Megelőzés

Mi a reggeli fogmosás lényege?

 gál beatrix

Sokan vallják azt a tévhitet, hogy a reggeli fogmosás lényege az, hogy minél korábban, lehetőleg rögtön felkelés után végezzük el.

Dentálhigiénikusunk, Gál Beatrix azonban egy sokkal fontosabb szempontra hívja fel a figyelmet!

Nem az a fontos, hogy rögtön ébredés után mossunk fogat, hanem az, hogy a reggeli étkezés után nagyjából 30 perccel tegyük meg.

reggeli13.jpg#asset:58218

 

Persze moshatunk kétszer is fogat, ezt nem tiltja semmi…

 

Lepedék egész nap? Ez bizony nem jó.

Sokan ott hibázzák el a fogápolást, hogy felébrednek, fogat mosnak, aztán felöltöznek, megreggeliznek – és elindulnak a munkába.

A munkahelyen persze nem mosnak fogat, csak este, lefekvés előtt. Így a reggeli után képződő lepedék, majd dentális plakk egész nap a fogakon marad, és táptalajt nyújt a gyorsan szaporodó, káros baktériumoknak.

Aztán ugyanez az ember csodálkozva kérdezi tőlünk:

Már megint fogkő-eltávolítás? 

Igen, az étkezések után elmaradt fogmosás előbb-utóbb erőteljes fogkőképződéshez vezet. Ezért is fontos, hogy ha reggelizik – márpedig nem igazán szerencsés, ha kihagyja a reggeli étkezést -, akkor azt fél óra múlva fogmosás kövesse.

 

Miért a fél óra?

Még egy apróság: a félórás időtartam azért lényeges, mert az étkezések során a száj pH-értéke eltolódik a savas tartományba. Minél savasabbat eszünk-iszunk, annál erőteljesebben. Savas közegben azonban a fogzománc felpuhul, sérülékennyé válik. Ilyen körülmények között még a fogkefe sörtéi is kárt tehetnek benne!

fogkefe_01.jpg#asset:34732

 

Nagyjából 30-50 perc alatt helyreáll a száj pH-értéke, és nyugodtan nekiláthatunk a gondos fogápolásnak.

Kiemelt cikkek