Fogászati kérdések

Fogszabályozás: csak esztétikai kérdés?

Dr suszták adrienn

Szakértőnk, Dr. Suszták Adrienn arról beszél, milyen érvek szólnak a fogszabályozás mellett.

A fogszabályozás nem csak a szépséget szolgálja! A szép, szabályos fogsor ugyanis egyben a legegészségesebb is. Ilyenkor tökéletesen illeszkednek egymáshoz a fogak, oldalról is, de ami még fontosabb, alulról-felülről is.

fogszab01.jpg#asset:33790

Ez azért fontos, mert ilyenkor a leghatékonyabb a harapás, a fogak (és az íny, a csontállomány, az egész állkapocs) terhelése a legegyenletesebb. Minél jobban felborul ez az egyensúly, annál több probléma jelentkezhet. 

Így például nem ritka a megmagyarázhatatlan, gyakori fájdalom, feszülés az állkapocs vagy a nyak egyes izmainál, ami fogszabályozás után hamarosan megszűnhet.

Az összetorlódott fogak tisztítása is nehezebb: nem véletlen, hogy az egymásra csúszott fogaknál erőteljesebb a fogkőképződés, gyakoribb a fogszuvasodás, hamarabb fellép egy ínygyulladás. A fogszabályozás után, ha rendszeresen és hatékonyan tisztítja fogait, ezek a problémák is jelentősen megritkulnak, sőt akár teljesen el is tűnhetnek.

Érdemes hát fontolóra vennie a fogszabályozást, még akkor is, ha úgy gondolja, hogy felnőttként már felesleges belemennie! A fogszabályozás ugyanis minden életkorban működik – legfeljebb kicsit tovább tart, mint gyerek- és ifjúkorban.

Kiemelt cikkek