Fogászati kérdések

Fogmegtartó kezelések: a parodontológia

Dr orbán kristóf

Kollégánk, Dr. Orbán Kristóf parodontológus dióhéjban összefoglalja Önnek szakterülete lényegét.

 

Mit nevezünk fogmegtartó kezelésnek?

Nem kell bonyolult dologra gondolnia! A fogmegtartó kezelések célja, hogy a saját fogakat megtartsák a páciensek. Ezek közé tartoznak a fogtömések, a gyökérkezelések, a betétek alkalmazása – és a parodontológiai beavatkozások.

 

Mi a parodontológia lényege, és mi a jelentősége a fogak megtartásában?

A parodontológia a fogágy megbetegedéseivel foglalkozik. Ezek közül a legfontosabbak és leggyakoribbak az ínygyulladás és fogágybetegség. Először az íny jön gyulladásba, az elhanyagolt gyulladás pedig rendszerint továbbterjed a fogágy többi szövetére. Így alakul ki a fogágybetegség.

Az előrehaladott fogágybetegség legnagyobb veszélye a fogak elvesztése. Mivel a fogakat megtámasztó szövet a gyulladás miatt folyamatosan pusztul, az idő előrehaladtával a fogak elkezdenek kilazulni, egyre jobban mozognak, végül kiesnek.

 

A megelőzés szerepe

A parodontológus nagy hangsúlyt helyez a megelőzésre, mivel mind az ínygyulladás, mind a fogágybetegség az esetek többségében a helyes fogápolással és rendszeres fogorvosi kontrollal megelőzhető.

A parodontológiai kezelések során ezért gyakran megesik, hogy a szakember egy dentálhigiénikushoz irányítja a pácienst, hogy szakszerű instruálást, motiválást kapjon. A dentálhigiénikus a parodontológussal összhangban dolgozik, és a páciens személyre szabott tanácsadásban részesül.

Kiemelt cikkek