Nyitva: H - Szo 7:30 - 20:00

1148 Budapest, Örs vezér tere 2.

Tel.: +36 1 222 7250

+36 1 222 9150

Kapcsolat Időpontfoglalás Belépés

Megelőzés

Hogyan előzhető meg az ínygyulladás?

Dr Orbán Kristóf

Szakértőnk, Dr. Orbán Kristóf parodontológus arról beszél Önnek, mit kell tennie, hogy elkerülje az ínygyulladás kialakulását.


Az ínygyulladás veszélye

A népbetegségnek számító ínygyulladás azért veszélyes, mert könnyen fogágygyulladássá alakulhat. Ez pedig akár a fogak elvesztésével is járhat. Vagyis a kezdetben gyakorlatilag semmilyen kellemetlenséget nem okozó tünetek (az íny megduzzadása, kipirosodása, érzékenysége) szinte észrevétlenül komoly probléma forrásaivá válnak. A gyulladás ugyanis könnyen átterjed a fogágy egyéb szöveteire, és amikor már a fogakat megtámasztó csontszövetet is érinti, akkor már fogaink stabil megtámasztása is veszélybe kerül.

A megelőzése szerencsére igen egyszerű: rendszeres és helyes technikával végzett fogápolás, valamint a fogorvos rendszeres felkeresése – ennyi kell hozzá!


A helytelen vagy rendszertelen fogmosás következményei

Sajnos sokan, bár igen lelkiismeretesek a fogápolásban, mégsem a helyes fogmosási technikát alkalmazzák. Ez azért baj, mert a fogakon keletkező lepedéket nem távolítják el maradéktalanul. A lepedékben pedig csak úgy nyüzsögnek a különféle baktériumok, többek között az ínygyulladásért felelős fajták is. A lepedékből hamarosan fogkő lesz, ami szintén a baktériumok melegágya - de fogmosással a fogkő már nem eltávolítható. 

Ezért fontos, hogy ha fogkövet észlel fogain, minél hamarabb keresse fel a rendelőt. A dentálhigiénikusok gyorsan és szakszerűen eltávolítják a fogkövet, és ellátják jó tanácsokkal a helyes technikát illetően.

Kiemelt cikkek