc,
 • bedagadt állkapocs,
 • láz.

A fenti tünetek közül nem feltétlenül jelentkezik mindegyik: ez attól függ, mennyire előrehaladott a foggyulladás. Számos tünet pedig más betegséghez is kapcsolódhat.

Jó ötlet a gyulladt fog kezelése házilag?

Foggyulladás ellen házilag számos praktikát bevethetünk. Ezekkel érdemes próbálkozni, de csak akkor, ha valamiért nem tudunk fogorvoshoz menni.

Nagyon fontos a szájhigiénia helyreállítása, növelése, a helyes fogápolás szabályainak alkalmazása. Ennek érdekében a gyulladáscsökkentő fogkrémekkel, szájvizekkel történő fogápolás mellett más, antibakteriális hatású anyagokkal is öblögethetünk az ínygyulladás kezelésére. Érdemes lehet klórhexidint használni, vagy a gyógynövények közül a cserszömörcét. Ezek mellett gyulladáscsökkentő tea alkalmazása is segíthet. Az egyik legjobb gyulladáscsökkentő házilag a kamilla (orvosi székfű) főzete. A fentiek betartása megelőzés szempontjából fontos, ám a kialakuló fogbélgyulladást mindezek nem fogják enyhíteni. A szájhigiénia romlása viszont ínygyulladáshoz fog vezetni, ami más jellegű problémát, esetleg fájdalmat okozhat.

A fog körüli szövetek gyulladásán borogatás is segíthet: a jeges borogatás enyhítheti a gyulladást. A hideg borogatás ugyanakkor előrehaladott stádiumban késleltetheti a beolvadás folyamatát, ezért kontraproduktív lehet. Gennyes gyulladás esetén ugyanis éppen a meleg párakötés az ideális megoldás, mivel elősegíti a szövetek között keletkezett genny koncentrálását. Ezért is érdemes fogorvoshoz fordulni, aki biztosan a lehető legjobb módszert alkalmazza majd a foggyulladás enyhítésére.

Fogfájásra házilag recept nélkül kapható, gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítókat is bevethetünk. Fogbélgyulladásra szakmailag egyedül ez az egy „házi megoldás” lehet indokolt.

Azok a hatóanyagok, amelyeket érdemes keresni a patikában:

 • elsődlegesen diklofenák,
 • az ibuprofen szintén működhet,
 • ellenben a paracetamol erre a feladatra hatástalan.

Ne feledjük azonban: bár a fenti módszerek alkalmasak a foggyulladás enyhítésére, mindez csak tüneti kezelés.

A foggyulladás kezelése a fogorvosi rendelőben

A-gyulladt-fog-mellékhatásai-vagyis-a-foggyulladás-tünetei-súlyosak-is-lehetnek.jpg#asset:54041

A foggyulladás teljes körű kezelése megnyugtatóan csakis a fogorvosi rendelőben lehetséges. A kezelés menete attól függ, hogy a gyulladás milyen stádiumban van. Az első lépés minden esetben a gyulladt fog megtisztítása. Ennek során eltávolítjuk a baktériumokat és a szennyezett szöveteket, fogszuvasodás esetén az érintett terület kifúrása is megtörténik.

Amennyiben a gyulladás még visszafordítható, annak visszahúzódása után betömjük a lyukat. A fogorvosok általában nem várják meg a visszahúzódást, ugyanis a töméskészítés hatására elmúlhat a gyulladás, viszont a fogfájás enyhülése akár hetekig is eltarthat.

Szükség esetén a foggyulladásra gyógyszer alkalmazása is szóba jöhet. Fogbélgyulladásra viszont sosem alkalmazunk antibiotikumot. Ha a gyulladás visszafordíthatatlan, vagyis a fogbél nem menthető meg, gyökérkezeljük az érintett fogat, majd pótoljuk a fog hiányzó részeit.

Ha a foggyulladás mellett vagy attól függetlenül nagymértékű foganyaghiány, esetleg fogágybetegség lép fel, akkor a fogorvos dönthet a fog eltávolítása mellett is. Ilyenkor az egyetlen megoldás a gyulladt fog kihúzása.

Foggyulladás esetén is gyors és hatékony segítséget kaphat az Uniklinik fogorvosaitól

Fog gyulladás ellen a legjobb, amit tehetünk, ha felkeressük a fogorvosunkat.

A foggyulladás teljes körű kezelése szakembereink számára rutineljárásnak számít. Forduljon hozzánk bizalommal, és mi visszaállítjuk fogai egészségét. Könnyen áttekinthető és egyszerűen használható online bejelentkező rendszerünkkel gyorsan és kényelmesen foglalhat időpontot.

Kiemelt cikkek