Megelőzés

A fogínyvérzés okai, megelőzése és kezelése

Fokozott nyáltermelés

A fogínyvérzés egy gyakori tünet, amely a felnőtt lakosság jelentős részét érinti. A mögötte álló betegségek pedig az idő előrehaladtával fogvesztést is okozhatnak, ezért fontos komolyan venni őket. Cikkünkben kitérünk a fogínyvérzés okaira, a valamint arra is, miként lehet megelőzni és kezelni a már fennálló problémát.

A fogínyvérzés okai

A fogínyvérzés mögött többféle ok és betegség állhat.

Nem megfelelő szájhigiénia

A fogínyvérzés mögött az esetek túlnyomó többségében a nem megfelelő szájhigiénia, valamint az ennek következtében kialakuló betegségek állnak. De hogyan is alakulnak ki ezek a problémák?

A táplálkozás során a szájüregben maradnak ételmaradványok, amelyek tápanyagokat jelentenek a szájüreg baktériumai számára. Bár ezek a mikroorganizmusok szájunk természetes lakói, nem megfelelő fogápolás esetén elszaporodnak és problémákat okoznak.

Az ételmaradékokból összeálló lepedék és a baktériumok együtt plakkokat képeznek. Ezt másképp fogkőnek is nevezik. Ez a fogkő folyamatos gyulladást hoz létre, mert a szervezet fehérvérsejtjeivel igyekszik leküzdeni a baktériumokat. A fognyakakon, a fogközökben és a fogpótlásokon vagy fogszabályzón megtapadó plakk azonban túl nagy falat az immunrendszer számára. A gyulladás ilyenkor egyre intenzívebb, a gyulladt fogíny pedig elkezd visszahúzódni a fognyakról. A fogínygyulladás (gingivitis) idővel fogágybetegséggé (parodontitis) súlyosbodik. Ez utóbbi esetben a foggyökereket körülvevő csontállomány és kötőszövetek is gyulladásba kerülnek és pusztulásnak indulnak, amely fogvesztéshez vezethet. A fogágybetegség pedig sajnos a fogvesztés leggyakoribb oka.

A fent vázolt folyamat a fogínyvérzés leggyakoribb oka. Ezen túl azonban más okokat is fontos megemlíteni:

 • Túl erősen, kemény sörtéjű fogkefével végzett fogmosás. (Ez egyébként fogínyvisszahúzódást, fogínyrecessziót is okozhat).
 • Hiánybetegségek (vashiány, C-vitamin-hiány/skorbut)
 • Elégtelen táplálkozás, táplálkozási zavarok (pl. anorexia)
 • Háttérbetegségek (pl. cukorbetegség, májproblémák vagy leukémia)
 • Vírusfertőzések (pl. Epstein-Barr, herpesz, citomegalovírus)

Kockázati tényezők:

 • Hormonális változások (pubertás, terhesség)
 • Bizonyos gyógyszerek (pl. hormonális fogamzásgátlók, vérnyomáscsökkentők)

A fogínyvérzés és a dohányzás

Bár a dohányzás egyértelműen károsítja a fogakat, paradox módon segít elfedni bizonyos fogászati problémákat. A dohányzás ugyanis érszűkületet, valamint a nyálkahártya hámrétegének megvastagodását okozza. Ez a két tényező csökkenti a vérzés valószínűségét még komolyabb gyulladás esetén is, amelyek így sokkal nehezebben érzékelhetők. Ha tehát Ön dohányzik, érdemes még jobban odafigyelnie a fogíny állapotára!

A fogínyvérzés kezelése

A fogínyvérzés kezeléséhez a kiváltó okokat kell kezelni. Ez a legtöbb esetben a megfelelő szájhigiénia visszaállítását jelenti. Azonban érdemes a tünetek súlyosságát is figyelembe venni. Enyhe tünetekkel sem érdemes sokat várni, de nem tragédia, ha egy-két héttel később jutunk el fogorvoshoz. Súlyos tünetekkel azonban nem szabad késlekedni.

Ha enyhék a tünetek, azaz fogmosáskor vagy fogselyem-használatkor kismértékű vérzést tapasztalunk, illetve enyhén vörös a fogínyünk, akkor relatíve gyorsan helyre lehet hozni a problémát.

 1. El kell távolítani a gyulladást okozó fogkövet (erre az ultrahangos fogkőeltávolítás a legideálisabb)
 2. Át kell állni a napi legalább kétszeri alapos, helyes technikával történő fogmosásra, és a fogköztisztítást sem lehet elhanyagolni. A gyulladt íny miatt használjunk lágy sörtéjű fogkefét, és ne ijedjünk meg a vérzéstől! Pont a begyulladt, vérző ínynek van a legnagyobb szüksége az alapos fogmosásra.
 3. Ajánlott továbbá a dohányzásról való leszokás és a nassolás elhagyása (vagy az utána történő fogmosás)

Enyhe tünetek esetén is fontos felkeresni egy fogorvost, hogy tiszta képet kaphasson fogai és ínye állapotáról. A fogkőleszedés szintén szükséges beavatkozás a legtöbb esetben.

Súlyos tünetek esetén minél előbb el kell menni fogorvoshoz. A súlyos tünetek az alábbiak lehetnek:

 • Sötétvörös, duzzadt fogíny
 • Erős fájdalom és intenzív vérzés
 • Rossz lehelet, sárgás elszíneződés a fogínyen
 • Láz, rossz közérzet

Ezekben az esetekben nem szabad késlekedni, mert akár fogvesztés is lehet az ára! A kezelés ezekben az esetekben kétféle módon történhet: ha a fogorvos nem fogínygyulladást vagy fogágybetegséget, hanem más háttérbetegséget sejt a háttérben, elrendeli a szükséges vizsgálatokat. Ha kiderül a probléma, a fogínyvérzés ennek kezelésével orvosolható.

Amennyiben fogínygyulladás vagy fogágybetegség áll a háttérben, a kezelés ugyanonnan indul, mint az enyhe tünetek esetén. Minél előbb el kell távolítani a fogkövet, és a szájhigiéniás rutin helyreállítása sem várhat. Emellett szükség lehet antibiotikum-kúrára és a fogágybetegség során keletkező ínytasakok megtisztására (nyitott vagy zárt kürettálás).

A fogínyvérzés megelőzése

A fogínyvérzés megelőzése egyszerű, ámde sok odafigyelést igényel. A napi kétszeri alapos, fogköztisztítást is magában foglaló fogmosás elengedhetlen. Ezen túl érdemes leszokni a dohányzásról és a nassolásról, vagy fogat mosni utána.

Vérzik a fogínye? Foglaljon időpontot!

Kiemelt cikkek