Megelőzés

Mi a fogkő?

Fogkő eltávolítás előtte utána

A fogkő elmeszesedett lepedék, amely olyan kemény, hogy házi módszerekkel már nem lehet eltávolítani a fogakról.

 

Hogyan alakul ki a fogkő?

A fogak felszínén jószerivel az étkezések után elkezdődik a lepedékképződés. Ez a vékony réteg főleg ételmaradékokból, nyálból és különféle kórokozókból áll. A napi fogápolás célja ennek a lepedéknek az eltávolítása a fogakról, hiszen ezek a kórokozók csak tovább szaporodnak, és a későbbiekben sok bajt okozhatnak.

Ha a lepedéket nem távolítjuk el a fogakról, akkor ez a vékony réteg a nyálból kioldódó ásványi anyagok hatására elmeszesedik, és fogkő lesz belőle. A fogfő érdes-barázdás felszínén még könnyebben megtapad a továbbra is képződő lepedék, így a folyamat nem áll meg, sőt, felgyorsul, és további fogkőképződéshez vezet.

 

Milyen lehet a fogkő színe?

fogko-szine.jpg#asset:34873

A színe lehet fehér, sárgás, barnás vagy szürkés, ezt a páciens életmódja nagyban befolyásolja. (A képen a barnássárga színű fogkőre láthat példát.) A sok kávézás, a vörösbor-fogyasztás, dohányzás otthagyja nyomait a fogakon, és a fogkövet is erőteljesen elszínezheti.

 

Miért kártékony a fogkő?

A fogak látható részén levő fogkő azért ártalmas, mert melegágya a kórokozóknak, többek között a fogszuvasodást okozó baktériumoknak. Az íny alatti részen keletkező fogkő pedig könnyen ínygyulladáshoz és tasakképződéshez vezethet. A gyulladás könnyűszerrel átterjedhet a környező szövetekre: így alakul ki a fogágybetegség, amely nemritkán a fogak kilazulásához, kieséséhez vezethet.

A fogkő tehát kifejezetten ártalmas jelenség, számos fogászati panasz okozója. Minél előbb távolíttatja el a fogakról, annál jobb!

 

Hogyan előzhetjük meg a fogkő kialakulását?

Mivel a fogkő a lepedékből alakul ki, ezért megelőzésképpen gondoskodnunk kell arról, hogy rendszeresen eltávolítsuk fogaink felszínéről a lepedéket. Ezt pedig rendszeres és helyes technikával végzett fogmosással és fogköztisztítással érhetjük el.

 

Mit tegyünk, ha azt látjuk, hogy fogkő van a fogainkon?

A fogkövet házi módszerekkel nem lehet eltávolítani. Kérjük, ne is kísérletezzen ilyesmivel, mert megsértheti az ínyét, vagy kárt tesz a fogzománcban!

A rendelőben végzett professszionális fogtisztítás, amelyet a dentálhigiénikusok végeznek, nagyon hatékony módja a fogkő eltávolításának.

Pácienseink mindig el vannak ragadtatva az eredménytől, és sokszor megemlítik, hogy fogkőleszedés után sokkal világosabb is lett a fogsoruk. Ez nem véletlen, mivel, mint fentebb említettük, a fogkő gyakran szürke, sárgás vagy barnás színű, tehát valóban elszínezi a fogakat.

Mi a helyzet akkor, ha nem lát fogkövet a fogain?

Ha nem érzékel fogkövet a fogain, az még nem jelenti azt, hogy nincs is. Egyrészt létezik fehér színű fogkő is, amelyet nagyon nehéz észrevenni. Másrészt az íny alatt szintén van fogkőképződés. Időnként hajlamosan vagyunk megfeledkezni arról, hogy fogaink nem érnek véget az ínynél…

A fogak mélyen az íny alá nyúlnak, és az állkapocs csontállományában kapaszkodnak meg. Az íny alatti részen is keletkezhet fogkő, amelyből különféle gyulladásos folyamatok indulhatnak ki. Az ínygyulladásnak például az íny alatti fogkő a fő okozója.

Ezért tanácsoljuk, hogy félévente, évente akkor is keresse fel a fogászatot, ha nem lát fogkövet a fogain. A fogorvos az alapos vizsgálat során észleli a fogkövet, és szükség esetén a dentálhigiénikushoz irányítja.

Kiemelt cikkek