A kezelésekről

Az ideiglenes fogpótlás típusai, elkészítése és ápolása

Fogpótlástan szakorvos állás Budapest

Mikor és miért kaphatunk a fogorvosnál ideiglenes fogpótlást? Hogyan készülnek a különböző típusok, és mire ügyeljünk az ápolásuk során?

Mikor lehet szükség ideiglenes pótlásra?

Ha fogszuvasodás vagy ínybetegség miatt el kell távolítani egy vagy akár több fogat, fogpótlásra lesz szükség, mivel a foghiány esztétikai, beszédképzési, illetve fogászati problémákhoz vezethet. Mielőtt viszont elkészülnek a végleges fogművek, ideiglenes fogpótlások segítségével szükséges áthidalni a köztes időszakot.

Ez az átmeneti megoldás általában rövid ideig használatos, hogy a páciensnek ne maradjon fogak nélkül addig sem, amíg a foghúzás utáni terület gyógyul. Ideiglenes fogpótlás szükséges abban az esetben is, amikor koronát vagy hidat kapunk, hogy a megmaradt érzékeny fogcsonkot védjék a hő és mechanikai hatásoktól, illetve esztétikailag is visszaállítja az eredetihez hasonló helyzetet.

Az ideiglenes pótlások

  • biztosítják a rágó- és fonetikai funkciót,
  • javítják a pácienst megjelenését,
  • segítenek megőrizni a harapási magasságot.

Az ideiglenes fogpótlás típusai

A fogmű típusa szerint megkülönböztetjük a rögzített fogpótlásokat (korona, híd, csapos fogmű), illetve a kivehető fogpótlásokat, amelyek lehetnek részlegesek vagy teljesek is.

Ideiglenes fogsor feladata és elkészítése

  • Az ideiglenes fogsor valójában egy ideiglenes fogpótlás foghúzás utánra, amelyet csak néhány hónapig lehet viselni, amíg a fogeltávolításokat követően begyógyulnak a sebek, illetve a végleges pótlás elkészül.
  • Az ideiglenes részleges fogpótlás egy részleges műanyag fogsor, amelyet drótkapcsokkal rögzítünk a pillérekhez, amely a nyálkahártyán és az alatta lévő csontalapzaton támaszkodik.
  • Az ideiglenes fogsor készülhet akár azonnali felhelyezéssel is, amikor a fogtechnikus a foghúzások előtt készített lenyomat segítségével kialakítja az ideiglenes fogművet, így a páciens rövid időre sem marad fogak nélkül a beavatkozás után.

Ideiglenes korona feladata és elkészítése

  • Az ideiglenes koronák feladata, hogy védjék a csonkokat, mivel ha élő fogakat kell lecsiszolni, minden inger hatalmas fájdalmat tud kiváltani, legyen az akár mechanikai vagy akár hőhatás.
  • Az ideiglenes koronák emellett abban is segítenek, hogy a csonkok közötti távolság megmaradjon, hogy amire elkészül a kész pótlás, az feszülésmentesen illeszkedjen a helyére.
  • Az ideiglenes korona készítésének egyik módja, amikor a fogtechnikus az első ülésben a csiszolást megelőzően levett lenyomat alapján dolgozik. Ebben az esetben a második ülésben a fogorvos a csiszolás után felhelyezi az ideiglenes koronát, amely időközben elkészült.
  • A másik módszer során a fogorvos a csiszolás előtt készült lenyomat segítségével rögtön a fog előkészítését követően alakítja ki az ideiglenes fogpótlást.

Ideiglenes fogpótlás az implantációs eljárás során

Az All-on-4 rögzített fogpótlás során is szükség van ideiglenes fogpótlás elkészítésére. Ezzel az implantációs technológiával állcsontonként 4-4 implantátum behelyezésével fix, rögzített ideiglenes fogpótlás készíthető, így az implantátumok teljes becsontosodását kényelmesen, és magabiztosan várhatja a páciens.

Több fog pótlása vagy teljes foghiány hiány esetén érdemes a kivehető fogsor helyett az implantációs eljárás mellett dönteni, mivel az implantátumok segítségével készülő fogpótlások hosszú távú, végleges és fix megoldást nyújthatnak rendszeres fogászati kontroll és megfelelő szájhigiénia mellett.

Az ideiglenes fogsor és fogpótlás ápolása

Az ideiglenes fogpótlások nem annyira strapabíróak, mint a végleges fogművek, ezért kerülni kell az olyan élelmiszerek fogyasztását, mint amilyen például a pattogatott kukorica vagy a grillázs, mivel ezek megrágása túl nagy erőfeszítést jelent az ideiglenes fogaknak. Mellőzzük a ragacsos ételeket is, mivel ezek kiránthatják a nem túl stabil ideiglenes pótlásokat.

Az ideiglenes fogsoron felhalmozódhatnak az ételmaradékok és a lepedékek, így napi karbantartást igényelnek. Ajánlott minden étkezés után megmosni őket protézistisztító kefével, illetve a szájüreget is fontos óvatosan átöblíteni. A tiszta fogsort éjszakára ki kell venni, majd egy száraz helyre tenni.

Fogkoronára, fogpótlásra van szüksége? Keressen bennünket telefonon, vagy kérjen konzultációt bejelentkezési űrlapunkon, hogy a lehető legjobb és legprofibb kezelést nyújthassuk Önnek.

Kiemelt cikkek

Szinte láthatatlan fogpótlások

A hiányzó fogrészek vagy fogak pótlása ma már olyan igényes anyagokkal és technikákkal történik, hogy szinte lehetetlen megkülönböztetni a koronával rendelkező fogat vagy a fogászati hidat a saját fogaktól. Végre bátran mosolyoghat!