Érdekességek

Fogmosással megelőzhető a koraszülés?

Fogmosással megelőzhető a koraszülés?

Az American Academy of Periodontology és a European Federation of Periodontology nevű tekintélyes intézet nemrégen közzétette azt a kutatási eredményt, miszerint a fogmosási szokások még a várandósság kimenetelét is befolyásolhatják.

A parodontális betegségekkel (ilyen például az ínygyulladás) küzdő kismamáknál szignifikáns módon megnő a koraszülés és az alacsony súlyú csecsemők világra hozásának esélye. Egy krónikus gyulladásokat okozó bakteriális fertőzés tehető felelőssé a parodontitiszért és a koraszülésért, sőt, ez a kórokozó a stroke vagy a demencia kialakulásáért is okolható.

Az ínygyulladás kialakulása egyébként legtöbbször a fogkőre vezethető vissza, így a babavárás szép időszaka alatt nem szabad elfeledkezni a rendelő felkereséséről! A professzionális fogtisztítás gyors és fájdalommentes művelet. Érdemes a terhesség végén még egyszer elvégeztetni, hogy a gyermekágyas időszakban ne okozzon problémát az időközben keletkező fogkő. 

Összességében kiemelten fontos, hogy a várandósság időszaka alatt odafigyeljen a megfelelő szájhiginiére, és ügyeljen a helyes fogápolásra. Ha ínye pirosabb, duzzadtabb a szokásosnál, és megesik, hogy apró vércseppeket észlel étkezéskor vagy fogmosáskor, netán nem múló, indokolatlanul kellemetlen lehelettől szenved, mihamarabb forduljon fogorvosához!

(Forrás: itt)

Kiemelt cikkek