Megelőzés

Hogyan előzhető meg az ínygyulladás?

Dr bartha boldizsár

Szakértőnk, dr. Bartha Boldizsár parodontológus elmondja Önnek, mit kell tennie, hogy elkerülje az ínygyulladás kialakulását.

Az ínygyulladás veszélye

A népbetegségnek számító ínygyulladás azért veszélyes, mert könnyen fogágygyulladássá (fogágybetegséggé) alakulhat. Ez pedig akár a fogak elvesztésével is járhat. Vagyis a kezdetben jóformán semmilyen kellemetlenséget nem okozó tünetek (az íny megduzzadása, kipirosodása, érzékenysége) szinte észrevétlenül komoly probléma forrásaivá válnak. A gyulladás ugyanis könnyen átterjed a fogágy egyéb szöveteire, és amikor már a fogakat megtámasztó csontszövetet is érinti, akkor már fogaink stabil megtámasztása is veszélybe kerül.

A megelőzés szerencsére igen egyszerű: rendszeres és helyes technikával végzett fogápolás, valamint a fogorvos rendszeres felkeresése – ennyi kell hozzá!

A helytelen vagy rendszertelen fogmosás következményei

Sajnos sokan, bár igen lelkiismeretesek a fogápolásban, mégsem a helyes fogmosási technikát alkalmazzák. Ez azért baj, mert a fogakon keletkező lepedéket nem távolítják el maradéktalanul. A lepedékben pedig csak úgy nyüzsögnek a különféle baktériumok, többek között az ínygyulladásért felelős fajták is. A lepedékből hamarosan fogkő lesz, ami szintén a baktériumok melegágya – de fogmosással a fogkő már nem eltávolítható. 

Ezért fontos, hogy ha fogkövet észlel fogain, minél hamarabb keresse fel a rendelőt. A dentálhigiénikusok gyorsan és szakszerűen eltávolítják a fogkövet, és ellátják jó tanácsokkal a helyes technikát illetően.

Kiemelt cikkek