Megelőzés

Ki mutatja meg a helyes fogmosás technikáját?

 ki mutatja meg a helyes fogmosás technikáját?

Írtunk már arról, mi a fogmosás helyes technikája. Most inkább az a kérdés, ki mutatja meg, ki tanítja meg a gyerekeknek, hogyan kell fogat mosni!

Azt gondolnánk, hogy a szülő

Természetesen adódik, hogy ez a személy a szülő, de tapasztalatunk szerint az ilyesmi ritkábban történik meg, mint gondolnánk. A gyerek egyszerűen megfigyeli, hogyan mos fogat a szülő, és utánozza a sikáló mozdulatokat. 

Jó esetben élvezi a fogkrém ízét, a surrogó fogkefét, és büszke arra, hogy olyasmit csinál, amit a felnőttek szoktak. Rossz esetben a gyerek nem szereti meg a fogmosást, mert több rossz élmény éri, mint jó: a szülő megszidja, ha elfeledkezett róla, vagy kritizálja, ha nem jól vagy nem elég ideig mos fogat.

Márpedig ha rossz a technikánk…

Ha gyerekként senki nem mutatta meg, hogyan kell fogat mosni, felnőttként pedig nem jártunk utána, mert nem voltunk tudatában annak, hogy valamit rosszul csinálunk, vagy egyszerűen erre sosem jutott idő, akkor a rossz fogmosási technika előbb-utóbb fogászati problémákhoz fog vezetni.

Ha étrendünkben kevés a szénhidrát és a cukor, ezzel szemben szeretünk nyers gyümölcsöt, zöldséget rágni, fogsorunk szép szabályos (és ezért könnyebb tisztán tartani), valamint a bölcsességfogak sem okoznak gondot, akkor még helytelen fogmosási szokásokkal is sokáig megúszhatjuk a szuvasodást és az egyéb

„nyalánkságokat”, vagyis fogászati problémákat. 

Azonban vannak figyelmeztető jelek, amelyek arra intenek, hogy valamit nem csinálunk jól. Érdemes ezekre figyelni, mert az ártalmatlannak tűnő, apró jelenségekből, szinte a semmiből, egyszer csak komolyabb probléma keletkezhet. A fogköztisztítás elhanyagolása például erőteljes fogkőképződést indíthat el a fogközökben vagy az íny alatt. A duzzadtabb, vérzékenyebb íny, a kellemetlen lehelet egyszer csak lazán mozgó fogakkal társul, és fogorvosunk fogágybetegséget állapít meg. Megeshet, hogy néhány fogunkat el is távolítja, és hosszú hónapokig járhatunk kezelésre. A rossz technika miatt a fogak egyes felülete tisztítatlanul maradhat, és ez szuvasodási folyamatokat indíthat el. Amikor a szuvasodás eléri a fogbélt, többnyire már csak gyökérkezeléssel orvosolható a probléma.

Mi a megoldás?

Ezért tartjuk nagyon fontosnak, hogy mind a felnőtteknek, mind a gyerekeknek megmutassuk a helyes fogmosás technikáját. Ezt többnyire dentálhigiénikusaink végzik, de természetesen minden szakorvosunk szívesen eleget tesz kérésének. 

Először többnyire arra kérjük a pácienst, hogy – ha magával hozta fogkeféjét -, mutassa meg, hogyan szokott fogat mosni. A plakkfestő tabletta használatával kimutatható, hol marad lepedék a fogakon a fogmosás után. Megdöbbentő, hány felnőtt szembesül azzal, hogy évekig, évtizedekig rossz fogmosási technikát használt! Nem csoda, hogy gyermekének is ezt a helytelen fogmosást tanítja meg, így egyre nő azok száma, akik lelkiismeretesen, de rosszul ápolják fogaikat.

Azután elbeszélgetünk a pácienssel, megvizsgáljuk a szájüregét, ha már járt nálunk, figyelembe vesszük az addigi kezeléseket, megtekintjük a röntgenfelvételeit, és ezután személyre szabott tanácsadást végzünk.

gyerekek-fogmosás-technikája.jpg#asset:57445

A gyerekeknél ugyanilyen fontos lenne egy szakszerű fogápolási tanácsadás. Hozza el egyszer gyermekét, amikor kezelésre jön hozzánk! Mindenképpen jó, ha nem egy fogfájás alkalmával találkozik először fogorvossal, hanem csupán a fogmosásról beszélgetnek. Ráadásul a kicsik lelkesen és ügyesen alkalmazzák azokat a fogásokat, amelyeket megmutatunk nekik. És talán közben még Ön is tanulhat egy-két hasznos újdonságot! Időpontot itt kérhet.

Kiemelt cikkek