Megelőzés

Kihez fordulhat, ha úgy érzi, nem megfelelő a fogmosási technikája?

 sutka anita

Sutka Anika dentálhigiénikus elárulja Önnek.

Természetesen minden fogorvosunk szívesen megmutatja Önnek bármelyik kezelés során, hogyan kell fogat mosni. Ám a dentálhigiénikusok azok, akik komoly időt és energiát tudnak a felvilágosításra szánni, hiszen ez az egyik feladatunk! 

Gyakran úgy kerülnek hozzánk a páciensek, hogy a fogszakorvos a felmerült problémát vissza tudja vezetni a helytelen fogápolási szokásokra. Ilyenkor hozzánk irányítja a pácienst, hogy egy szakszerű instruálással, motiválással a helyes mederbe tereljük a fogápolási szokásokat – mégpedig személyre szabva! A helyes fogápolás mindennek az alfája és ómegája a fogászatban, így a megelőzésben is kulcsszerepet játszik. Megéri egyszer időt én pénzt szánnia arra, hogy aztán hosszú évekig, évtizedekig élvezze a helyes módszerek nyújtotta előnyöket!

Mi történik az instruálás, motiválás során?

Ilyenkor részletesen kikérdezzük a pácienst a fogmosási szokásairól, és sokszor sor kerül próba-fogmosásra is. Ez utóbbi azért nagyon hasznos, mert ilyenkor figyeljük az alkalmazott technikát, a fogmosásra szánt időt, és többnyire bevetjük a plakkfestő tablettát is.

Ez a tabletta akár a gyógyszertárban is megvásárolható. Érdemes kipróbálnia egyszer, mert megmutatja, melyek azok a helyek, amelyeket elhanyagol a fogmosás során. A leggyakoribb, hogy a leghátsó, felső őrlőfogak külső felszínét és a fognyakak környékét nem sikerül megszabadítani a plakktól, de természetesen ez egyénenként nagyon változó. Van, aki pont a nehezen megtisztítható felületekre koncentrál, és kevésbé ügyel a könnyű részekre.

Mi, vagyis az Uniklinik fogászat dentálhigiénikus csapata büszkék vagyunk arra, hogy személyre szabottan végezzük a tanácsadást: nemcsak ledarálunk egy előre megtanult szöveget, hanem a pácienssel együttműködve és párbeszédet folytatva beszélünk a helyes fogápolásról. Többek között megmutatjuk a helyes technikát, a fogköztisztító és egyéb eszközök használatát, életmódbeli, étkezési tanácsokat adunk, amelyek támogatják a fogak és az íny egészségét – és sok minden mást is.

Kiemelt cikkek