Tények és tévhitek

Fogkefe-fertőtlenítés mikróban?

 novinics zsófia

Vigyázat! Az csak tévhit, hogy ha pár percre beteszi a mikróba a fogkeféjét, akkor az elpusztítja a fogkefén található kórokozókat!

Szakértőnk, Novinics Zsófia dentálhigiénikus igyekszik gyorsan eloszlatni ezt a káros tévhitet.

A legtöbb ínybetegség a helytelen fogápolási szokások következménye. Ezért nem győzöm hangsúlyozni pácienseimnek a helyes fogmosás jelentőségét. Azt is el szoktam mondani, hogy a fogkefe sörtéi tele vannak kórokozókkal, amelyek között megtalálhatók az ínygyulladást okozó baktériumok is. 

Ezért kell a fogkefénket 2-3 havonta újra cserélni. Néhányan úgy gondolják, a fogkefe élettartama meghosszabbítható egy kis házi sterilizálással, ami aés ezalatt a mikrózást értik.

Nem elég, hogy nem használ, de árt is!

Ám ez nagyon káros szokás! A kórokozók nem pusztulnak el egy kis mikrózástól, ám a fogkefe műanyagból, szilikonból, nylonból készült részei tönkremehetnek.

fogkefe-tönkrement-sortekkel.jpg#asset:34919

A kis sörtékben okozott kár miatt a fogmosás sokkal kevésbé lesz hatékony (ha egyáltalán), így a mikrózást érdemes teljesen elfelejteni. Ehelyett egy erre a célra szolgáló sterilizátort javaslok használni – de legegyszerűbb negyedévente új fogkefét elővenni.

Kiemelt cikkek