A kezelésekről

Mi a gyökérkezelés lényege?

Dr molnár katalin

Szakértőnk, Dr. Molnár Katalin elmondja Önnek.

 

Mikor kerül sor gyökérkezelésre?

A gyökérkezelést legtöbbször a fogbél gyulladása, elhalása miatt kell alkalmazni. A fogbél gyulladását többnyire erős fájdalom kíséri, amely lehet folyamatos és fel-fellobbanó is.

 

Mi történik a gyökérkezelés során?

Ilyenkor az endodontus (gyökérkezelésekre specializálódott fogorvos) megkeresi és feltárja a gyökércsatornákat, majd eltávolítja a gyulladt szöveteket.

A fertőtlenítő öblítés után ideiglenes töméssel látja el a fogat, és ha a páciens arról számol be, hogy a fogat érintő fájdalmak megszűntek, a következő ülésen végleges gyökértöméssel zárja le a fogat.

mikroszkópos_gyökérkezelés.jpg#asset:58359

Ez természetesen csak egy nagyon sematikus leírás, a kezelések menete ettől sokszor eltérhet.

 

Miben más egy mikroszkópos gyökérkezelés?

Ma már az őrlőfogak gyökérkezeléséhez egy speciális mikroszkópos berendezést szoktak használni, mivel az őrlőfogak gyökércsatornáit szabad szemmel legtöbbször nem lehet maradéktalanul felderíteni és megtisztítani.

Ezek ugyanis roppant bonyolult és kusza hálózatot alkothatnak, amely páciensenként, sőt őrlőfoganként különböző lehet. (Alábbi képünk még egy viszonylag egyszerűbb foggyökérhálózatot szemléltet.)

mikroszkopos_gyokerkezeles-gyokerrendsze

A kezelés néhány dologban eltér a hagyomány gyökérkezeléstől, például a páciensek nem ülnek, hanem fekszenek a kezelés közben. Ám a lényeg végső soron ugyanaz: a foggyökércsatornák felderítése és megtisztítása zajlik ilyenkor is – csak egy nagyító szerkezet segítségével. A mikroszkópos kezelések igen sikeresek szoktak lenni, még olyankor is segítenek, amikor a hagyományos kezelés csődöt mondott!

mikroszkópos kezeléssel megmentett fogakról számos esettanulmányt készítettünk, amelyeket ezen az oldalon tanulmányozhat.

Kiemelt cikkek