Érdekességek

Miért a nyár kedvez legjobban a fogak egészségének?

 miért a nyár kedvez legjobban a fogak egészségének?

Az alapos és helyes fogápolás és a rendszeres fogászati ellenőrzés a kulcsa fogaink egészségének. Ezért valójában szinte mindegy, milyen évszakban járunk, ha ezt a két dolgot lelkiismeretesen végezzük. Ám a hangsúly itt a szinte szón volt! A fogak egészsége ugyanis több oldalról is támogatható, így még erősebb védelmet biztosíthatunk nekik.

Nézzük meg, miért a nyár az az évszak, amelyben a legtöbbet tehetjük fogaink hosszú távú egészségéért.

 

1, Napfényvitamin az erős fogakért

A napfény hatására termelődő D-vitaminnak egyre jelentősebb szerepet tulajdonítanak az orvosok. A sok jótékony hatás közül most kettőt emelnénk ki, amelyek közvetlenül támogatják az íny és az erős fogak egészségét.

A D-vitaminnak (amely egyébként nem is igazi vitamin, hanem egy hormonszerű anyag) komoly gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak, ami az ínyt tekintve nagyon jó hír. Az ínygyulladás ugyanis már-már népbetegségnek számít, és számtalan kellemetlen fogászati probléma kiindulópontja.

A másik kedvező hatás a csontok erőssége. A fogak a csontállományban kapaszkodnak meg, ezért egyáltalán nem mindegy, milyen minőségű a csontozatunk. Az erős fogak ezért valójában erős csontállományt jelent. A szakértők szerint az erős csontozatról főképpen rendszeres mozgással gondoskodhatunk, és ugyanennyire fontos a D-vitamin, amely elősegíti a kalcium beépülését a csontokba.

A szélsőségektől mentes napozás, napon tartózkodás tehát igencsak áldásos a fogak és az íny egészségére nézve. Természetesen ügyeljen arra, hogy a kritikus időszakban ne legyen huzamosabb ideig napon, és mindig kövesse orvosa előírásait!

 

2, Grillszezon: harapjon, rágjon!

hapjon-ragjon.jpg#asset:38828

 

Az erőteljes rágás edzésben tartja a csontszövetet, az állkapocs izmait. Különösen hangzik, de a csontszövetünket is jó állapotban tarthatjuk, ha fogainkat rendszeresen kemény munkára fogjuk.

Foghiány esetén például azt szoktuk tanácsolni pácienseinknek, hogy ne halogassák a pótlást évekig, mert a hiányzó fogak helyén a csontszövet lassan sorvadásnak indul, és bizony gyakran megesik, hogy a végén még arra sem lesz alkalmas, hogy implantátumot fogadjon be.

Kicsit úgy kell ezt elképzelni, mint az izmok tornáztatását: ha nem eddzük az izmokat, elsatnyulnak.

Használja hát ki a grillszezont arra, hogy edzésben tartsa fogait, csontszövetét, állkapocsizmait! Élvezze, hogy erősek a fogai, és használjon ki minden alkalmat, amikor erőteljesen haraphat-rághat. Sütögetés közben egy kis napfürdőzésre is van alkalom – de azért ügyeljen arra, hogy se az étel, se Ön oda ne kozmáljon.

A zöldségeknél ügyeljen arra, hogy ne süsse túl őket, mert akkor oda a rágás élménye, és a legtöbb zöldség hő hatására a vitamintartalmából is sokat veszít.

 

3, Séta, mozgás, sport a szabad levegőn

A nyár ideális arra, hogy sokat mozogjunk, márpedig a mozgás az egész szervezetre jótékony hatással van. Nem kivétel ez alól a szájüreg sem! A mozgás hathatósan csökkenti a szervezetszintű gyulladásokat, így a szájüregben gyakorta kialakuló gyulladások kivédésére is felvehetjük a harcot.

mozgás_futás_03.jpg#asset:38829

 

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ha ínygyulladása van, akkor már fel sem keresi a rendelőt, inkább sétál egy nagyot! A mozgás segít megelőzni a bajt, ám ha már kialakult a gyulladás, akkor az ellen a szakszerű orvosi ellátást kell bevetni!

Mindenesetre használja ki a nyarat: sétáljon, mozogjon minél többet a szabad levegőn. Kiránduljon, túrázzon, járja be a környék vagy a távolabbi tájak szépséges útvonalait! Ha futni, görkorizni, bringázni szeret, tegye azt akár napi rendszerességgel. Vízparton ne hagyja ki a vízi sportokat, és ha a jógáért rajong, próbálja ki a természet lágy ölén végigcsinálni a szokásos ászanáit.

Meglátja: az élmény semmihez sem hasonlítható!

 

4, Friss idénygyümölcsök- és zöldségek az íny egészségéért

A nyár dúskál a finomabbnál finomabb gyümölcsökben és zöldségekben. Használja ki a lehetőséget, és egyen mindennap többször is friss nyári gyümölcsöket, zöldségeket!

gyümölcs4.jpg#asset:38830

 

Készítsen nap mint nap különféle salátákat: a vegyes zöldséges alaphoz keverhet sajtokat, frissen sütött halat vagy húst, és akár főfogásként is fogyaszthatja őket.

A friss termésekben, gumókban rengeteg a jól hasznosuló vitamin, ásványi anyag, nyomelem. Amit télen súlyos ezrekért vásárol meg multivitamin formájában, most szinte fillérekért a rendelkezésére áll – és még élvezetesebb is a fogyasztásuk!

 

5, Könnyebb beiktatni egy fogászati ellenőrzést

Azt szoktuk mondani, hogy az egészséges, problémamentes fogakhoz két dolog kell: helyes fogápolás és rendszeres fogászati kontrollok. Ha ez a kettő teljesül, akkor jó eséllyel megússza a fogszuvasodást, ínygyulladást, fogágybetegséget, fogbélgyulladást, tasakképződést… stb. Ha mégis elindulna valamilyen kóros folyamat, az ellenőrzés során a fogorvos rögtön észreveszi, és gyorsan orvosolja.

Egy kezdődő szuvasodást sokszor fúrás nélkül is kezelni lehet, amíg kevés a fogkő, még nem tud nagy kárt okozni, és gyorsan, szépen el lehet távolítani – és így tovább.

fogászati-kontroll-félévente-budapest.jpg#asset:57500

Félévente, évente akkor is keresse fel fogorvosát, ha nincs semmilyen gyanús vagy rossz tünete! Nyáron ezt egy fokkal könnyebb megtenni, hiszen a legtöbb munkahelyen ilyenkor kisebb a hajtás, és jellemzően a rendelőben sincs csúcsforgalom!

Ha szeretne időpontot kérni egy ellenőrzésre, itt megteheti.

Kiemelt cikkek