A kezelésekről

Fogszuvasodás kezelése láthatatlan töméssel

 fogszuvasodás kezelése láthatatlan töméssel

Páciensünk, egy kedves, mosolygós középkorú hölgy arra kért minket, hogy alsó frontfogain keletkezett fogszuvasodást orvosoljuk, mégpedig úgy, hogy a végeredmény ne legyen szembetűnő.

A szuvasodás leggyakoribb okai

A metszőfogak szuvasodásának több oka is lehet, leggyakoribb a fogköztisztítás elhanyagolása, a fogmosás helytelen technikája, az összetorlódott fogak miatt nehezen tisztítható felületek. Páciensünk esetében mind a három tényező fennállt.

A láthatatlan kompozittömés

Mivel a frontfogak beszéd és mosolygás közben is igencsak szem előtt vannak, a kezelőorvos a láthatatlan kompozittömés mellett döntött.

A kompozittömés manapság a legmodernebb és egyben legesztétikusabb tömésfajtának számít. Az anatomikus felépítésnek köszönhetően a fog eredeti funkciója teljes mértékben helyreállítható. A kezelést ezúttal úgynevezett kofferdamizolációban végeztük, mivel a korszerű tömések nagyon érzékenyek a nedvességre. A gondosan elhelyezett gumilepedő távol tartja a nyálat és az egyéb nedvességforrásokat a kezelt területtől. Ráadásul megakadályozza, hogy bármi a torokba kerüljön, például az apró amalgámdarabok.

A kezelési idő

Bár sok páciensünk attól tart, hogy a modern töméseknél a kezelés sokkal hosszadalmasabb, mint a hagyományos tömések esetén, ám valójában nem kell megnövekedett kezelési idővel számolni.

A végeredmény egy rendkívül stabil és esztétikus fogtömés. 

fogszuvasodas-utana.jpg#asset:34090

A stabilitás és esztétikum biztosítása

A stabilitást a tömőanyag kiváló mechanikai tulajdonságai biztosítják, valamint az a tény, hogy a kompozittömés kémiailag kötődik a fog anyagához. A gondos rétegzési technika és a páciens saját fogszínéhez illeszkedő, egyedi festés pedig magas színvonalú esztétikai hatást nyújt: a tömést még nagyítóval sem igen lehet felfedezni!

A megszépült mosoly

Hölgypáciensünk roppant elégedett volt a végeredménnyel. Mint a képen is látható, gyakorlatilag eltüntettük a szuvasodás nyomait. Így derűs természetének ismét teret engedhet, vagyis bátran mosolyoghat! 

Fogtömés után

A kezelés után azonban még nem dőlhet hátra. Ahhoz, hogy a tömés hosszú ideig szolgálja tulajdonosát, figyelembe kell venni a kezelőorvos utasításait

Mik hát a teendők egy fogtömés után? 

Ami a rövid távot illeti, amíg a zsibbadás tart, nem szabad enni, csak inni. Az érzéstelenítés elmúltával ez a tilalom feloldódik.

Fontosabbak a fogtömés után alkalmazandó azon előírások, amelyek a helyes fogápolásra és egészségesebb életvitelre vonatkoznak. Ez utóbbiak közé tartozik többek között a cukros ételek és szénhidrátban dús fogások kerülése vagy mérséklése, a dohányzás abbahagyása, a nyers zöldségek-gyümölcsök gyakori elropogtatása, a rendszeres mozgás.

Ha szeretne többet tudni a láthatatlan fogtömésekről, kattintson ide.

Kiemelt cikkek