Megelőzés

Hogyan előzheti meg a fogászati problémák kialakulását? 2. rész

 hogyan előzheti meg a fogászati problémák kialakulását? 2

Például azzal, hogy rendszeresen jár fogászati kontrollra!

A félévenkénti, évenkénti ellenőrzést sokan felesleges idő- és pénzpocsékolásnak tartják. Holott a befektetett idő és energia megtérül abban a nyugalomban, amelyet a következő időszakban élvezhet.

Ha a fogorvos rábukkan valamire, ami problémát jelent vagy jelenthet a közeljövőben, akkor ugyan át kell esnie a kezelésen, ám jó érzés töltheti el amiatt, hogy a gondot még csírájában sikerült elfojtani.

 

Néhány példa

Egy kezdődő szuvasodás kezelése gyors és egyszerű, ám ha elhanyagolja, később nagy fájdalmat okozhat, és drága, több ülésből álló gyökérkezelésbe torkollhat.

Egy másik példa: a kezdődő fogkövet a dentálhigiénikus fél óra alatt eltávolítja, és még érzéstelenítőt sem kell igénybe vennie. Az elhanyagolt fogkő ínygyulladást, majd fogágybetegséget okozhat, ami a fogak kilazulásával, sőt elvesztésével is járhat. Ekkor már komoly beavatkozásokat kell tenni fogai megmentéséért, még szájsebészeti műtétre (csontpótlás, implantátumok beültetése) is sor kerülhet. Ráadásul egy implantációs eljárás nagyságrendekkel többe kerül Önnek, mint egy félévenkénti fogkő-eltávolítás.

Vagyis a fogászati kontrollok csak felületesen nézve feleslegesek: hosszú távon időt, pénzt, idegeskedést, sőt saját fogat is spórolhat az ellenőrzésekkel!

Kiemelt cikkek