Megelőzés

Hol szoktuk elrontani a fogápolást? – 5, A fogmosás alapossága

 hol szoktuk elrontani a fogápolást? 5, a fogmosás alapossága

Ha naponta kétszer gondosan fogat mos, nem feledkezik el a fogköztisztításról, a nyelv óvatos lesiklásáról, mégis gyakran képződik fogkő a fogain vagy rendszeresen talál fogorvosa kezdődő szuvasodást, akkor el kell gondolkodnia azon, hogy valamit talán nem jól csinál. Érdemes például végiggondolnia azt, mennyi időt és gondosságot fordít a fogkefés fogmosásra

Az időtényező

Itt van példának okáért az idő. Szinte mindenki tudja, hogy legalább 3-4 percet kellene szánni a fogkefés fogmosásra, és sokan abban a hitben vannak, hogy ennyi időt ténylegesen el is töltenek a fogmosással. Ám a vizsgálatok arról tanúskodnak, hogy átlagosan mintegy 40 másodpercig mossuk a fogainkat. Ez semmire sem elég, illetve alig több a semminél. A lepedék nagy része ilyenkor biztos, hogy a fogakon marad, és kiváló táptalajt nyújt a fogszuvasodást vagy ínygyulladást okozó baktériumoknak.

Érdemes néha lemérnie, mennyi ideig mossa a fogait, és ha úgy találja, hogy jóval kevesebb ideig, mint 3-4 perc, akkor változtasson ezen!

Az alaposság

A bűvös 3 (de még inkább 4) perc önmagában persze nem mond semmit a fogmosás alaposságáról. Ha ez idő alatt csak az egyik fogsort sikálja végig, akkor nem volt hatékony a művelet. Tegye fel a kérdést magának: tényleg végigmegy minden fogán, a fogak minden elérhető felületén? Nem hagyja ki a fogak belső felületét, a hátsó őrlőfogakat

A szakemberek szerint, ha gondosan megtisztítja minden egyes fogát, az a legtöbb embernél körülbelül 3 percig tart – de ez erősen egyénfüggő. Ha Ön lassabban dolgozik a fogkefével, akkor több időbe telik, mire minden fogáról eltávolítja a lepedéket.

Mi a megoldás? 

Lehet, hogy csak annyi, hogy több időt tölt fogmosással. Beállíthat egy speciális kis homokórát, a mobiltelefonja időmérőjét vagy bármilyen más mérőeszközt, hogy mutassa az eltelt időt. Ha szereti a zenét, akkor indítsa el kedvenc zeneszámát, amely legalább 3 percig tart: így legalább tudni fogja, mennyi ideig mosott fogat, bónuszként pedig feltöltődik a zene nyújtotta élménnyel!

fogmosas-zenehallgatassal.jpg#asset:33577

Fogmosás közben pedig ügyeljen arra, hogy minden foga ugyanannyi figyelmet kapjon! Ha elektromos fogkefével mos fogat, fogról fogra haladjon, és 4-5 másodpercenként lépjen tovább. Hagyományos fogkefével egyszerre több fogat is tud tisztítani, következésképpen itt nem annyira az idő számít, mint az, hány körkörös vagy sepregető (a fognyaktól a fog végéig tartó) mozdulatot tett.

Kiemelt cikkek